Surdegsgrund och processer

Starta en rågsurdeg

2017-05-17 14:57 #0 av: IceTee

Tänkte ge mig på att starta en rågsurdeg idag.
"Receptet" jag tänkte följa är att blanda 1 dl ljummet vatten med 1/2 dl grovt rågmjöl, låta det stå i 3 dygn ovanpå kylen och skaka om morgon och kväll. Mata dag 4 med 1 dl vatten och 1 1/2 dl rågmjöl och sedan kunna använda den morgonen efter.
Har jag missat något? Något mer jag borde ha i åtanke? Tänkte förvara den i en glasburk med locket löst påsatt (alltså inte påskruvat). Om jag förstått det rätt ska locket vara påskruvat när den står i kylen dock, när degen är färdig att användas? Och sedan ska den matas en gång i veckan. Då häller jag ut allt utom 1 dl, och tillsätter 1 dl ljummet vatten och 1 dl grovt rågmjöl (som "nymatad" ska den stå ovanpå kylen över natten)

Vet att det bästa egentligen är att väga istället för att mäta men jag har inte tillgång till köksvåg och kommer inte att ha det på länge.

Känner mig lite snurrig idag men jag hoppas att jag gjorde mig förstådd ändå

(Går det att baka till sig en större frys förresten? Vår börjar bli full av bröd och bullar här hemma ...)

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2017-07-09 18:45 #1 av: tlover

Det går enklare att få igång en surdeg om du river ett ekologiskt äpple i (med skal) eller ha i lite honung (helst rå honung). Då ympar du i nyttiga bakterier.

Annars minns jag inte så mycket från när jag startade upp min surdeg för 100 år sen (min surdeg är nästan 7 år gammal).

Surdegen jäser även i kylskåp dock så kanske inte så hårt åtskruvat (jag använder en 1 liter syltburk i plast så jag kan sätta åt locket hårt utan att det sprängs)

Te och hälsa kluring! Testa dina kunskaper
Te, Kampsport, Norrland, Företagande, Anslagstavlan m.m
Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl
2017-07-09 22:00 #2 av: DesK

För mig funkar det bäst att mata på min surdeg med fint ekologiskt rågmjöl. Min surdeg är närmare 25 år gamnal. Jag matar den dagligen till jag ser att den bubblar, ibland bubblar den dagen efter och då bakar jag med den, andra gånger tar det flera dagar innan den piggnar till. Jag förvarar min surdeg i kylen och är inte särskilt noga med att mata den, när jag inte bakar.

Désirée

Anmäl
2017-07-09 22:03 #3 av: tlover

#2 Min surdeg har också överlevt flera svältperioder Skrattar

Te och hälsa kluring! Testa dina kunskaper
Te, Kampsport, Norrland, Företagande, Anslagstavlan m.m
Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.