Annons:
Etikettbakprat
Läst 2581 ggr
Gasoline
2014-01-15 09:07

Billigare att baka?

Jag har ju hört att det är billigare att baka bröd själv än att köpa och jag har fått för mig att det är en ganska tydlig skillnad. Men är det verkligen billigare att baka bröd själv? Finns det några kalkyler på detta? Vad kostar det på ett ca att baka brödet? Gärna vad det är för bröd. All info av intresse = )

Annons:
VildaVittra
2014-01-15 09:14
#1

Ja, det blir mycket billigare, mina brukar ligga på en 5-12 kr per limpa, det dyrare är när jag petar i nötter osv. Och då har jag även räknat med elen.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Tant Grön
2014-01-15 12:11
#2

Detta har jag också funderat på. Jag bakar nästan allting själv. Köpt bröd har blivit väldigt dyrt. Fast jag använder bara ekologiskt mjöl, så det blir kanske inte så mycket billigare, men nyttigare.

Gasoline
2014-01-15 17:54
#3

Tack för era svar! Jag bakar ju nästan allt bröd som vi äter hemma, vilket egentligen inte är mycket. Jag gör det främst för att jag tycker att det är kul att göra saker från grunden och att man sedan förhoppningsvis vet vad som är i är alltid trevligt. Min fundering över kostnaden är egentligen mest för "skojs" skull, bra info. = )

Gasoline
2014-03-19 16:46
#4

Någon som vet om det finns någon bra matkalkylator eller liknande så att man kan räkna ut?

Gasoline
2014-03-19 18:31
#6

Hittade även detta, även om allt inte var om kostnad för brödet så var det väldigt intressant 🙂

http://matduell.se/26-000-kronors-skillnad/

Annons:
Tuttan72
2014-04-01 11:40
#7

Jo det blir billigare. Tänk dig att ett vanligt vitt industribakat bröd kostar ca 18 kr för ca 800 g. (om du inte jagar extrapriser för då blir detbilligare)!. Om du ska ha samma kvalité som det behöver du bara vatten, det billigaste vetemjölet och vatten, salt samt jäst. Till 4 limpor går det åt:

2kg mjöl (billigaste sorten) 10 kr

1.2 liter vatten(gratis i kranen)

75g jäst(beroende på om du vill ha deg som jäser fort)3 kr

ca 30 g salt(vanligt industrisalt) 0.2kr

Uppvärmning av ugn(ca 2h här höftar jag bara)ca 4 kr

På så sätt får du 4 bröd för samma pris som ett i butiken.

Men utan alla tillsatser(förutom E300, askorbinsyra som de använder för att få mjölet mer "bakbart")

Gasoline
2014-04-01 11:42
#8

#7 ah, tack för prisexemplet. Väldigt intressant :-)

Imasy
2014-05-04 19:26
#9

Jag hade, om allt vill sig väl, tänkt göra storbak i morgon och fylla frysen. Ska spara kvitto och räkna ut vad det kostar (kommer iof ha massor av grejor kvar efter allt är bakat och bara behöva småkomplettera för att baka lika mycket till).

I vår familj äter vi mycket bröd, går åt ca 2 limpor/ dygn, vilket blir lite slantar på en vecka i bara bröd.

Jag bakade mycket förut, men sen dog vår bakassistent, men nu ska vi införskaffa oss en ny och frysen ska fyllas :)

Gasoline
2014-05-04 19:39
#10

#9 beklagar sorgen ;-) Gör det, det skulle vara intressant att se. Jag är ganska dålig på matte så jag tänker inte för försöka mig på att räkna ut vad det skulle kosta.

Imasy
2014-05-04 22:54
#11

#10

Tackar, det var en stor sorg ;) Eller ja, den funkar väl egentligen, är bara en del som saknas (hamnade troligen i soporna av misstag) och den var så himla dyr att köpa till.

Bakade tre limpor nu på kvällen, och de kanske kostade en femma styck?

Hade i 1 liter fil, 10 kr, halvt mjölpaket, 7 kr, sirap 5 kr, det blir ju 20 kr (absolut max) för 3 limpor. Jag bakar alltid med fröer, lingon etc, och dessa hade säkert gått på 25-30 kr st i butik.

Intehärutandär
2014-05-06 13:23
#12

Det är absolut billigare. :) Brödet vi köper har ju lönen för bagaren inbakat i priset med. ;)

Gasoline
2014-05-06 14:01
#13

#12 ja, jo. Tillverkningskostnad finns ju på allt man köper,såklart. Men jag tänkte mer om det var en märkbar skillnad eller om det handlade om någon krona hit eller någon dit. Men ändå, många bäckar små :-)

Annons:
Upp till toppen
Annons: