Att baka med surdeg
Surdeg är den äldsta formen av jästkultur och jäsmedel
Det har åter blivit populärt att baka med surdeg och det finns många olika slag av surdeg. Dessa har dock alla gemensamt att de, utan hjälp av tillsatt bagerijäst eller kemiskt jäsmedel, ger ett bra bröd. Notera dock att många surdegsrecept innehåller en liten mängd jäst, vilket särskilt för den ovane bagaren kan vara en bra hjälp.
Det finns en del recept där man ska blanda jäst med mjöl och degvätska och sedan bara låta stå över natten eller max ett dygn. Denna typ av deg är inte någon surdeg utan snarare en fördeg, men kallas ibland felaktigt för surdeg.
Att sätta en surdeg tar inte så lång tid, det är vilotiden som är lång, allt från cirka tre dygn till en vecka.
Recept på surdegsgrund finner du till vänster under **Surdegsgrund
**
Surdegsgrunden sparar du i kylskåpet i en glasburk. Om du inte bakar särskilt ofta bör du friska upp surdegsgrunden ungefär var annan vecka. Du tar då fram surdegsgrunden ur kylskåpet och matar den med någon matsked vatten och någon matsked mjöl av samma slag som du hade i den ursprungliga surdegsgrunden.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Varning!
Att baka med surdeg är vanebildande.
Det är mycket lätt att fastna för denna typ av bakning
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Men hur gör man sen då, när man vill göra ett bröd av degen..?
Mvh Stephanie
Aha! Tackar!
Mvh Stephanie
Lägg gärna in dina favoritbrödrecept här
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Jag? Ja, det får jag väl ta och göra! De som bakas oftast här hemma.
Mvh Stephanie
Mycket pedagogiskt Tack för dina fina teckningar!
#10 Rättar lite… ska vara "ställ in en grytan i ugnen" men det fattade säkert alla
Första bakningsserietecknaren
Det är hur roligt som helst! Mer sånt
Salasso, vilken underbart pedagogisk beskrivning
Jag sammanfattar receptet här så att de som vill skriva ut det kan göra det lite lättare.
Salassos Levainbröd
På kvällen:
8 deciliter vetemjöl special
1 deciliter vetesurdegsgrund
3 deciliter vatten 40 grader varmt
2 teskedar salt
Koka upp vattnet och låt det svalna till 40 grader.
Blanda samman allt i en bunke med lock och ställ på varm plats, till exempel i skåpet ovanför kylen. Låt stå i 12 timmar.
**På morgonen:
**Ta fram en mindre bunke med lock och lägg i en teflonbakduk i botten och upp efter kanterna. Lägg i degen från kvällen och låt jäsa under lock medan grytan och ugnen värms upp.
Ställ in en gjutjärnsgryta i ugnen och värm ugnen och grytan till 275 grader. När grytan är varm, ta upp den på spisen och lyft över teflonduken med degen i grytan. Sätt på locket, ställ in grytan i ugnen, sänk värmen till 225 grader och grädda brödet med locket på i 50-55 minuter.
Låt brödet svalna på galler inlindat i bakduk.
Har du inga plastbunkar med lock kan du täcka degbunken med plastfilm.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Vet Ni?
Ni är alla ÄNGLAR på den här sajten, tack för hjälpen.
Vet också att det blev fel med att ställa (grytan i spisen) men det var för mycket jobb att ändra. De som inte förstår får gärna ringa mitt journummer om ugnsluckor och spisar, så skall jag sjunga för dem, sen ringer de aldrig mer.
Tjing!!
Hej!
Bakade leveinbröd i järngryta på morgonen och det ser i alla fall bra Ut.
Här kommer några bilder av bakäventyret.
Första jäsningen 12 timmar gammal, halva jästiden (den första) på alltanen och den andra jästiden i rumstemperatur.
Hörru Salasso? Du lägger alltså i alltihop, inklusive teflonduk, i den varma grytan? I såfall känns det här som ett väldans enkelt recept, gillas!
Ibland kommer frågan upp om det är svårt att göra egen surdeg. Nej det är det inte, men det kräver lite planering. Ett tips till de som inte vågar göra egen surdeg är att mejeribolaget säljer torkad surdeg. Nackdelen med den är att man måste prenumerera på den. Jag har själv inte bakat med den sortens surdeg, men jag antar att det funkar bra.
Länk till mejeribolagets surdegssajt
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Urch vad duktiga ni är ska gå och friska min surdegsgrund nu för bakning senare i dag.
Tar Leila Lindholms recept.
Blandar i mycket nötter, aprikoser och frön.
#29 Låter som ett gott bröd! Visa oss gärna resultatet
#29 Det finns ett recept på bröd med torkad frukt här. Detta kan man mycket väl baka med surdeg istället för med jäst, jag gör båda varianter.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Det är alltid gott att baka på surdeg. Var ett tag sedan sist kanske ska sätta igång nu igen.
#32 Det tycker jag absolut du ska göra! Ser fram emot dina experiment. Du är otroligt kreativ och kan säkert komma på annorlunda recept
På mitt sommarjobb har de ett kedjebrev/ surdeg tror jag.
Det liknar surdeg i sin uppbyggnad och luktar jäst.
Den heter Herman jag ska tigga till mig en del när de delar upp den i små delar, för slutreceptet låter jättesmarrigt.
Någon som känner igen ska skaffa kopia på brevet med recept och förklaring på fredag.
Man kan baka jättegoda saftiga bullar på surdeg.
Herman är en söt kaka och inget vanligt surdegsbröd. storost har skrivit om detta i den här tråden.
Tack ,ska läsa det.
Numera finns det även surdeg på burk i kylen i butikerna. Jag avråder dock bestämt från köp av denna "surdeg" då det är en död produkt! Se tråden Nyhet surdegsgrund.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Kanske bättre att fråga den lokala bagaren om man får köpa av hen?
Ja det är mycket bättre!
Hermannkaka är jättegott och numera bakar jag alltid mina vetebullar med min vetesurdeg Jag fick idén till detta när jag fick en Hermann med tillhörande recept
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Jag har tappat bort mina papper på Herman.
När jag får ork ska jag ta upp den. Just nu bakar jag bröd i bakmaskin, med färdiga mixar från Lidl, det blir gott det med.