Att baka med övriga jäsmedel

Att baka med bakpulver eller bikarbonat

2009-08-31 17:01 #0 av: DesK

Bikarbonat och bakpulver är tillsammans med hjorthornssalt de kemiska jäsmedel som vi använder mest.

Att baka med bakpulver eller bikarbonat ger snabbt och lätt ett gott bröd.

Bakpulver är en blandning av bikarbonat, någon syra och något ämne som motstånd för fukt. Vid kontakt med vätska reagerar bikarbonaten med syran och koldioxid bildas. Detta ger då jäseffekten. Bakpulver blandas i mjölet, så snart du har tillsatt degspadet och blandat ordentligt bör degen in i den förvärmda ugnen.

Bikarbonat är ett kemiskt jäsmedel som framställs ur koksalt och koldioxid på kemisk väg. Bikarbonaten reagerar med en syra som frigör koldioxid då uppstår jäskraften. Därför fungerar bikarbonat bäst tillsammans med någon syrlig ingrediens som till exempel yoghurt eller filmjölk.

Det finns även hjorthornssalt som används för sprödare konsistens i småkakor och kubbar.

1 tesked bikarbonat kan bytas ut mot 2 teskedar bakpulver.
1 tesked hjorthornssalt kan bytas ut mot 2 teskedar bakpulver.

Bröd bakat på dessa jäsmedel bör ätas dagsfärskt och tenderar att smula om man fryser det.

Désirée

Anmäl
2009-09-11 00:07 #1 av: DesK

Matmuffins funkar dock bra att frysa och ha till hands till diverse utflykter  Glad

Recept på matmuffins

Désirée

Anmäl
2009-10-07 11:36 #2 av: [Asta]

Det har ju blivit ganska populärt att baka bröd med bikarbonat. Även jag har gjort någon limpa som man har en massa nyttigheter i. Jag tycker emellertid inte om dem. Jag smakar bikarbonaten väldigt mycket och tycker att den smakan stannar i munnen väldigt länge.

Anmäl
2009-10-07 17:31 #3 av: MonisN

Jag bakar aldrig bröd med bikarbonat. Vet inte varför, men känner ett motstånd, och vill bara använda äkta jäst. Åtminstone i matbröd.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-10-07 17:54 #4 av: [Asta]

Jag har kört ett recept några gånger som jag fick av en kompis. Min man gillade dem nämligen och där var massor med hela korn och grova mjöler i. Det är ju väldigt lätt att baka för du rör bara ihop allting och så ner i formen. Men som sagt, jag smakar bikarbonaten och det är inte gott. Bakpulver smakar jag aldrig på det sättet.

Anmäl
2009-10-07 18:41 #5 av: DesK

Jag har blivit bjuden på bröd bakat med bikarbonat och det har smakat bra, men jag använder också hellre jäst eller bakpulver när jag bakar  Glad

Däremot har jag aldrig provsmakat vare sig bakpulver eller bikarbonat ensamt.

Désirée

Anmäl
2009-10-07 18:48 #6 av: [Asta]

DesK - menar du att smaka på bara pulvret?  För det har inte jag heller gjort. Men bakpulver har man ju i kakor och muffins och det fungerar alldeles utmärkt för min del. Men bikarbonaten smaker som den doftar. Jag kan dessutom "äta om" den smaken och detvilll man ju helst slippa Glad

Men har  man inget emot smaken så kan man ju snabbt sno ihop rejäla bröd. Väldigt praktiskt på så sätt.

Anmäl
2009-10-07 18:54 #7 av: DesK

Asta, ursäkta jag är visst lite trög. Så som du har skrivit trodde jag att du hade provsmakat både bikarbonat och bakpulver ensamt. Det tycker jag är i tuffaste laget. Man kan ju inte äta en smak, men man kan känna en smak av något. Glad

Désirée

Anmäl
2009-10-07 18:55 #8 av: [Asta]

Aha - ja nej det har jag inteGlad - menade att jag smakat saker som är bakat med båda sakerna (dock inte samtidigt)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.