Jästbröd

socker i bröd

2016-01-20 15:23 #0 av: Bill&Bull

Ska baka bröd och i receptet ska det vara socker, min fråga är om sockret har någon funktion eller bara är för smakens skull tro? vill helst skippa det egentligen.

Anmäl
2016-01-20 15:25 #1 av: VildaVittra

Socker är mat för jäst, men det brukar gå utmärkt utan, jäs bara lite längre. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-01-20 15:31 #2 av: Bill&Bull

Då vet jag. Tack

Anmäl
2016-01-20 15:34 #3 av: Anterrabae

Det beror lite på mängden socker i receptet. Mer än 0,5 dl på 5 dl vätska så är det garanterat för smak. Mindre så fungerar det som jästmat. Oftast går det bra utan. Jag upplever dock att jag får bättre fart på jäsningen, och ett bättre resultat med någon matsked socker i degen. Den äts upp av jästen och ger ingen smak.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2016-01-20 16:10 #4 av: Tant Grön

Kände en kille som gjorde det godaste vita brödet man kan tänka sig. Han använde inget socker och bara hälften jäst. Kan tänka mig att mörkt bröd kräver lite socker för jästen.

Anmäl
2016-01-20 17:09 #5 av: Anterrabae

Att minska jästen är alltid bra :) mindre jäst och mer tid ger mycket godare bröd.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2016-01-20 19:41 #6 av: Tant Grön

Jag tar alltid bara hälften så mycket jäst nu när jag bakar. Antingen det är bröd eller bullar. Tycker inte jästiden blir så mycket längre. Kanske en kvart, eller så.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.