Annons:
Etikettglutenfria-recept
Läst 1970 ggr
Zabbio
2016-02-02 10:40

Problem med bröd?

Hej!
Jag har bakat bröd ett tag nu. Vetefritt.
Det har blivit fluffiga, goda bröd.. men nu de senaste gångerna så har något gått snett och jag vet inte vad…kanske ni erfarna människor kan gissa eller ge en hint på vad jag bör ändra? Jag kör lite på ögonmått men är osäker på hur jag ändrat från när det blev bra varje gång tills att det blir dåligt varje gång..

Jag mixar smet/degen, sätter den på jäsning och den jäser fint. Känns stabil men luftig när jag pensllar den. In i ugnen, där reser den sig ibland lite till. Ser jättebra ut.
Tar ut den och det är en degklump och den sjunker ihop helt…

Det har den inte gjort förr…

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Annons:
Anterrabae
2016-02-02 20:35
#1

Jag vet inte vad som händer bär det blir så, men det råkade jag också ut för när jag bakade vetefritt. Ibland såg allt jättebra ut hela tiden och när jag skar brödet var det ett skal upptil, ett jättestort hål och en degklump i botten. Undrar om det han ha med lufttryck och årstid att göra? Annars vet jag inte. Kommer inte rikfigt ihåg när det bråkade så med mig..

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anterrabae
2016-02-02 20:39
#2

Denna går bra att göra vetefri. Sätt till husk i början, som får svälla med, och anpassa mjölmixmängden så degen inte blir för hård. Brödet är jättegott!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Intehärutandär
2016-02-02 23:23
#3

Brödet kan sjunka ihop efter avbakning om det tas ut i förtid. Eller om degen inte är riktigt färdigjäst.

Zabbio
2016-02-03 11:06
#4

Ok tack för tips :) Tar ut för tidigt..Hur menar ni?

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Zabbio
2016-02-03 11:07
#5
[loveisall]
2016-03-25 19:01
#6

Jag undrar vad jag gör för fel som får så smuligt bröd?!  Dag nummer två faller det isär när man ska bre på smör 😭

Annons:
Anterrabae
2016-03-25 19:21
#7

#6 är det glutenfritt som du bakar? Spontant låter det som att degen är för torr.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[loveisall]
2016-03-25 19:54
#8

#7 Nej vanligt bröd med vete.

Anterrabae
2016-03-25 20:34
#9

#8 då skulle jag säga, spontant att det inte är ordentligt knådat. Vete behöver arbetas ganska länge för att glutentrådarna ska utveckla sig. Det är dessa som gör att brödet håller ihop och inte smular. Bröd vars gluten inte utvecklats, eller för den delen glutenfri bakning, blir ofta smulig. Degen behöver knådas så att den blir seg, och trådar sig när man drar i den.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[loveisall]
2016-04-01 09:03
#10

#9 Ja, underligt. Men jag har ju en maskin som knådar, kanske borde jag  knåda mer för hand också.  Men sist jag bakade brödet med en annan form så blev det bättre.  Det smular mer om jag formar brödet som en limpa, men sist gjorde jag platta tekakor.

Intehärutandär
2016-04-01 09:39
#11

Även om Du använder maskin #10, så måste Du ta en degbit och göra glutentest. #0 Har Du provat skållning ?

[loveisall]
2016-04-01 10:24
#12

#11 Nej, hur gör man en skållning?

Intehärutandär
2016-04-01 11:08
#13

Du kokar upp vatten och blandar ner lite "mjöl" i. Det bevarar saftigheten. Det gör man t ex då man använder havregryn i bröd, för det stjäl vätskan från brödet om man inte mättar det innan. 

Nu är jag inte så kunnig i glutenfritt bröd, men jag skulle prova det - eftersom att Du har lyckats innan.

Annons:
[loveisall]
2016-04-04 17:57
#14

Ska prova, tack för tipset :)

Zabbio
2016-04-05 08:57
#15

#11, #13 Tack för tipset :)  Ska testa nästa gång.

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Upp till toppen
Annons: