Norskt Kneipbröd
Norskt Kneipbröd
2 bröd
Ingredienser
· 1 burk (150g) Kron Jäst Bagarens Surdeg, Råg
· 1/2 paket (25g) Kron Jäst för matbröd
· 5 dl Vatten, 40° C
· 8 dl (480 g) Vetemjöl Special
· 1,5 dl (90 g) Stenmalet Rågmjöl
· 3 dl (180 g) Grahamsmjöl
· 1,5 dl (90 g) Grovt Rågmjöl
· 2 msk (26 g) Matolja
Gör så här:
· Skaka burken och rör ihop surdegen med jäst och vatten.
Tillsätt alla ingredienser förutom saltet.
· Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan vatten och olja.
· Arbeta degen tills den blir elastisk, ca 6 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
· Täck degen med plast och låt jäsa i ca 25 minuter.
· Dela degen i två delar och forma till limpor.
· Doppa bröden i grahamsmjöl.
· Låt jäsa på plåt som belagts med bakplåtspapper i ca 45 minuter under bakduk.
· Sätt ugnen på 230° C, och sätt in en långpanna med vatten i botten på ugnen.
· Snitta bröden precis innan de sätts in i ugnen.
· Baka i 200° C i ca 35 minuter.
· Låt formen med vatten stå i ugnen under bakningen.
Intressant, tack för receptet :-)