Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Tillbehör & pålägg

Tävlingsdags!

2010-05-18 17:13 #0 av: salasso

Hej alla medlemmar, nu drar vi igång Matbröds första tävling, som vi hoppas att alla uppskattar. Inga som helst förkunskaper i bakning krävs. Salassos Glurpar har lite olika problem som de behöver hjälp med, alla svar finns någonstans på sajten. Din uppgift är nu att hjälpa Glurparna att hitta svaren!

sorens1.jpg

Exempelfråga: Stina och Anna vill baka med vildjäst. Var finns receptet på vildjäst?
Exempelsvar: Receptet finns i Artikelkategori 20. Att baka med jäst


Svaren skickar du som pm till BakoMat. Vi har skapat denna användare för att vi samtliga medarbetare ska kunna läsa era svar. Vinnaren utses av MonisN, Salasso, Storost och DesK.
Det kommer att bli cirka 3 frågor i veckan och alla frågorna kommer som vanliga inlägg i tråden. Var noga med att ange både frågan och svaret i ditt pm, så att missförstånd kan undvikas. Vänligen observera att det inte är tillåtet med annat prat, än att skriva att du har skickat in ett svar och frågor till tävlingen i denna tråd.
Första pris är en signerad teckning på en GLUrP av Salasso
Tävlingen pågår från och med idag till och med 20 Juni 2010

 

 

 

Anmäl
2010-05-18 17:33 #1 av: DesK

Stina och Bertil skall för första gången baka skrädmjölsbullar. De står och rådslår med varann hur degen skall kännas. Hjälp Dem att hitta receptet, och berätta hur deras deg skall vara.

Fråga #1: Hur ska degen kännas när man bakar skrädmjölsbullar?

Désirée

Anmäl
2010-05-20 09:25 #2 av: salasso

Kompisarna Egon och Per har varit ute med hunden Svabben, på en långpromenad. De känner att de vill ha lite frukost.Lisa säger "Det fixar Jag, Vill Ni ha gröt?" -"Jaa" svarar De i kör."Jag skall bara torka disken först" säger Lisa.

Egon frågar;


Fråga #2: Vad menas med att aprikoser är osvavlade?

Anmäl
2010-05-21 17:29 #3 av: salasso

Jocke är i affären och handlar, och han blev lite sugen på matmuffins, och eftrsom ha vet att Anna och han skall till bagarstugan så tänkte han baka matmuffins medan Anna och hennes bekanta skall baka tunnbröd och lite annat smått och gott.

Jocke har ingen aning om vad han behöver handla hem till att baka matmuffins, Då är frågan till Anna och Er.

Var finns receptet om Matmuffins

Anmäl
2010-05-24 10:15 #4 av: salasso

Fråga nummer 4

Ove har fått en JoJo (en äkta röd "Kalmartrissa") av farbror Kalle, och står och tittar på Gun, och säger "Jaaa Du Gun, Du bara virkar och virkar, dagarna i ända. Tröttnar du aldrig på att virka?"

Hi,hi,hi skrattar Gun och säger;

"Det Jag gör är, att det heter inte virka utan det heter sticka. Och det jag stickar nu, skall bli en halsduk till Pelle, och som han har beställt".

" Det är bäst att göra det, för annars får Vi väl varken eld i ugnen eller musik till arbetet i bagarstugan".

-"Jo Du Gun, vet Du?"

"Nä" svarade Gun,

"vaddå?"

"Eftersom Jag har Celiaki, och Du har lovat att baka bröd åt mig om Jag bär in ved, så är det precis vad Jag gjort nu"

"Jaha vad duktig Du har varit. Då skall Jag bara fixa fram recept på bröd som Du tål och kan äta.

Vi skall höra med tävlingsmänniskorna, och be Dem om hjälp att hitta recept till brödet vi skall baka till Dig."

Då är altså frågan: Var finns recept på bröd lämpligt för någon som har celiaki?

Anmäl
2010-05-25 19:47 #5 av: Qepta

*följer tråd*

Anmäl
2010-05-26 12:50 #6 av: salasso

Det knackade på dörren till bagarstugan och Jocke gick och öppnade. Där ute står det 2 små GLUrPAR från urbefolkningen.De är gifta med varandra säger De.Och bor i skogen en bit ifrån byn.
De hade hört rykten att det skulle bakas gott bröd i bagarstugan.Så nu var de nyfikna på om det fanns recept som de ville baka till älsten i samma by som De bor i och som heter Åsidor.

Tävlingsfråga #5. De vill baka en kaka till Åsidor och överraska på födelsedagen. Den ska innehålla mörk choklad, valnötter, kaffe och helst någon frukt.Åsidor gillar glasyr också, men var kan De hitta recept på en sådan kaka?

 

Anmäl
2010-05-27 19:19 #7 av: salasso

Fråga #6 Anna och Marte vill baka efter ett riktigt gammalt recept som de har ärvt efter gammelmormor, men det är så konstiga mått i det. Var hittar de en förklaring till olika måttenheter?

Här är Erik nyfiken i bakgrunden. En liten GLUrP från urbefolkningen har också smugit in, men säger ingenting, den är nog mest nyfiken på vad som skall göras-

 

 Var hittar de en förklaring till olika måttenheter? så löd fråga # 6

Lycka till!

Anmäl
2010-06-01 17:56 #8 av: DesK

Tyvärr har Sören blivit fast på sitt landställe, därför får vi vänta på nästa fråga med bild. Förhoppningsvis är Sören åter vid sin dator i morgon.

Désirée

Anmäl
2010-06-02 10:09 #9 av: salasso

Tävlingsfråga nr 7

Pelle som är fiolspelman, har en kompis som äter enligt LCHF metoden och nu vill han baka ett bröd till honom.Här får han goda råd av dragspelaren Erik. För Erik är en riktig hejare på att baka LCHF-bröd.
Undrar om det finns vetemjöl i LCHF-Bröd? Undrar Pelle.

"Det får Du läsa om själv" säger Erik. Men var står det undrar Pelle.

Det skulle Vi också gärna vilja veta.

Var kan han hitta svaret?

Anmäl
2010-06-02 11:33 #10 av: salasso

Tävlingsfråga nr 8

Nu förflyttar Vi Oss en liten bit uti skogen, inte långt från bagarstugan, men där ute där små GLUrPARNA bor i sina svampliknande hus, och De är så små så De knappt syns med blotta ögat. Ja, riktigt så små är de inte, men små är De i allafall.

Där skall GLUrPLisa baka kavring, och en av sönerna har receptet inne i sitt huvud, (i minnet alltså).Men Han vägrar tala om för Lisa hur receptet lyder.Hjälp henne var hon kan hitta receptet på Kavring.

Anmäl
2010-06-03 00:58 #11 av: Anna-Helga

Måste skriva så jag vet när nästa fråga kommer!! Tungan ute

Anmäl
2010-06-03 11:17 #12 av: salasso

Tävlingsfråga nr  9

Ibland så blir man sugen på Klassisk Svensk Limpa. Det blev Svenne och satt igång att baka. Innan han började så tyckte han att han ville se ut som en `riktig´bagare. Så han hade införskaffat både förkläde och bagarmössa. Lisa är i allafall nyfiken och är med vid gräddningen,men missade när Svenne gjorde degen och funderar var man hittar receptet på Klassisk Svensk Limpa?

Som också är tävlingsfråga nr 9

Anmäl
2010-06-03 12:17 #13 av: [Asta]

Vilket jobb du lägger ner Salasso. Imponerad. Jag deltar inte, men är imponerad ändå.

Anmäl
2010-06-03 14:23 #14 av: salasso

Tack så mycket Asta. Det värmer!Flört

Anmäl
2010-06-03 14:47 #15 av: salasso

Hej Vänner av Tävlingsfrågorna.

Här kommer fredagens tävlingsfråga redan idag torsdag. Jag har ganska mycket att göra imorgon så att jag kanske inte hinner . Om Jag hinner så kommer det en till extra i morgon.

 

Tävlingsfråga nr 10

Bertil det är Bertil de´, han har tummen mitt i handen, ibland båda tummarna. Idag har han nog tittat i mäskburken och dragit i sig av ångorna. Han är lite rödsprängd på ögonen,fast det syns inte i bild, eftersom bilden är tagen innan han luktade på mäsken. Han har i allafall gett sig sjutton på att försöka att baka

Smörgås limpa.

Nu när han kom in i kylrummet bland alla grejer och vätskor så stannade han till och funderade, men -nej han kom inte på vad han skulle hämta för degvätska till Smörgåslimpan och inte hur mycket

det skall vara enligt receptet. Hjälp Honom!

Frågan  nr 10 är alltså;

Vilken degvätska och hur mycket skall användas i receptet Smörgåslimpa?

Anmäl
2010-06-04 10:58 #16 av: salasso

Tävlingsfråga nr 11

Stina tänker baka Brytbröd med Keso.

 Hux flux, som om blixten slagit ner, -så står De bara där, De underbara GLUrPARNA. Det är som om De hade på känn att här skulle det bakas något riktigt gott. Gott och gott! Det bakas väl aldrig något i Bagarstugan som inte är gott.

Det verkar som om röken och doften lockar till sig människor och GLUrPAR så fort Pelle och Erik tänder i ugnen.Då tänker De att nu vankas det smakprover. Men, men, än dröjer det en stund, först skall degen göras och så skall det gräddas, och sedan skall det åtminstone svalna lite innan man skär i det, om det nu inte är portionsbröd eller som nu skall bakas, -brytbröd.

Tävlingsfrågan nr 11 lyder då;

Hur mycket Keso används i receptet Brytbröd med Keso?

Anmäl
2010-06-09 09:39 #17 av: salasso

På grund av havererad dator så har det blivit lite förseningar med att lägga ut frågor till Er och tävlingen hoppas att Ni har överseende med detta.
Mvh Sören

Här kommer i alla fall Tävlingsfråga nr 12

Lisa och Svenne är i bagarstugan för att baka semlebullar.
Som vanligt och som amen i kyrkan så dyker de upp, De nyfikna GLUrPARNA. De är alltid spända och nyfikna på vad som skall bakas.
Lisa är en riktig snitsare på att rulla de ämnen som skall bli semlor så småningom. Hon rullar två stycken åt gången, "efter många år i bagarstugan så har man ju lärt sig ett och annat" säger Lisa och tittar på Svenne, som inte tycks förstå vad hon menar, eller också så vill han inte.Han har i alla fall tillverkat mandelmassa, och nu vispar han grädde,så att det står härliga till. Här skulle man behöva både paraply och regnställ säger Lisa.

Tävlingsfråga nr 12 är:
Var hittar man recept på Semlebullar?

Anmäl
2010-06-10 10:00 #18 av: salasso

Är det högtidsdag idag frågar Jocke som är dräng, precis som Karl, fast de arbetar på olika gårdar men som är granngårdar med varann, och så är det inte länge bort än 620 meter till bagarstugan ifrån bonden Jon-Andreas där Jocke är anställd. Han har stegat de 620 metrarna många gånger när han känt att det doftat nybakat från bagarstugan, denna dag var inget
undantag. Eftersom både Jocke och Karl bor och arbetar så nära varann att de nästan har ögonkontakt med varann hela dagarna, så kan inte den ene smita iväg utan att den andre ser det, så även denna dag. Eftersom ingen av dem är särskilt renlig av sig annat än till Midsommar och Jul, så blir det som de flesta gånger de besöker tunet, de får fika i fähuset där bagarstugan ligger tillsammans med några andra byggnader. Där finns en stor vedbod, ett avträde det vill säga utedass, med hela 5 stycken fjölar i. Där får hela familjen plats samtidigt och kan hålla rådslag. Ett litet fähus, det vill säga lagård, finns också på tunet och som utnyttjas, till att ha fåren i på vintern. Fåren är ägda och inhysta där av Jockes husbonde.Fähuset är precis den plats där de båda drängarna får intaga sitt eftermiddagsfika, eftersom de inte luktar speciellt gott.De blir bjudna på semlor i djupa tallrikar, och mjölk som de själva hade med sig från bonden Jon-Andreas kor.
Ja visst ja´ det är ju en tävling, -det höll jag på att glömma bort. Då kommer alltså frågan till

Tävlingsfåga nr 13;

Vad kallas det för när man äter semla på djup tallrik med mjölk?

 

Anmäl
2010-06-15 09:37 #19 av: salasso

Tävlingsfråga 14

Här håller några från Byalaget på att baka Fröknäcke, men deltagarna är oeniga om vilken typ av frö som skall ingå i receptet och hur mycket?

Tävlingsfrågan är alltså; 

Vilken sorts frö ingår i receptet och hur mycket?

Anmäl
2010-06-17 21:41 #20 av: salasso

Nu är det dax för avslutningsfest. Glurpar och vänner är inbjudna till festen för sommaruppehållet i bagarstugan. Eftersom det är så jämt i tävlingen, så har undertecknad lagt som sista tävlingsbild(er) det är två,( en förstorad) som följer.

Tävlingsfrågan nr 15 a och b är :

Ni ser 5 figurer inklusive ett ? frågetecken.

Ni skall tala om för oss, vilken figur det skall vara istället för frågetecknet, och som skall stämma med de övriga figurerna.

Sen vill Jag passa på att tacka för visat intresse till tävlingen och mina teckningarSkrattande.

Mvh.

Sören.H

 

 

Anmäl
2010-06-17 21:43 #21 av: salasso

TAVLINGSBILD 15 B

 

Anmäl
2010-06-17 23:47 #22 av: Anna-Helga

*svettas* Tungan uteCool Det här var klurigt!!!!!

Anmäl
2010-06-18 00:11 #23 av: Anna-Helga

Ojojoj... Cool Finular och funderar! Nu ser jag att du kommer från Västerås också, det var ju roligt! Hittade GLUrPARna på Facebook också!

Anmäl
2010-06-21 13:11 #24 av: Anna-Helga

Hur går det? Jag är så nyfiken på svaren! Och symbolen som saknades och allt! Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.