Annons:
Etikettjästbröd
Läst 2958 ggr
Intehärutandär
2014-08-04 16:59

Enkelt rågbröd på plåt.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Fann ett recept från tidningen Hembakat på en variant av siktkaka som man kavlar ut på två plåtar. De var helt okej vardagsbröd, annars vill jag ha brödkryddor och brödsirap i mina siktkakor för att de ska smaka "äkta".  Jag bakade nu i hettan, och fick då snålskjuts i jäsningen av värmen - och varken jästid eller gräddning stämmer i tid. Att tänka på då man bakar - vädret. 

Länk här. 

2 plåtar.

_5 dl vatten, fingervarmt
__5 dl mjölk, fingervarm
__50 g jäst
__1 msk salt
__¾ dl ljus sirap
__75 g smör, smält
_22–24 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

3. Dela degen i två delar. Kavla ut degbitarna på två plåtar med bakplåtspapper.

4. Skär degen i fyra delar med en vass kniv eller degskrapa. Nagga degen med en gaffel. Strö över lite vetemjöl.

5. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på plåten.

Annons:
Gasoline
2014-08-14 09:30
#1

Det där ska verkligen provas någon gång, låter superlätt! 

Tack 🙂

Upp till toppen
Annons: