Annons:
Etikettbakprat
Läst 3683 ggr
Mantissa
3/18/13, 1:51 PM

Rundriva bröd

Rundriva gör man ju för att få en spänning i degytan på t.ex frallor. Men man får även ut endel luft i processen (degen fiser). "en riktig bagare rundriver med båda händerna" hade jag hört så jag måste ju prova (första gången naturligtvis). Inte det lättaste att få händerna dit man vill, haha🤪

Men tillslut gick det. Nå jag är ju ingen bagare ännu, så sådär 100% lika runda kanske de inte blev. Men om man börjar på topp så kan man ju bara gå neråt!

Annons:
DesK
3/18/13, 1:57 PM
#1

Måste bara fråga om det verkligen heter rundriva? Det är ett så konstigt ord, tycker jag! Vet du varför det heter så?

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Mantissa
3/18/13, 4:37 PM
#2

Ingen aning om varför det heter så. Ska fråga expertlaget imorgon :)

DesK
3/18/13, 4:41 PM
#3

Ja gör det! 🙂 Jag har undrat över detta länge!

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Mantissa
3/18/13, 6:36 PM
#4

Dom hade heller ingen aning. Om någon sitter inne med svaret så kan de ju skriva här

MonisN
3/19/13, 8:20 AM
#5

Det heter rundriva, men vad det kommer ifrån vet inte jag heller, men kanske ett gammalt ord för rulla. Bagarspråket är inte helt enkelt att förstå för en oinvigd. Några exempel: Rundriva = spänna degen och forma till runda bullar Treslag = man viker degen med tre vikningar Anrörning = hett vatten slås över t ex rågmjöl och får svalna Bortgörning = färdigknådning och tillsättning av de sista ingredienserna Raskdeg = en fördeg som hjälper jäsningen på traven Raska = jäsa Inkråm = innanmätet

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Emo
3/21/13, 7:19 PM
#6

Förklaring finns nu på Språk iFokus. DesK har frågat och fått svar.

http://sprak.ifokus.se/discussions/514753e8ce12c474cd0010ea-konstiga-ord?discussions-1

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Annons:
Intehärutandär
11/13/13, 7:20 PM
#7

Att riva brödet med två händer samtidigt är inte det lättaste, speciellt då vi oftast har en starkare sida. Men det ger fina rundrivna bullar utan sprickor.

Upp till toppen
Annons: