Bakprat

Julbak!

2012-11-18 15:43 #0 av: [Tassy]

Vad brukar ni baka för något smaskigt till julen?

Här blir det:

dumlekakor
kolakakor
knäck
ischoklad
snickerskakor
eventuellt lussebullar, om jag skaffar bakmaskin i tid
pepparkakor


Anmäl
2012-11-18 15:59 #1 av: DesK

Stollen
Spekulatius
Lebkuchen
Saffransbröd
Vörtbröd
Knäckebröd

+ några sorters godis står på årets önskelista Glad

Désirée

Anmäl
2012-11-18 17:17 #2 av: Marinas Mix

Kanelkaka med honung och russin

pepparkatter

lussebullar

 

Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärdinna på Pärlpyssel *Min blogg*
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft

Anmäl
2012-11-18 23:36 #3 av: MonisN

Franska pepperkakor

mjuk pepparkaka

lussekatter

vörtbröd

 

 

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-11-19 08:59 #4 av: jagga-ewe

Bakar inte så mycket men gör julgodis. Jo, vi bakar pepparkakor hemma hos morsan, och peppekakestuga, men det är allt som brukar bakas. Har lite planer på att testa baka lite mer i år.

Godiset, eller "göttera" som vi säger i Tidaholm, som vi gör är
* whiskyknäck
* chilikola
* nougat-kulor m marsipan
* rulle med marsipan o nougat
* ischoklad (som barna gör med farmor)
* puffkola
* kaffekola
Eftersom jag inte kan äta kakao i nån form blir det sällan nåt med choklad i vårt hus. Använder nougat istället.

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Anmäl
2012-11-19 09:07 #5 av: Marinas Mix

#4 vad är puffkola? Lät spännande.

Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärdinna på Pärlpyssel *Min blogg*
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft

Anmäl
2012-11-19 09:16 #6 av: jagga-ewe

#5, det är en kola med puffat ris, går jättesnabbt att göra o ungarna älskar den. Vi gör den från ICAs recept men utan kakao.

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Anmäl
2012-11-19 09:41 #7 av: Marinas Mix

Mums, denna kan nog få bli årets nyhet på gottebordet..

Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärdinna på Pärlpyssel *Min blogg*
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft

Anmäl
2013-12-09 18:07 #8 av: Snovit79

Vad gör Ni i år? 

Jag och barnet ska fira borta, så det blir inte så mycket hemma. Knäck & saffransbröd gör jag varje år och dekorerar pepparkakor (egen deg eller köpt). Sedan varierar det år från år.

I år har mormor beställt lite. Hallongrottor och jitterbuggar. Sedan ska jag göra biskiver och kokostoppar med saffran , brysselkex, tyska hjärtan...

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2013-12-09 18:16 #9 av: [Tassy]

Vi firar också borta, så i år blir det nog bara kolakakor.

Sen har vi planerat att gå ut och ta en lussefika på något mysigt café. Glad


Anmäl
2013-12-11 15:01 #10 av: balkongodlare

Det blir lussekatter och pepparkakor förutom lite olika matbröd. Jag håller på experimentera med surdeg och tänkte få ihop något riktigt saftigt valnötsbröd.

Jag har hittat ett fantastiskt enkelt recept på lussekatter och det blev de absolut godaste lussekatterna jag någonsin ätit. Första omgången är slut, nästa står och jäser nu. Får man länka tlll receptet som kommer från en hemmabagares blogg?

Anmäl
2013-12-11 15:53 #11 av: AnnaMariaB


Jag gör en massa kakor och godis: saffransknutar, nötchokladrutor, bruna bröd, syltkakor, skrädmjölsdrömmar, finska julstjärnor, lakritskola, tryfflar, teaterkonfekt, fudge, knäsk och sånt.

I år skall jag nog göra lite skrädmjölstekakor för att dom är så goda och funderar på om man kan lägga hallontryffel lite tjusigt i pralinskal...

Anmäl
2013-12-11 21:05 #12 av: Snovit79

#10 absolut ! Ge oss länken.

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2013-12-11 22:30 #13 av: balkongodlare

Då postar jag länken då. http://litemer.paindemartin.se/2013/11/knadfri-forsta-advent/

Jag rekommenderar verkligen dessa lussekatter, de är så goda. Inte behöver man stå och knåda degen heller, så någon maskin behövs inte. Trots att man inte knådar så blir de spänstiga, saftiga och fluffiga. 


Anmäl
2013-12-11 22:43 #14 av: Snovit79

#13 Ah, det är en vanlig vetedeg. Det kör jag alltid med, hemma och i bageri. Tack för länken!

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2013-12-12 09:56 #15 av: balkongodlare

#14, ja kanske är det en vanlig vetedeg, jag är absolut inget proffs så jag vet inte vad som är vanligt. :)

Jag har provat många lusserecept dock, i jakt på de där perfekta bullarna. Det har varit med och utan kesella, med vit sirap istället för socker, med smält smör eller rumstempererat smör. Men jag har aldrig fått till det riktigt bra förrän nu. Största skillnaden nu är nog att jag minskade mängden jäst rejält, de flesta recept på 5 dl vätska använder ju 50 g jäst. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.