Jästbröd

Morotsbröd i långpanna

2014-08-17 12:30 #0 av: tomljus63

Morotsbröd i långpanna 

24 stycken

Ingredienser:

5 dl mjölk eller vatten

50 g jäst

0,5 dl olja

200 g finrivna morötter

1 tsk salt

2 msk sirap eller socker

4 dl vetemjöl special

9 dl fullkornsmjöl av Dinkel

 

Gör så här:

Ugn: 225º

1 timme 30 minuter

Värm mjölken eller vattnet till 37°(fingervarmt).

Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. 

Tillsätt resten av degspadet, flytande margarin eller olja, morötter, salt, sirap eller socker och nästan allt mjöl.

Spara lite fullkornsmjöl av dinkel till utbakningen.

Arbeta kraftigt ihop till en deg.

Jäs den övertäckt ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper.

Skär degen med en mjölad kniv i 24 bitar.

Nagga degen.

Jäs under bakduk i ca 30 minuter.

Grädda i mitten av 15-20 minuter.

Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.

Anmäl
2014-08-17 12:33 #1 av: Gasoline

Tack för att du delar med dig av receptet, låter supergott. Ska prova detta någon gång framöver :-)

Anmäl
2014-08-17 12:48 #2 av: Tuva-Lena

Samma här! Tack för dina fina recept, har alltid drömt om att kunna baka mitt matbröd själv och nu fick jag verkligen inspiration!Glad

Jag undrar, måste det vara dinkel fullkornsmjöl eller kan man använda nåt annat fullkornsmjöl..?

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2014-08-17 18:19 #3 av: Snovit79

Ser väldigt gott ut! 

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2014-08-18 08:56 #4 av: tomljus63

Tuva-Lena, man kan använda rågmjöl

Anmäl
2014-08-18 09:40 #5 av: Tuva-Lena

Åå vilken tur! Det var precis vad jag hade hemma! Tack snälla, passar så bra att baka idag för det öser ner utanför fönstret!Tummen upp

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2014-08-20 00:34 #6 av: Tuva-Lena

...Och brödet blev suveränt gott! En ny favorit på frukostbordet.

Tack än en gång! Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2014-08-24 12:22 #7 av: Gasoline

Gav mig på detta recept idag med tvivelaktigt resultat. Använde vetemjöl och grovt rågmjöl, det kanske är därför det vart som det vart?

Förhoppningsvis vart det gott iallafall, även om det inte ser lika smaskigt ut som på bilden i ursprungsreceptet :-)

Anmäl
2014-08-24 13:18 #8 av: Snovit79

Grovt rågmjöl används oftast till surdeg eller skållning.

Samma med fint rågmjöl. Prova att blanda rågsikt nästa gång. Eller skålla rågmjöl eller graham. :)

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2014-08-24 13:23 #9 av: Gasoline

#8 tack. Kollade i affären i byn och detta var det närmaste "rågmjöl" jag kunde komma.

Nästa gång ska jag prova med det mjölet som står i receptet :-)

Anmäl
2014-08-24 18:01 #10 av: Tuva-Lena

Jag använde rågsikt och vetemjöl och det blev "ganska" bra, Skämtar ha ha, men jag har långt kvar innan jag blir någon "sockerbagare"! I den mindre formen blev brödet jättebra, men i den större blev brödet lite degigt tycker jag. Använde en sockerkaksform som blev en finfin limpa, men i den form som var ca 20*30 cm gräddades inte brödet tillräckligt - tycker jag själv då.Looser

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2014-08-24 19:06 #11 av: Gasoline

#10 rekommenderat mått i detta recept är ju 30x40, degen kanske vart för tjock och därav degig?

Anmäl
2014-08-25 09:35 #12 av: Tuva-Lena

Ja det är möjligt, tänkte på det jag också, men man tager vad man haver.Skrattar Kanske skulle ha gräddats lite längre förstås, men då har "limpformen" blivit svart!FörskräcktSka tänka på det nästa gång, eller kanske grädda dom separat. Samtidigt känner jag mig sugen på att testa andra goda recept här inne också.Skämtar

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2014-08-25 16:14 #13 av: Gasoline

#12 det tycker jag att du gör rätt i :-)

Anmäl
2014-09-24 17:39 #14 av: tomljus63

Man kan med fördel knåda något mindre vad som jag skrev i receptet, desto mer man knådar desto hårdare deg och hårdare och kompakt bröd.

Anmäl
2014-09-28 18:53 #15 av: Tant Grön

Tack för ett bra recept. Gjorde det igår och det blev väldigt gott och poröst, precis som på din bild.  Hade inte vetemjöl special, men det gick lika bra med vanligt.

Jag gillar ju att experimentera, och funderar på om man kunde byta ut moroten mot riven rå potatis? Annars brukar det ju vara kokt potatis man har i bröd, undrar hur det skulle bli med rå?

Anmäl
2014-10-10 14:37 #16 av: Tant Grön

Nu har jag provat med rå potatis i stället för morot. Det blev gott och lite segt, inte så fluffigt som morotsbrödet.  Lite matigare kan man säga.  Men jag gillar nog morotsbrödet bäst.

Anmäl
2014-10-10 16:40 #17 av: Gasoline

Kul med återmatning, tack :-)

Anmäl
2014-11-12 23:35 #18 av: Tant Grön

Gjorde brödet idag men hade inga morötter. Tog äpplen istället och lite russin. Vanligt vetemjöl, 1.5 dl rågmjöl, lite havrekli och vetegroddar. Det blev otroligt gott. Skrattar

Anmäl
2014-11-13 12:05 #19 av: Gasoline

#18 vad bra, det låter gott :-)

Anmäl
2015-07-13 13:50 #20 av: Tant Grön

Puttar upp tråden. Detta är verkligen ett kanonbra recept, och så enkelt. Man behöver inte knåda på bakbordet utan det går bra att göra i grytan med sleven.
Jag gjorde det idag, men tog i 1dl rågmjöl, 1dl kornmjöl, 1dl havregryn och 1dl solrosfrö. Resten vanligt vetemjöl. Och förstås morötter. Strödde också  på solrosfrön. Blev väldigt gott.

Anmäl
2015-10-17 19:12 #21 av: Fransu

Bakade detta brödet idag. Tyvärr vågar jag inte smaka på det själv eftersom min mage inte blir glad av fibrer. Min man kommer att ha dom som frukostmackor till jobbet. Så jag kommer få betyg på dom nästa vecka. Dom blev fina och luktade gott. Så jag hoppas dom smakar bra också. Glad

Anmäl
2015-10-19 21:08 #22 av: Gasoline

Intressant, återmata gärna :-)

Anmäl
2015-10-20 19:04 #23 av: Fransu

Min man gav brödet tummen upp! Så jag sparar receptet. Glad

Anmäl
2015-10-24 12:39 #24 av: Gasoline

Härligt, tack för återmatningen :-)

Anmäl
2016-01-18 21:54 #25 av: Anterrabae

Detta låter jättegott! Det ska jag testa nästa gång! Nu har jag annat på jäsning. Men sen så Skrattar

Bokmärker, således!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2016-01-20 15:30 #26 av: Anterrabae

Degen är ihoprörd. I morgon eftermiddag ska den gräddas. Jag väljer att autolysjäsa, eftersom jag inte orkar/klarar av att knåda. Med lite planering är det i särklass enklaste sättet att baka :)

Resultatet visas upp i morgon.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2016-01-28 15:52 #27 av: Milly82

#26 Fick vi inte se något resultat? Glad

Anmäl
2016-01-28 16:09 #28 av: Anterrabae

#28 oj! Förlåt! Jag tokglömde.

Jag la brödet i vanlig brödform, det var lättare. Det blev ett saftigt, segt och smakrikt bröd. Det kommer garanterat bakas
Igen. Men jag glömde såklart att ta foto,

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2016-03-27 08:15 #29 av: sjukkatt

Testade receptet igår och smakade till frukost. Var riktigt gott!!Tummen upp

Anmäl
2016-04-06 14:31 #30 av: sjukkatt

Testar det här goda brödet igen, men bytte den här gången ut lite av mjölet mot frön.

Anmäl
2016-06-26 15:44 #31 av: Soligajag1

Hejsan alla "bröddiggare" Glad 

Jag brukar baka enkla frallor med morot i , turkisk yoghurt , havregryn , olika mjölsorter . Ibland har jag i soltorkade tomater eller oliver. 

Kram Kram // Hillevi Glad

Gifflar

HH Glad 

Anmäl
2016-07-03 08:29 #32 av: Juvela

Gud så gott det lät och såg ut!
Blev verkligen sugen på att baka! Måste gå o handla jäst. 😁😋

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.