Jästbröd

Latmajas limpor.

2013-10-09 19:15 #0 av: Snovit79

Lovade dessa. Det är ekonomiska, enkla och man behöver inte böka så mycket - det sköter sig nästan helt själv. Perfekt för barnfamilj.

4 bröd. 

100 g jäst

10 dl vatten

75 g smör eller margarin.

½ dl ljus brödsirap

1 msk salt

1 påse mjöl, 1½ kg ljust lantbrödmjöl, mörkt lantbrödsmjöl eller fyra sädeslag.

Gör såhär:

1. Smula ned jästen i en degbunke och tillsätt det fingervarma vattnet.

2. Klicka ned det rumsvarma matfettet och därefter sirapen och salt. Rör om.

3. Blanda sist ned mjölet, men spara ca ½ dl till utbakning. Knåda samman till smidig deg.

4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra lika stora bitar. Forma limpor. 

5. Lägg limporna på smord eller bakplåtsklädd plåt. Nagga med gaffel och smörj lite matfett mellan varje, för de lätt ska gå att dra isär efter gräddning.

6. Ställ den i undre delen av den kalla ugnen. Stäng luckan och sätt ugnen på 200 grader. På så sätt jäses degen i ugnen.

7. Grädda bröden, från det att ugnen sätts på. i ca 50 min. 

Egna anteckningar;

Jag drar alltid i en påse brödkryddor, för brödet smakar inte speciellt mycket. Gör aldrig fyra limpor, utan trycker ut degen i en långpanna och skär sedan i rutor - perfekt till soppa.

Och så blandar jag det mjöl jag har hemma, oftast vetemjöl, rågsikt och graham. Tar också den sirap jag har hemma, oftast ljus eller mörk sirap.


Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2013-10-09 19:25 #1 av: DesK

Tack för ett bra och enkelt basrecept! Glad

Désirée

Anmäl
2013-10-13 10:30 #2 av: Snovit79

Varsågod. Skrattar

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2013-10-15 21:13 #3 av: Gasoline

Tack för receptet =)

Men jag måste fråga ang mjölmängden, hur mycket mjöl ska man ha totalt? Jag blir lite förvirrad =/ Förlåt.

"1 påse mjöl, 1½ kg ljust lantbrödmjöl, mörkt lantbrödsmjöl eller fyra sädeslag."

Anmäl
2013-10-15 22:37 #4 av: Snovit79

1½ kg. Jag tar på känn efter 1 kg. Glad (1 påse mjöl innehåller oftast 1.5 kg)

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2013-10-15 22:39 #5 av: Gasoline

#4 jaha, du menade så. Tack för svaret :-D

Anmäl
2013-10-15 22:43 #6 av: Snovit79

#5 Varsågod. Glad Då brödet börjar släppa kanterna på bunken och känns smidigt så behövs inget mer mjöl - fast det ska fortfarande vara lite kladdigt till utbak då man tillsätter lite mera mjöl. 

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2013-10-15 22:49 #7 av: Gasoline

#6 absolut, så långt vet jag oxå. Jag funderade mest på om man skulle ta en påse utav varje sort (dvs 4*1,5 liter mjöl) vilket jag tyckte verkade mycket. Så istället för att fundera på det själv så frågade jag :-D

Hihi! Tänk om jag hade stått där med all detta mjöl och inte förstått varför degen inte ville bli deg när man knappt använt halva mjölmängden enligt receptet :-P skulle vara typiskt mig. .

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.