Annons:
Etiketterrådtips
Läst 2391 ggr
Zofia89
2013-01-15 14:11

tips??

Hej!

Det är så att jag och sambon bor i ett gammalt hus och gillar rågbröden på en "pinne" i taket… nu är bröden ganska gamla och det faller ner bitar från dem titt som tätt…

Frågan är den om ni har tips på bröd som finns i butiken som man lyckas torka utan att de spricker??

Eller om någon kan berätta för mig om hur man gör degrot eftersom jag inte har något kärl med torkad deg… Eller vad ska man använda för recept till bröd som ska hänga i taket och hålla ihop??

Annons:
[TrevorS]
2013-01-15 20:19
#1

Är det knäckebröd du tänker på? För jag har inte haft problemet att hänga upp efter jag gräddat brödet. Däremot har degen varit för hård att den inte gått att kavla ut riktigt och spruckit när man gräddat.

Vad menar du med degrot? Skrattande

Zofia89
2013-01-15 20:34
#2

degrot är det man använde förr när man bakade… blandade vatten i torkad deg man lämnade i degbyttorna… man använde ingen jäst utan det jäste av den gamla degen =)

det är vanligt rågbröd med hål i mitten jag behöver som går att torka utan en massa sprickor =) Knäckebröden är för tunna =/

[TrevorS]
2013-01-16 08:38
#3

Tänker du på finska torkade rågbröd? De kavlas väl tunnt, gräddas och sedan låtes torka för att bli hårda.

Zofia89
2013-01-16 09:10
#4

ja!! exakt såna :D

haha finne som man är tänkte man inte på att skriva finska rågbröd :D

[TrevorS]
2013-01-16 09:26
#5

Då förstår jag.

Det jag kan tänka mig är att glutentrådarna inte har bildats riktigt och därför gjort att den torkar faller isär eller smulas sönder.

Torkad deg menar du deg som stått i några dygn så den börjar att självjäsa? Vet att man sparade den och smulades ned och kunde återupplivas genom att blandas med vatten, surdeg alltså. Flört Här nedan har du ett recept som jag fann på finskt surdegsbröd. Men det ska vara ättika i.

Ingredienser:
1:a dagen
6 deciliter vatten
4 deciliter rågmjöl

4:e dagen
3 deciliter vatten
1 matsked salt
1 matsked ättiksprit
16-17 deciliter grovt rågmjöl

Gör så här:
Blanda ihop för 1:a dagen vatten och rågmjöl, låt stå i bunke täckt med en ren kökshanduk i 3 dygn. Rör ihop resten av ingredienserna till en hanterbar deg, låt jäsa i 2-3 timmar. Kavla ut till 0,5 centimeter tjocka runda kakor, låt jäsa ytterligare 15-30 minuter och grädda i 200°C i cirka 20 minuter.

Zofia89
2013-01-16 10:07
#6

TACK! =)

Ja, surdeg pratar säkert ni i sverige om =) här pratar vi mycket om degrot som jag nämnde tidigare =)

Men det är väl huvudsaken att vi nu förstår varann ;)

Ska testa receptet!!

Annons:
Zofia89
2013-01-16 10:13
#7

har du nån aning om hur många bröd det blir av denna deg? =)

[TrevorS]
2013-01-16 11:17
#8

Oj, det varierar. Men blir en del. Brukar göra dem mindre, men tror det blir 10-15 stycken cirka.

[TrevorS]
2013-01-16 14:15
#9

Hur löd erat recept?

Upp till toppen
Annons: