Bakprat

Bakblunders

2013-12-14 21:49 #0 av: Snovit79

Har Ni gjort några riktiga blunders i köket? Lägg gärna in bild. 

Då jag gick på gymnasiet och vi skulle göra vörtlimpa, så delade vi upp ingredienserna som alltid. Man tog en sak var. Jag skulle mäta upp flytande vört.

Jag och vågen var dock inga kompisar. Vad är 10, 100 & 1000 ? cl, dl, l, ml ?

Våra vörtlimpor blev SVARTA. Hade tagit 10 ggr så mycket vört. Sedan dess har jag faktiskt aldrig bakat vörtlimpa själv. Oskyldig

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2013-12-15 18:26 #1 av: Gasoline

Ja, jag skulle prova att göra något bröd som skulle vara lätt. De varnade i receptet om att man inte skulle ha så mycket mjöl (vilket man brukar undvika i vanliga fall) och det gjorde inget om degen var kletig innan jäsning.

Kletig deg hade jag och kletig deg fick jag. Jag minns inte hur slutresultatet vart, men jag minns att degen var i princip trögflytande och okontrollerbar. Det skulle blivit någon form av bullar, men jag fick försöka kasta upp degen på plåten och göra en limpa.

Shit happens ;-)

Anmäl
2013-12-16 19:03 #2 av: Tant Grön

Detta hände när jag var kanske 11 - 12 år. Mina föräldrar var inte hemma och jag fick för mej att baka en sockerkaka. Tänkte experimentera lite och hittade grön karamellfärg och pepparmintsdroppar i skafferiet. Visste inte hur stark pepparmyntan var, men jag tog ganska mycket.

Kakan såg jättefin ut när jag tog ut den. Ställde den för att kallna, och stack iväg och åkte skidor.

Under tiden kom min pappa hem med en granne som han skulle bjuda på kaffe. Han fick se kakan och trodde att min mamma hade bakat den.

Han berättade sedan att grannen sett lite konstig ut i ansiktet när han tuggade den, men han hade inte kunnat med att säga något. Sedan smakade min pappa, och den smakade vidrigt. Illamående

Det var min värsta blunder. Skrattar

Anmäl
2013-12-16 19:17 #3 av: Snovit79

#1 Den kanske var ätbar trots allt. Glad

#2 Oj, ja essenser ska man vara försiktig med. 

Jag kom på att chokladbollssmet har jag misslyckats MÅNGA ggr med som barn. Innan man kunde läsa så gissade man sig fram. Men lite senare, då jag kanske var 11-12 år så glömde jag och en kompis strösockret och det vart så äckligt.

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2013-12-17 18:44 #4 av: DesK

Kul tråd! Skrattar

Mina barn lyckades med en kul grej för länge sedan. Jag var bortrest och de fick för sig att baka vanlig sockerkaka, när den stod i ugnen, tyckte de att det luktade lite speciellt. Sedan när de smakade på den, så smakade den helunderligt. När jag kom hem, berättade de och visade kakan. Jag såg direkt vad som var fel, de hade använt torkad surdeg som ströbröd....inte sådär helt lyckat Skämtar

Désirée

Anmäl
2014-01-02 20:10 #5 av: jagga-ewe

#4 Det påminner mig om att dottern bröade formen till sin första sockerkaka med strösocker för hon "hittade inget ströbröd och det heter ju likadant". Jag brukar bröa med kokos. Funkade ändå ganska bra, men blev ganska söt kaka. Jag skrattade dock så jag låg dubbel och konstaterade att hon tar efter sin far. Han gjorde samma byte med samma resonemang, fast han skulle göra köttbullar! Jag kan säga att lite socker kanske lyfter smaken i köttfärs, men inte om man tar samma mängd strösocker som det ska vara ströbröd!

Mina egna blunders får jag grunna på, brukar förtränga dem snabbt. Det jag tänker på först är alla gånger botten suttit snett i springformar o jag fått göra rent ugnen. O att jag är för disträ o glömmer saker i ugnen, kolbitar är inte ovanligt. (Har glömt popcorngrytan med för den delen, den blev aldrig ren igen) Böcker borde vara totalförbjudna i mitt kök. Kommer inte på några roliga blunders, brukar vara mer av totalfail.

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Anmäl
2014-01-04 01:40 #6 av: dolfen

Första gången jag "tänkte" mig göra en sorts kombination av cocosbollar och muffin, blev det tok.
Min uppfattning om mjölmängden var "något" oklar.

Resultatet blev kakor... Stenkakor.
:))

Anmäl
2014-01-04 02:00 #7 av: Gasoline

#6 En kombination av Cocosbollar och muffins? :-o det lät intressant, vad kan det vara för något?

Anmäl
2014-01-04 02:16 #8 av: dolfen

Jag kallar dem för cocofin (kokofä). :)
Det var ett tag sedan jag gjorde dem.

Som jag minns det, var de goda, men de skulle nog kunna vidareutvecklas.

Anmäl
2014-01-09 18:57 #9 av: Gasoline

Dagens bakblunder; Att laga mat, baka och försöka diska samtidigt är inte det lättaste. I all hast glömde jag att smörja brödformen vilket resulterade i att brödet fastnade.

Kunde "vicka" loss kanterna men botten satt fast. Jag tänkte dra ut brödet lite försiktigt och då delade det sig :' (

Anmäl
2014-01-09 19:18 #10 av: Gasoline

Såhär vart det att se ut.

Anmäl
2014-01-09 19:45 #11 av: gardit

Är det ingen mer än jag som läst receptet alltför hastigt och förväxlat mjöl och mjölk...

Vad tror ni det blir man i häller 2-3 dl mjölk i muffinssmeten...Skrattar

Anmäl
2014-01-09 19:54 #12 av: Gasoline

#11 sådant händer mig ofta, eller att jag läser typ 0,5 dl istället för 0,5 msk.

Jag förväxlar ständigt mängder och jag kommer sällan på det förens jag är nästan klar och funderar på hur dom som skrev receptet hade tänkt att det skulle fungera. . . Fy skäms på mig!
Haha!

Ibland blir det lite kul, även om man blir otroligt trött och less när man gör så.

Anmäl
2014-01-09 20:56 #13 av: Tant Grön

Vet en som tog paprikapulver i stället för kanel i bullarna. Skrattar

Anmäl
2014-01-09 21:49 #14 av: Snovit79

#13 haha, jag har en fd jobbarkompis som tog cayennepeppar på tomtegröten...Kräks

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2014-01-10 21:11 #15 av: dolfen

Jag fick höra att en snubbe använde ketchup på jordgubbar, när han var liten.
Fråga inte! Jag vet inget mer.

(Hellre då cayenne på tomtegröten, känner jag.) :)

Jag menar... Man kan ju ha chili i choklad. ;)

Har visserligen inget med bakning att göra, men ändå. :)

Anmäl
2014-01-13 08:55 #16 av: Snovit79

Jag gör blunders hela tiden, nu då jag är utmattad. Så jag har i princip bannat mig själv från köket. I julas hade mormor beställt kakor. Hälften blev underbakta. Jitterbuggarna gjorde jag inte marängen ordentligt osv. Fast allt var ätbart och mormor nöjd. Skrattar

Så, även om jag i princip hela mitt vuxna liv jobbat i bageri/konditori så gör jag misstag ännu - oftast för jag är för stressad. Pustar

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.