Att forma frallor
När man ska göra mindre bröd såsom småfranska, brötchen, små flätor eller kringlor runddriver man först degen, som det kallas på fackspråk. Detta är det första man gör och det är utgångspunkten för alla slags mindre bröd. Därefter formas bröden. Om degen kanar runt i handen kan man fukta arbetsytan lätt. När man petar lätt på degämnena och de då gör ett lätt motstånd är de färdiga. Nu vet vi att degämnena har den rätta spänstigheten och då kommer de att jäsa på höjden och inte på bredden.
Först delar vi upp degen i de önskade portionerna.
Nu formar vi handen till en platt klo och lägger den på degen. Nu ska fingrarna nudda arbetsytan och handflatan degen. Sedan gör vi cirkelrörelser med handen. Degen blir nu mindre och rund - därför lyfter vi handen efter hand som vi runddriver degen.
I bilden ovan ser man undersidan av ett degämne.
Här kommer en beskrivning vad man kan göra:
Uppe till vänster: rund fralla
Uppe till höger: avlång fralla
Mitten: En sträng att göra flätor av
Nere till vänster: Kringla
Nere till höger: en ensträngs fläta
Häsningar Wolfgang
En beskrivning på hur du gör flätan skulle vara intressant.
**MVH Cerrolyn