Bröd med bakpulver eller bikarbonat

Cornbread

2013-08-20 20:26 #0 av: Gasoline

Cornbread, eller majsbröd, känns som något typiskt för sydstaterna.

Är det någon som provat detta? Letade efter recept på detta och fick fram receptet i länken nedan, men Jag trodde att det var bröd men med tanke på tillvägagångssättet verkar det vara typ som sockerkaka.

http://www.ica.se/recept/cornbread-688901/

Hur som helst, ska prova att baka detta, jag har länge varit sugen på att testa.

Anmäl
2013-08-20 20:41 #1 av: DesK

Det där ser onekligen mer ut som kaffebröd än matbröd! Jag har dock sett mer matbrödsliknande varianter av majsbröd, men hittar så klart inget just nu! Förlägen

Désirée

Anmäl
2013-08-20 21:07 #2 av: Gasoline

Ja, jag har fått för mig att det är typ matbröd, så vart förvånad när jag hittade detta. Jag kanske bara fått det om bakfoten?

Men det står även att det är ett måste på thanksgiving middagen :-/

Anmäl
2013-08-20 21:10 #3 av: DesK

Jo det finns matbröd bakat på majs. Det beskrivs bl a i böckerna om Lilla huset på prärien Glad

Désirée

Anmäl
2013-08-24 18:05 #4 av: Gasoline

Hittade nu detta, mer i stil med vad jag tänker mig när jag gör ordet cornbread, dessutom skriver tjejen lite "intro" om brödet :-D

http://karlekpatallrik.wordpress.com/2011/11/16/majsbrod-pa-nolltid/

Anmäl
2013-09-27 15:34 #5 av: [Aquelegia]

Det är sådana vi åt när vi var små och det var SÅ otroligt gott! Har hittills inte hittat något likabra recept som förr och har därmed inte försökt baka det igen. Vet att det fanns på baksidan av majsmjölpåsarna, men sen bytte de baksida (tji där fick vi)

Anmäl
2013-09-27 15:47 #6 av: Gasoline

#5 synd att du inte hade kvar det receptet.

Anmäl
2013-09-28 03:06 #7 av: [Aquelegia]

#6 Tyckte det lät som receptet som du länkade, tänker prova det faktiskt! Skrattar

Anmäl
2013-09-28 15:47 #8 av: Gasoline

#6 ja, gör det :-D

Anmäl
2013-11-13 19:16 #9 av: Snovit79

Har Du provbakad majsbrödet?  Att doppa i en Chili Con Carne kanske?

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2013-11-13 19:20 #10 av: Gasoline

#9 ja, jag har provat det och vart besviken. Jag hade tänkt mig ett matbröd, typ. Men det smakade konstigt och kändes som en blandning mellan sockerkaka och scones.

Misstänker att det är en vanesak, och jag tror inte att mina höga förhoppningar på hur gott det skulle vara gjorde det hela bättre. :-(

Anmäl
2013-11-14 12:16 #11 av: Tant Grön

En kille jag kände för många år sedan gjorde ett fantastiskt gott majsbröd. Det liknade lite det i första länken, men han använde inte majsmjöl utan majsgryn-polenta. Han lät grynen dra i vätskan, kanske 20 min eller så. Tyvärr har jag inte receptet.

Jag har tänkt att prova att blanda ca 1/3 majsmjöl med 2/3 dinkel e.d. och så baka som vanligt bröd med jäst.

Anmäl
2013-11-14 13:15 #12 av: [Vegg]

Kanske man skulle ta och baka! Polentagryn använder jag också för det är billigare än majsmjöl här i staden.

Anmäl
2013-11-16 13:43 #13 av: Tant Grön

Så här blev mitt majsbröd:

4 dl ljummet vatten

2 dl majsmjöl

2 dl dinkel

2dl vetemjöl

1 msk vetegroddar (kan uteslutas)

1 tsk salt

!/3 dels paket jäst

Rörde ihop och satte till mer vetemjöl tills lagom konsistens.

Bakade i järngryta 250 grader

Annars tänker jag mig majsbröd som platta kakor, typ tekakor i storlek. Skall prova att göra sådana nästa gång jag bakar.

Anmäl
2013-11-16 13:45 #14 av: Tant Grön

Skrev fel 225 grader skulle det vara inte 250

Anmäl
2013-11-16 13:58 #15 av: Tant Grön

Här hittade jag ett recept på majsbröd.

http://www.alltommat.se/recept/Majsbrod-Arepas-1752

Anmäl
2013-11-16 14:32 #16 av: Gasoline

Tack för länk och recept.

#13 ingen jäsning? Det där är mer i stil med det jag tänkt mig :-D

Anmäl
2013-11-16 14:57 #17 av: Tant Grön

Jo jag jäste ca en timma sedan knådade jag inte utan gjorde så här, titta på videon. Du kan börja titta  ca 2.25. Sedan lade jag brödet i en oljad och mjölad skål med skarven nedåt. Det fick jäsa under plast till dubbel storlek. Värmde under tiden ugnen till 225 grader. Järngrytan med lock värmdes också. När brödet jäst färdigt så tog jag ut järngrytan, mjölade lite i botten och stjälpte försiktigt i degen. På med locket. Bakade i 30 min med lock och 20 min utan lock.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.