Tunnbröd, knäckebröd & kex

Perunarieska

2014-04-30 20:01 #0 av: Kurina

Såg i en annan tråd frågan efter recept på finsk perunarieska. Var ju tvungen att leta reda på ett recept men har inte hunnit baka själv än.

Perunarieska eller potatistunnbröd

3 dl potatismos (pulvermos kan användas)

1 tsk salt

1 ägg (kan uteslutas)

2-3 dl korn- eller vetemjöl

Blanda ägg salt och mjöl i potatismoset. Blanda väl till lagom lös deg. Ta ut ca 10 klumpar deg och platta till med mjölad hand till en tunna kakor.Nagga med gaffel. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader ca 10 min eller till kakorna fått färg.

Servera varma med smör.

Anmäl
2014-05-01 10:49 #1 av: Gasoline

Det ser smaskens ut, det ska jag testa någon gång :-)

Anmäl
2014-05-02 22:49 #2 av: Tant Grön

Måste testa det nästa gång det blir mos över.

Anmäl
2014-05-06 13:27 #3 av: Snovit79

Påminner om vårt (Dalarna, Rättvik) Tutull, fast det innehåller vetemjöl, rågmjöl, kornmjöl, rågsikt, sirap, matfett, salt, jäst. Favoritbrödet här hemma. Norrmännen har tydligen ett potatisbröd med, som kallas Lefse.

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2014-05-06 14:04 #4 av: Gasoline

#3 Tutull är så gott, gårdet att göra själv? har du recept på detta tro?

Anmäl
2014-05-07 11:59 #5 av: Snovit79

#4 Det gör det absolut, just det har jag aldrig gjort själv (bara vanligt tunnbröd). Har frågat en gammal klasskompis från Rättvik om hon har ett bra recept, hon gör det ofta på jobbet (& privat).

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2014-05-07 12:26 #6 av: Gasoline

#5 hoppas att hon vill dela med sig. :-)

Köpte detta när jag var upp till ccw förra året och det var bland det godaste bröd jag smakat.

Anmäl
2014-05-07 12:29 #7 av: Snovit79

#6 Det är det, min absoluta favorit och det är ju lite tyngre än tunnbröd, så man blir mättare och det passar utmärkt att fylla som middag.

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2014-05-07 23:16 #8 av: Praefatio

Åh, det låter som att detta recept enkelt skulle kunna gå att omvandla till glutenfritt eftersom det inte ska jäsas. Ska prova i veckan, återkommer med resultat!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.