Recept på glutenfritt gott bröd
Hejsan!
Jag har den senaste tiden fastnat för brödbak, mest glutenfritt, och skulle vilja ha tips på era godaste brödrecept :-P
Det behöver absolut inte vara glutenfritt!
Det här gör jag ibland. Det är baserat på pofiber.
Mejerifritt pofiberbröd
http://lesscarbs.se/lchf-frukost/mejerifria-pofiberbrod/
Ett bröd baserat på äggvitor, om man skulle råka ha fått sådana över.
Glutenfri formlimpa
6 dl mixade havregryn (vid glutenallergi använd ren havre)
14-18 dl mjölmix
1 dl (ekologiska) russin
1l vatten
ev 1 dl sojamjöl
1pkt jäst
2 tsk salt
ev lite extra russin, frön el liknande
- Koka upp vattnet, använd 1 dl av vattnet och blötlägg russinen i
- Mixa de mjuka russinen i blötläggningsvattnet, tillsätt ev mer av vattnet. Blanda russinmixen med resten av vattnet.
- Häll russinblandningen i en degskål el bakmaskin. Låt svalna till rätt temperatur för den jäst du använder. Blanda i jäst och ev sojamjöl.
- Blanda i mjöl och de mixade havregrynen och bearbeta en bra stund. Obs degen ska vara kladdig, extra kladdig om du ska ha i russin. Bearbeta ner saltet.
- Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek (1h med torrjäst, färsk jäst jäser lite snabbare).
- bearbeta degen igen, blanda ev ner extra russin, dela i 3 delar och fyll tre smorda formar. Låt jäsa i 25 min.
Sätt ugnen på 250 grader (ev före bearbetning om du har långsam ugn).
Ställ in brödet på nedersta falsen, sänk till 225 grader. Grädda i 10 min.
Sänk till 200 grader grädda i 10 min till. Sänk till sist till 185 grader och grädda i 20-30 min.
l'm back
Den här har jag fastnat för: http://matbrod.ifokus.se/discussions/5561f9b68e0e743d7d002830-supergod-fiberlimpa?discussions-2 Det var inga problem att byta ut mjölet mot glutenfria varianter heller. :)
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Tack för recepten, blir till o testa nu till helgen.
Mitt recept:
Grovt bröd med morot och frön!
4 dl mjölk
2 tsk fiberhusk
15 g jäst
1 ½ dl kvarg (kan bytas mot gräddfil)
2 msk matolja (sist tog jag raps vilket gjorde det riktigt saftigt och gott!!)
1 ½ tsk salt
1 finriven morot (1½dl)
½ dl hela linfrön
½ dl fibrex
2 dl glutenfri musliblandning (jag kör på vanlig neutral utan socker, finns på ICA)
6 dl glutenfri grov mjölmix
Lite solrosfrön till garnering
- Värm 2 dl av mjölken till fingervarm temperatur. Mät upp fiberhusken i en bunke och häll den ljumma mjölken över. Rör om och låt blandningen svälla i ca 5 min.
- Smula ner jästen i bunken. Tillsätt resterande mjölk (kall) och kvarg. Rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt övriga ingredienser och arbeta samma till en blank, men ganska lös deg.
- Smörj en avlång 1 ½ L bakform, klicka ner degen och strö över solrosfröna.
- Lägg en lätt fuktad handduk över brödet. Låt jäsa under natten eller 8-10 h.
- Nästa morgon sätts ugnen på 200 grader.
- Ställ in brödet i nedre delen av ugnen och grädda i 45-50 min. Jag brukar täcka över brödet med bakpklåtspapper efter ung halva tiden då det lätt blir bränt.
- Stjälp det nygräddade brödet ur formen och låt svalna på bakgaller.
Riktigt gott till smör med ost eller eller lite keso!! Njut!!!!
Man kan även minska lite på mjölet!!
Detta brödet brukade min mormor baka och det är väldigt gott. 😍
http://matbrod.ifokus.se/discussions/52c98bac8e0e743d6d0002b8-min-mormors-brod?participating-2
Tog mig friheten att lägga till "glutenfritt" i rubriken, så finner fler det de letar efter. 👍
Ett till recept!
Tekakor med chiafrön.
12-14 st
25g jäst
5dl fingervarm mjölk
2msk ljus sirap
1tsk salt
1msk fiberhusk
1½dl chiafrön
1½dl maizena majsstärkelse
2dl majsmjöl
3dl bovetemjöl
Garnering: chiafrön
Gör såhär:
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, salt, fiberhusk, chiafrön, maizena, majsmjöl och bovetemjöl lite i taget.
Vispa ihop allt till en lös deg med en elvisp eller för hand med en vanlig slev. Täck bunken med plast eller vanlig handduk och låt degen jäsa i ca 75 minuter.
Rör om degen. Klicka ut den till 12-14 bröd fördelat på två plåtar med bakplåtspapper. Klicka inte ut dem för tätt eftersom bröden lätt flyter ut. Strö över chiafrön.
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 14-15 minuter.
Låt dem svalna på galler under bakduk.