Bakprat

Hållbarhet på jäst

2012-10-17 15:12 #0 av: Linnea

Hur länge håller färsk jäst? Min "gick ut" den 22 september. Funkar den fortfarande tro?

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2012-10-17 15:29 #1 av: DesK

Det beror lite på, men ofta håller jäst rätt länge efter bäst-före-datum. Du kan röra ut jästen i lite ljummet vatten och se om det börjar bubbla efter en stund, då ser du att jästen fortfarande är aktiv Glad

Désirée

Anmäl
2012-10-17 15:42 #2 av: Linnea

ok ska prova det!

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2012-10-17 16:22 #3 av: Linnea

Hrm.. här bubblar inget..

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2012-10-17 16:23 #4 av: DesK

Det brukar inte bubbla mycket, bara lite, men om det inte alls syns några små bubblor så har nog jästen dött.

Désirée

Anmäl
2012-10-17 16:24 #5 av: Linnea

typiskt, jag som är på brödbakar-humör. Och det är inte alltid det händer!

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2012-10-17 16:37 #6 av: DesK

Har du möjligen nån torrjäst hemma? Annars går det ju också att baka bröd med bikarbonat eller bakpulver Flört

Désirée

Anmäl
2012-10-17 16:39 #7 av: Farwuq

Ge jästen en nypa socker, se sedan vad som händer.

 

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2012-10-17 16:42 #8 av: DesK

Ja just det ja, tack för påminnelsen Draken! Lite socker som mat åt jästen, så piggnar den nog i! Glad

Désirée

Anmäl
2012-10-17 16:44 #9 av: Linnea

Jag hittade ett halvt paket torrjäst (bäst före i april) som det verkar vara lite liv i så jag slängde ihop en deg. Får se hur det hela slutar.

Socker ska jag komma ihåg till en annan gång!

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2012-10-17 16:44 #10 av: Farwuq

Flört

Det där med socker och jäst känner jag väl till från mina ungdomsår.

Skrattande

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2012-10-17 16:50 #11 av: DesK

Linnea torrjäst är alltid bra att ha något paket på lager när man blir baknödig! Glad

Draken fattiga ungdomar bakade mycket förr ja! OskyldigCoolSkrattande

Désirée

Anmäl
2012-10-17 16:51 #12 av: Farwuq

#11

Skrattande

Ja det var långt före EU.

 

På tal om jäst, går det att frysa in jäst?

Obestämd

 

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2012-10-17 16:56 #13 av: DesK

Ja det går att frysa jäst, men det är ingen större mening med det, den förlorar en hel del i jäskraft + att koncistensen kan bli kletig.  Bättre att ha lite torrjäst på lager och självklart surdeg, men surdegen kräver ju att man börjar baket igår Flört

Désirée

Anmäl
2012-10-18 11:19 #14 av: Linnea

Torrjästen funkade och ett bröd blev det. Får nog bli ett till idag för det andra är strax slut.. Dom är så goda nybakade ju!

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2012-10-23 09:06 #15 av: [TrevorS]

Jag brukar frysa ner, luktar den okey, ser okey ut och inte har några missfärgningar fungerar den oftast, det som kan bli problem är att den inte riktigt vill jäsa.

Fryst jäst klarar sig i upp till 6 månader med full jäskapacitet, då tänka på att den ska bli rumstempurerad innan du bakar med den, jag tar fram dagen innan jag ska baka.

Anmäl
2012-10-23 09:50 #16 av: MonisN

Jag har alltid hört att man inte ska frysa vanlig jäst eftersom jästsvamparna dör. Bra om det trots allt funkar.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-10-23 09:56 #17 av: [TrevorS]

Visst fungerar det, fick också lära mig detta, men tror problemet är att när man pratar om fryst så säger många att det inte fungerar, de slänger i den frysta jästen i varmt vatten och därför dödar den helt. Annars kan den livas upp efter frysning.

Anmäl
2012-10-28 07:58 #18 av: Åsa S

Aldrig haft problem med fryst jäst även om den legat ett år eller så, jag brukar dock alltid baka på kall degvätska + jäsa mina bröd väldigt länge, över natten eller så eftersom det smakar bättre när det jäst länge

Anmäl
2012-10-30 09:07 #19 av: Anterrabae

Jag har också jäst i frysen, den blir som sagts ovan lite kletig när man tinar den, men funkar finfint att baka på. Både i kall och ljummen vätska. :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.