Semlor - lite historia
Snart är det dags för semlorna. Dessa kära bakelser som många av oss uppskattar, men kanske inte alla väljer att baka själva. MonisN har lagt in sitt semlerecept här på sajten.
Ordet semla betecknar på svenska en ljus vetebulle som ofta är smaksatt med kardemumma och som är fylld med mandelmassa och vispad grädde. På finlandssvenska betecknar samma ord småfranska och semla heter fastlagsbulle, vilket det även heter i Sydsverige. Andra namn på denna bakelse är fettisdagsbulle och hetvägg. Hetvägg är den som serveras i djup tallrik med varm mjölk.
Från början åt man bara semlor på fettisdagen under fastlagen. Numera börjar semlorna dyka upp så snart vi har dansat ut granen eller till och med ännu tidigare.
Själva ordet semla kommer av det latinska ordet semila som betyder fint mjöl. Ordet "hetvägg", är en språklig lek med tyskans “heisse Wecken” = varma kilar, vilket kom från bullarnas form på 1700-talet. De ofta ganska torra bullarna då utan mandelmassa och grädde, värmdes upp tillsammans med mjölk i en kastrull, och för att så många bullar som möjligt skulle få plats i kastrullen gjordes de kilformade, det vill säga närmast trekantiga.
Fettisdagen är i Kristendomen den sista dagen i fastlagsveckan, fastan börjar nästa dag, på askonsdagen. Fastlagsveckan är den period då man äter upp sig inför de sju veckornas fasta före påsk. I flera katolska länder är det karneval under fastlagen, efter orden carne och vale som betyder "kött farväl". Det finns belägg för att namnet fettisdag använts i Sverige redan 1594. I Skåne och Danmark var det dock på måndagen som man åt de fyllda bullarna, därav den skånska benämningen bullamåndag eller "bollemandag" på danska. Skåne har ju tillhört Danmark tidigare.
Den 12 februari 1771 på fettisdagen avled den svenske kungen Adolf Fredrik som var far till Gustav III. Detta skall ha inträffat efter att Adolf Fredrik förätit sig på bland annat semlor. I bulletinen om kungens död står följande att läsa: Hans Majestäts dödsfall har skett av indigestion av hetvägg, surkål, rofvor, hummer, kaviar, böckling och champagnevin.
Traditionellt äts semlan i en djup tallrik med varm mjölk, som ibland spetsas med en gnutta salt, för att bryta mot sötman, och i vissa delar av Sverige pudrar man också kanel över semlan. När semlan serveras på detta vis kallas den hetvägg. Under andra halvan av 1900-talet började den dock allt mer betraktas som en sorts bakelse som äts utan mjölk, troligen som en följd av att den började serveras på konditorier. Vissa av dessa började även använda wienerbrödsdeg för att göra semlan ännu mer bakelselik. Traditionen att servera semlan med varm mjölk har dock återinförts på ett flertal kaféer och konditorier under senare år, åtminstone i de större städerna. Semlor är också väldigt populära i Danmark.
I Sverige har det under slutet av 1900-talet och under 2000-talet varit en återkommande tradition av dagstidningar och sajter att utse "bästa semlan" inom olika geografiska områden, vilket medfört att det finns en otrolig mängd med utmärkelser.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Tack DesK för en bra artikel! Där stod många saker jag inte visste. Jag är en stor semlevän även om jag numera försöker motstå frestelsen att äta för många. På senare år har det också börjat bakas semlor med vaniljkräm istället för mandelmassa. Detta för att nötallergiker också skall kunna äta semlor, även om jag inte tycker det är en äkta semla, så köper jag konceptet för den goda sakens skull.
Bra artikel. Bidrar med ett recept på egengjord mandelmassa som räcker till cirka 7 bullar.
3/4 deciliter sötmandel
1 liten bittermandel
1 ½ matsked vit sirap
1½ matsked vispgrädde
Riv mandlarna, tillsätt sirap och grädde rör sedan ihop till en slät massa.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Tror jag ska äta min första för säsongen idag Tyvärr inte hemmabakad, men det får duga
En välgjord semla från ett bra kondis är inte fy skam, Mona
Vad säger ni ska vi försöka göra ett semletema?
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Nej du, det var inte fy skam! Dottern kom hem med en av stans bästa till och med. Mjuk och god bulle. Mandelmassan var len med perfekt konsistens och smak Den bullen är svårslagen i hemmabageriet
Bra artikel DesK! Tack för information
Vänliga hälsningar Stephan
Stephan vad roligt att du tycker att artikeln är intressant. Mona och jag gjorde den tillsammans, så jag var inte helt ensam om denna artikel
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Vänliga hälsningar Stephan
Jätteintressant artikel, som innehåller så många intressanta uppgifter, som jag inte hade en aning om innan. Tack!
Vi äter många fastlagsbullar här, men de flesta är hemmagjorda.
Så gick det till:
https://pyssel.ifokus.se/discussion/1445165/en-fabel-berattad-av-hubert
Tack Hubert!
Här i Falun anordnade ett café en semmelfestival i tisdags
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Instämmer med vad de andra säger. Mycket intressant och läsvärd artikel om semlorna. Man fick lära sig ett och annat!
Roligt med lite historia också, om kungen som "föråt" sig på semla bl.a…
#10 Snyft, varför finns det inga sådana caféer där jag bor Har du varit där? Skulle vara kul att smaka alla de olika semlorna.
Nej jag har inte varit där, men kanske kan jag ta mig dit i kommande vecka
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Ja, vad kul! Det hade varit roligt med en liten rapport hur de "falska" semlorna smakar Fast att äta sju stycken med olika smak är kanske lite mycket begärt
Bra artikel!
Är det någon som äter hetvägg?
Japp jag äter helst semlor med varm mjölk
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#15 Jag tycker det är mycket gott, men tyvärr äter jag det sällan eftersom jag gärna äter semla ihop med kaffe.
Då är det snart dags för dessa goda bakverk igen!
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Mums!
Jag har tjuvstartat och första omgången bullar är redan slut!
Åh jag älskar dem! Försöker lura ut hur jag kan anpassa dem så de passar alla allergier/intoleranser i familjen.. ;)
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Gott med fastlagsbullar. Få smaska i mig några för jag blev så ledsen:
Så får de väl inte göra?
Så gick det till:
https://pyssel.ifokus.se/discussion/1445165/en-fabel-berattad-av-hubert
#22 Nej, det får dom verkligen inte! Detta är en skandal, men vem är förvånad? Inte jag!
Idag firade jag semledagen på café
fick inte tag i äggfria semlor
Jag skulle bakat idag, även steka pannkakor eftersom det även är internationella pannkaksdagen ;) men tiden försvann ifrån mig. Trist att det inte finns utan ägg.. Jag trodde det skulle finnas. Men har ju slutat leta. Ingen idé att leta äggfritt när det ändå inte finns mjölkfritt att köpa.. Då blir det till att baka själv, oavsett.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Jo det finns, bara inte i "min" affär denna gång.
Aha.. Trist i alla fall :)
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Hittade en trevlig sida om man vill variera sina semlor med annorlunda smaker 😛
Senast vi åt kondissemlor blev det en med lingongrädde. Lingon och mandelmassa är oslagbart! :) Kul sida, den ska kollas mer på :)
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#29 lingongrädde låter gott ihop med mandelmassan!
Tyvärr är det idag svårt att få tag i semlor med riktiga ingredienser så som grädde och mandelmassa. Även på condis/bagerier så är det mer regel en undantag att köpa "semmelfyllning" från grossist proppad med aprikoskärnor och gud vet vad. Kolla ingredienserna på 19:90 semlorna i affären, ingen trevlig läsning!
Men det finns riktiga bagerier som värdesätter hantverket, riktiga rundrivna semmelbullar, ibland till och med bakade på surdeg. Semelfylning med riktig mandelmassa eller hemmakokad vaniljkräm (eller båda!) och len långsamt vispad grädde, mums:)
#31 Sant det du säger! Jag tycker man ska vara mer kritisk med vad man får och fråga i bageriet, om man köper där, vad semlan innehåller. Nobba om den innehåller aprikoskärnor. Som konsument har man ganska mycket makt om alla använder sig av den.
Har ni ätit några semlor i år, än? Jag har hunnit med två, och fler lär det bli!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Inte ännu. Väntar på fettisdagen. Ska baka karlbader i helgen till frysen, så har vi semmelbröd till varje tisdag sedan. :-)
Åt en semelvariant, typ croissant men med grädde och mandelmassa. Gött! :-)
#35 Wienersemla ?
En av mina favvosar är med lingongrädde :)
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Här ligger recept på karlsbader-deg som jag använder mig av vid semmelbak. Också de godaste släta bullar, som inte blir sådär torra som vetebröd kan bli.
#36 ja, möjligen. Vet inte vad dom hette då min chef köpte dom, det vad han som sa croissant :-P och dom såg faktiskt ut som en sådan också.
Här är ett recept på mandelfri mandelmassa, för er som vill ha fastlagsbullar men som inte tål mandel. Vill man göra den vegansk så kan man byta ut vispgrädden mot kokosgrädde.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Carmarino, toppen att du tog fram den här artikeln 🙂
Här är Mattias Kristianssons recept på veganska semlor
https://www.vegomagasinet.se/klassiska-semlor-2/
Just till semlor tror jag att Alpros grädde är bättre, den smakar inte kokos
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#41 Ja, det har du säkert rätt i. Glömde bort den i hastigheten. Har använt kokosgrädde till lite olika saker den senaste tiden, så den "sitter fast" i minnet. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Oj, oj, oj - nu får jag ont i magen igen!
Visste ni förresten att det finns semlor i Danmark?
Fastelavnsbollar, lite annorlunda fast ändå inte …
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
Pyttelite, voffö får du ont i magen? Jahapp, det vet jag, för min gube är dansk i förskingringen och en av mina bästa väninnor är från Danmark 🙂 Riktigt gott med sylt eller bär i också 😛
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Jag hade ätit fondant innan jag såg bilderna på alla dessa semlor - aj, aj …
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
Det blev lite för mycket av det goda, förstår jag 😉
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Jäss! 🤢
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
#43 Det receptet är norskt. De danska recepten skiljer sig lite från det, men å andra sidan så finns det lika många recept på fastelavnsboller som det finns på fastlagsbullar. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#48 Är så inkörd på den danska varianten att jag inte fattade bättre !
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
Nej, det är inte alltid så lätt att se skillnad på danska och norska i skriven text. 🙂
Fast det gör inget. Nu har vi ju massor av recept på fastelavnsbollar. 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ