2017-05-17 14:57 #0 av: IceTee

Tänkte ge mig på att starta en rågsurdeg idag.
"Receptet" jag tänkte följa är att blanda 1 dl ljummet vatten med 1/2 dl grovt rågmjöl, låta det stå i 3 dygn ovanpå kylen och skaka om morgon och kväll. Mata dag 4 med 1 dl vatten och 1 1/2 dl rågmjöl och sedan kunna använda den morgonen efter.
Har jag missat något? Något mer jag borde ha i åtanke? Tänkte förvara den i en glasburk med locket löst påsatt (alltså inte påskruvat). Om jag förstått det rätt ska locket vara påskruvat när den står i kylen dock, när degen är färdig att användas? Och sedan ska den matas en gång i veckan. Då häller jag ut allt utom 1 dl, och tillsätter 1 dl ljummet vatten och 1 dl grovt rågmjöl (som "nymatad" ska den stå ovanpå kylen över natten)

Vet att det bästa egentligen är att väga istället för att mäta men jag har inte tillgång till köksvåg och kommer inte att ha det på länge.

Känner mig lite snurrig idag men jag hoppas att jag gjorde mig förstådd ändå

(Går det att baka till sig en större frys förresten? Vår börjar bli full av bröd och bullar här hemma ...)