Annons:
Etiketterjäskärlbakformarartikel
Läst 9733 ggr
DesK
9/9/09, 7:11 PM

Jäskärl och bakformar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det är bara fantasin som sätter gränser för vilka bakformar och jäskärl vi använder. Tänk kreativt, titta vad du har för ugnsfasta kärl i skåpen.

Vanligen jäser vi degen i degbunkern och bakar sedan ut den i önskad form och gräddar på plåt.

Man kan dock använda många olika slag av jäskärl och bakformar.

Numera finns det fina jäskorgar att köpa i cookshops och på internet. En sådan jäskorg ser du på bilden nedan.

Du kan också grädda bröd i alla möjliga olika formar, förutsatt att de tål ugnsvärmen. Varför inte använda vanliga små oglaserade blomkrukor av lera till portionsbröd? Eller om du vill ha ett fint bröd på bordet kan du ta en sockerkaksform med motiv. Naturligtvis kan du grädda bröd i dina gamla gjutjärnspannor och i lergryta. De gamla hederliga avlånga formarna av aluminium eller med släpplättbeläggning ger bra och jämn form på bröd som du vill kunna skiva snyggt på längden eller tvären.
Muffinsformar finns numera som plåtar med 12 små eller 6 stora hål i. Dessa gräddar du så klart muffins i, men du kan också grädda andra portionsbröd i dem.

Ett fint exempel på bakform hittar du här

[

](http://www.ifokus.se/Images/ImageViewer.aspx?BinaryId=bf4b7217-fc25-4495-96e9-c972e875d6ac)

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
Lena1971
9/22/09, 11:34 PM
#1

De där jäskorgarna, är de gjorda för att deg ska fastna i ränderna och hjälpa till vid nästa jäsning? Var det inte så man gjorde "förr i tiden", jäste degen i träbunkar som inte rengjordes mellan baken?


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

MonisN
9/23/09, 12:14 AM
#2

Jag diskar inte mina jäskorgar utan borstar bara ur dem och eventuellt skrapar bort fasttorkad deg. Att de är gjorda för att deg ska fastna har jag aldrig hört, det är nog bara för att bilda ett vackert mönster.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anne
9/23/09, 10:11 AM
#3

Lena, det här är inte riktigt såna kärl. Min pappa har däremot en gammal trätina som han bakar bröd i - den diskas aldrig, och läggs i blöt inför varje bak för att väcka surdegen. Jäskorgar är bara för att hjälpa degen att jäsa i en bra form - veka degar behöver stöd för att jäsa uppåt och inte åt sidorna.

MonisN
9/23/09, 10:56 AM
#4

Just det, Anne, så är det ju också med korgarna! Intressant med den där trätinan och surdegen. Är det en större mängd surdeg han låter torka då? Och är det den enda surdegen han har i degen, eller hur funkar det?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anne
9/23/09, 4:34 PM
#5

Han spar inget särskilt, utan det som fastnar i tinan blir det som är kvar. Han tillsätter inget annat heller, men låter en del av degen stå och långjäsa över natten. Har jag för mig - det var några år sen jag observerade :) Han gör alltid samma, ett grovt estniskt rågbröd.

Upp till toppen
Annons: