Annons:
Etikettjästbröd
Läst 2855 ggr
Intehärutandär
10/9/13, 7:15 PM

Latmajas limpor.

Lovade dessa. Det är ekonomiska, enkla och man behöver inte böka så mycket - det sköter sig nästan helt själv. Perfekt för barnfamilj.

4 bröd. 

100 g jäst

10 dl vatten

75 g smör eller margarin.

½ dl ljus brödsirap

1 msk salt

1 påse mjöl, 1½ kg ljust lantbrödmjöl, mörkt lantbrödsmjöl eller fyra sädeslag.

Gör såhär:

1. Smula ned jästen i en degbunke och tillsätt det fingervarma vattnet.

2. Klicka ned det rumsvarma matfettet och därefter sirapen och salt. Rör om.

3. Blanda sist ned mjölet, men spara ca ½ dl till utbakning. Knåda samman till smidig deg.

4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra lika stora bitar. Forma limpor. 

5. Lägg limporna på smord eller bakplåtsklädd plåt. Nagga med gaffel och smörj lite matfett mellan varje, för de lätt ska gå att dra isär efter gräddning.

6. Ställ den i undre delen av den kalla ugnen. Stäng luckan och sätt ugnen på 200 grader. På så sätt jäses degen i ugnen.

7. Grädda bröden, från det att ugnen sätts på. i ca 50 min. 

Egna anteckningar;

Jag drar alltid i en påse brödkryddor, för brödet smakar inte speciellt mycket. Gör aldrig fyra limpor, utan trycker ut degen i en långpanna och skär sedan i rutor - perfekt till soppa.

Och så blandar jag det mjöl jag har hemma, oftast vetemjöl, rågsikt och graham. Tar också den sirap jag har hemma, oftast ljus eller mörk sirap.

Annons:
DesK
10/9/13, 7:25 PM
#1

Tack för ett bra och enkelt basrecept! 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Intehärutandär
10/13/13, 10:30 AM
#2

Varsågod. 😃

Gasoline
10/15/13, 9:13 PM
#3

Tack för receptet =)

Men jag måste fråga ang mjölmängden, hur mycket mjöl ska man ha totalt? Jag blir lite förvirrad =/ Förlåt.

_"1 påse mjöl, 1½ kg ljust lantbrödmjöl, mörkt lantbrödsmjöl eller fyra sädeslag."

_

Intehärutandär
10/15/13, 10:37 PM
#4

1½ kg. Jag tar på känn efter 1 kg. 🙂 (1 påse mjöl innehåller oftast 1.5 kg)

Gasoline
10/15/13, 10:39 PM
#5

#4 jaha, du menade så. Tack för svaret :-D

Intehärutandär
10/15/13, 10:43 PM
#6

#5 Varsågod. 🙂 Då brödet börjar släppa kanterna på bunken och känns smidigt så behövs inget mer mjöl - fast det ska fortfarande vara lite kladdigt till utbak då man tillsätter lite mera mjöl.

Annons:
Gasoline
10/15/13, 10:49 PM
#7

#6 absolut, så långt vet jag oxå. Jag funderade mest på om man skulle ta en påse utav varje sort (dvs 4*1,5 liter mjöl) vilket jag tyckte verkade mycket. Så istället för att fundera på det själv så frågade jag :-D Hihi! Tänk om jag hade stått där med all detta mjöl och inte förstått varför degen inte ville bli deg när man knappt använt halva mjölmängden enligt receptet :-P skulle vara typiskt mig. .

Intehärutandär
10/15/13, 11:07 PM
#8

Då hade Du fått en cementklump om Du haft så mycket. 😉 Men det kan ju också vara till nytta…någonstans.

Upp till toppen
Annons: