Annons:
Etikettjästbröd
Läst 9766 ggr
tomljus63
2014-08-17 12:30

Morotsbröd i långpanna

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Morotsbröd i långpanna 

24 stycken

Ingredienser:

5 dl mjölk eller vatten

50 g jäst

0,5 dl olja

200 g finrivna morötter

1 tsk salt

2 msk sirap eller socker

4 dl vetemjöl special

9 dl fullkornsmjöl av Dinkel

Gör så här:

Ugn: 225º

1 timme 30 minuter

Värm mjölken eller vattnet till 37°(fingervarmt).

Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. 

Tillsätt resten av degspadet, flytande margarin eller olja, morötter, salt, sirap eller socker och nästan allt mjöl.

Spara lite fullkornsmjöl av dinkel till utbakningen.

Arbeta kraftigt ihop till en deg.

Jäs den övertäckt ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper.

Skär degen med en mjölad kniv i 24 bitar.

Nagga degen.

Jäs under bakduk i ca 30 minuter.

Grädda i mitten av 15-20 minuter.

Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.

Annons:
Gasoline
2014-08-17 12:33
#1

Tack för att du delar med dig av receptet, låter supergott. Ska prova detta någon gång framöver :-)

Tuva-Lena
2014-08-17 12:48
#2

Samma här! Tack för dina fina recept, har alltid drömt om att kunna baka mitt matbröd själv och nu fick jag verkligen inspiration!🙂

Jag undrar, måste det vara dinkel fullkornsmjöl eller kan man använda nåt annat fullkornsmjöl..?

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Intehärutandär
2014-08-17 18:19
#3

Ser väldigt gott ut!

tomljus63
2014-08-18 08:56
#4

Tuva-Lena, man kan använda rågmjöl

Tuva-Lena
2014-08-18 09:40
#5

Åå vilken tur! Det var precis vad jag hade hemma! Tack snälla, passar så bra att baka idag för det öser ner utanför fönstret!👍

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Tuva-Lena
2014-08-20 00:34
#6

…Och brödet blev suveränt gott! En ny favorit på frukostbordet.

Tack än en gång! 🙂

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Annons:
Gasoline
2014-08-24 12:22
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Gav mig på detta recept idag med tvivelaktigt resultat. Använde vetemjöl och grovt rågmjöl, det kanske är därför det vart som det vart? Förhoppningsvis vart det gott iallafall, även om det inte ser lika smaskigt ut som på bilden i ursprungsreceptet :-)

Intehärutandär
2014-08-24 13:18
#8

Grovt rågmjöl används oftast till surdeg eller skållning. Samma med fint rågmjöl. Prova att blanda rågsikt nästa gång. Eller skålla rågmjöl eller graham. :)

Gasoline
2014-08-24 13:23
#9

#8 tack. Kollade i affären i byn och detta var det närmaste "rågmjöl" jag kunde komma. Nästa gång ska jag prova med det mjölet som står i receptet :-)

Tuva-Lena
2014-08-24 18:01
#10

Jag använde rågsikt och vetemjöl och det blev "ganska" bra, 😉 ha ha, men jag har långt kvar innan jag blir någon "sockerbagare"! I den mindre formen blev brödet jättebra, men i den större blev brödet lite degigt tycker jag. Använde en sockerkaksform som blev en finfin limpa, men i den form som var ca 20*30 cm gräddades inte brödet tillräckligt - tycker jag själv då.😟

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Gasoline
2014-08-24 19:06
#11

#10 rekommenderat mått i detta recept är ju 30x40, degen kanske vart för tjock och därav degig?

Tuva-Lena
2014-08-25 09:35
#12

Ja det är möjligt, tänkte på det jag också, men man tager vad man haver.😃 Kanske skulle ha gräddats lite längre förstås, men då har "limpformen" blivit svart!😮Ska tänka på det nästa gång, eller kanske grädda dom separat. Samtidigt känner jag mig sugen på att testa andra goda recept här inne också.😉

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Gasoline
2014-08-25 16:14
#13

#12 det tycker jag att du gör rätt i :-)

Annons:
tomljus63
2014-09-24 17:39
#14

Man kan med fördel knåda något mindre vad som jag skrev i receptet, desto mer man knådar desto hårdare deg och hårdare och kompakt bröd.

Tant Grön
2014-09-28 18:53
#15

Tack för ett bra recept. Gjorde det igår och det blev väldigt gott och poröst, precis som på din bild.  Hade inte vetemjöl special, men det gick lika bra med vanligt.

Jag gillar ju att experimentera, och funderar på om man kunde byta ut moroten mot riven rå potatis? Annars brukar det ju vara kokt potatis man har i bröd, undrar hur det skulle bli med rå?

Tant Grön
2014-10-10 14:37
#16

Nu har jag provat med rå potatis i stället för morot. Det blev gott och lite segt, inte så fluffigt som morotsbrödet.  Lite matigare kan man säga.  Men jag gillar nog morotsbrödet bäst.

Gasoline
2014-10-10 16:40
#17

Kul med återmatning, tack :-)

Tant Grön
2014-11-12 23:35
#18

Gjorde brödet idag men hade inga morötter. Tog äpplen istället och lite russin. Vanligt vetemjöl, 1.5 dl rågmjöl, lite havrekli och vetegroddar. Det blev otroligt gott. 😃

Gasoline
2014-11-13 12:05
#19

#18 vad bra, det låter gott :-)

Tant Grön
2015-07-13 13:50
#20

Puttar upp tråden. Detta är verkligen ett kanonbra recept, och så enkelt. Man behöver inte knåda på bakbordet utan det går bra att göra i grytan med sleven.
Jag gjorde det idag, men tog i 1dl rågmjöl, 1dl kornmjöl, 1dl havregryn och 1dl solrosfrö. Resten vanligt vetemjöl. Och förstås morötter. Strödde också  på solrosfrön. Blev väldigt gott.

Annons:
Fransu
2015-10-17 19:12
#21

Bakade detta brödet idag. Tyvärr vågar jag inte smaka på det själv eftersom min mage inte blir glad av fibrer. Min man kommer att ha dom som frukostmackor till jobbet. Så jag kommer få betyg på dom nästa vecka. Dom blev fina och luktade gott. Så jag hoppas dom smakar bra också. 🙂

"Grief is like the ocean; it comes on waves ebbing and flowing. Sometimes the water is calm, and sometimes it is overwhelming. All we can do is learn to swim."

Gasoline
2015-10-19 21:08
#22

Intressant, återmata gärna :-)

Fransu
2015-10-20 19:04
#23

Min man gav brödet tummen upp! Så jag sparar receptet. 🙂

"Grief is like the ocean; it comes on waves ebbing and flowing. Sometimes the water is calm, and sometimes it is overwhelming. All we can do is learn to swim."

Gasoline
2015-10-24 12:39
#24

Härligt, tack för återmatningen :-)

Anterrabae
2016-01-18 21:54
#25

Detta låter jättegott! Det ska jag testa nästa gång! Nu har jag annat på jäsning. Men sen så 😃

Bokmärker, således!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anterrabae
2016-01-20 15:30
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#26

Degen är ihoprörd. I morgon eftermiddag ska den gräddas. Jag väljer att autolysjäsa, eftersom jag inte orkar/klarar av att knåda. Med lite planering är det i särklass enklaste sättet att baka :) Resultatet visas upp i morgon.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Milly82
2016-01-28 15:52
#27

#26 Fick vi inte se något resultat? 🙂

Annons:
Anterrabae
2016-01-28 16:09
#28

#28 oj! Förlåt! Jag tokglömde. Jag la brödet i vanlig brödform, det var lättare. Det blev ett saftigt, segt och smakrikt bröd. Det kommer garanterat bakas Igen. Men jag glömde såklart att ta foto,

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

sjukkatt
2016-03-27 08:15
#29

Testade receptet igår och smakade till frukost. Var riktigt gott!!👍

sjukkatt
2016-04-06 14:31
#30

Testar det här goda brödet igen, men bytte den här gången ut lite av mjölet mot frön.

Soligajag1
2016-06-26 15:44
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#31

Hejsan alla "bröddiggare" 🙂 

Jag brukar baka enkla frallor med morot i , turkisk yoghurt , havregryn , olika mjölsorter . Ibland har jag i soltorkade tomater eller oliver. 

Kram Kram // Hillevi 🙂

Gifflar

HH 🙂

Juvela
2016-07-03 08:29
#32

Gud så gott det lät och såg ut! Blev verkligen sugen på att baka! Måste gå o handla jäst. 😁😋

sjukkatt
2016-07-28 09:07
#33

För ett par dagar sen så bakade jag ett bröd med färnkål och anis i.

Det vart riktigt smarrigt! Det lite roliga med själva brödet var att man inte skulle knåda det alls utan enbart låta det jäsa, lägga ut på plåt, jäsa lite till och sedan in i ugnen.  Alltså lite samma som filmjölksbröd. :-)

Upp till toppen
Annons: