Vetebröd, kakor och söta bakverk

Spröda veteskorpor

2013-12-03 15:02 #0 av: Tant Grön

Vill gärna dela med mej av detta recept. Tror det kommer ursprungligen från ett nerlagt bageri. Fantastiskt goda blir dom.

Man gör två degar och när deg 1 jäst färdigt så blandar man ihop dom.

Deg 1: Värm till fingervarmt: 3dl mjölk, 2dl vatten, 1dl olja och 1tsk salt. Tillsätt 75gram jäst. Rör tills jästen löst sej och tillsätt 12 - 13 dl vetemjöl.

Deg 2: 100 gram smält margarin,1dl socker och 1tsk kardemumma. När detta svalnat tillsätt 1tsk hjorthornssalt.

När deg 1 jäst färdigt så rör man ihop dom bägge. Man får röra en stund så dom blandas väl, gärna i maskin. Sedan knådar man, tillsätter mer mjöl om det behövs och delar degen i två delar. Varje del rullas ut till en längd som delas i 12 bitar. Det blir alltså  ca 24 bitar som rullas till bullar och får jäsa under duk.

Grädda i 200 grader.

När dom svalnat så dom går att hantera, så dela varje bulle genom att sticka in en gaffel runt om.

Rosta i 200 grader så dom får fin färg.

Torka i 75 grader 7 - 8 timmar. (När man torkar så lägger man alla i en hög i en långpanna).

Man skall inte låta dom kallna utan baka, rosta och torka med en gång.

Har bakat dom här hur många gånger som helst och aldrig misslyckats.

 

Anmäl
2013-12-03 15:11 #1 av: Tant Grön

Så här ser dom ut.

Anmäl
2013-12-03 22:07 #2 av: Tant Grön

Glömde säga att man skall sätta en gaffel e.d. i ugnsluckan när man torkar, så det blir en liten springa. Om nu någon inte visste det.

Anmäl
2013-12-04 18:33 #3 av: Snovit79

Skorpor är klart underskattat! Så gott med pålägg eller som finskorpa. 

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2013-12-04 22:19 #4 av: Tant Grön

Dom här är jättegoda med lite smör på. Gott till te eller med mjölk.

Anmäl
2013-12-05 19:37 #5 av: Cazzos

Hur länge jäser du deg 1?

Jag ska nog ta och testa det här lagom till jullovet, så kan man äta det med te när det är kallt och bara mysa Skrattar

Anmäl
2013-12-05 23:23 #6 av: Tant Grön

Ca 1 timma jäser jag den.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.