Surdegsbröd

Fusksurdeg ;-)

2012-07-20 17:11 #0 av: [GunillaArt]

Igår bakade jag mina första surdegslimpor. Men de var kanske inte "äkta" då jag köpte färdig surdeg hos Coop.

Jag är lat av naturen ibland och har inte riktigt förstått hur jag ska bära mig åt med den där surdegen. Så detta passade mig perfekt.

Använde rågmjöl och dinkel och tillsatte lite pumpa-, solros- och sesamfrön.

Jättegoda och saftiga blev de.

Glad

Vad säger ni här om dessa fusksurdegar, här på specialistsajten?

 

 

Anmäl
2012-07-20 21:55 #1 av: MonisN

Att köpa färdig surdeg tycker jag inte är fusk om det är den nya färska i burk. Den tror jag är lika äkta som den man gör själv. Den i pulverform som finns i påsar har jag aldrig provat och vet inte hur det blir. Det kan jag däremot tycka inte är äkta surdeg. Jag är alltid misstänksam mot saker man köper i pulverform. Det är bra att det kommit alternativ för dem som inte känner sig säkra på surdeg.

Dina limpor ser mycket fina ut Glad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-07-20 22:36 #2 av: [GunillaArt]

Detta var i en liten burk och stod i kyldisken bredvid jästen.

Bröden är jättegoda, saftiga och fina. Jag kommer nog att prova detta fler gånger.

Glad

Anmäl
2012-07-22 17:07 #3 av: JohannaMax

Jag har sett de burkrna men man ska ju tillsätta jäst det tycker jag blir lite fel...

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2012-07-22 19:08 #4 av: [GunillaArt]

25 gr jäst till två stora limpor, det är hälften av vad man brukar använda till en sådan sats.

Men nu blev ju detta en "fuskmetod" som står i rubriken Flört

Anmäl
2012-07-23 19:59 #5 av: [Aquelegia]

Jag har då använt mig av fusksurdeg när orken inte fanns att sätta igång något och jag ville ha bröd samma dag ^^ Tyckte dock inte det var något mycket "surdegssmak" i slutresultatet men gott var det!

Anmäl
2012-07-24 22:22 #6 av: DesK

#0 Bröden ser fina ut! Glad

Saken är den att man kan göra fusksurdeg själv rätt enkelt genom att man blandar lite jäst med vatten och mjöl och låter stå till dagen därpå Så ska man enligt en del halvgamla svenska recept göra surdeg) Detta är dock, enligt min uppfattning, endast en fördeg och ingen riktig surdeg.

En surdeg blir bättre och ökar i jäsförmåga ju äldre den blir, förutsatt att den är väl omhändertagen. Min snart 20 år gamla surdeg är lätt att få igång och att hålla pigg, jag torkar då och då överbliven surdeg för att ha till back upp. Ibland är denna torkade surdeg lättväckt, men ibland kan den behöva någon extra matning och dag i rumstemperatur. Viktigt är att väcka den torkade surdegen med varmt vatten, cirka 40 grader och rågmjöl. Om någon vill ha lite torkad surdeg av mig, så skicka epost eller pm med namn och adress så får ni lite surdeg i ett kuvert av mig.

#3 Nej det är inte fusk att tillsätta LITE jäst till en surdeg, så gör faktiskt de allra flesta bagerierna, men det ska vara ytterst lite, inte bara halva mängden som #4 nämner. Mängden jäst bör vara nånstans mellan 2-6 gram för en deg på 5 deciliter degspad.

Självklart går det också finfint att baka helt utan bagerijäst, men då ökar jästiderna en hel del.

Désirée

Anmäl
2012-07-25 12:06 #7 av: Trint

En vedervärdig produkt! Död surdeg med uppgift att sälja mer jäst. Ger inte på något sätt ett riktigt surdegsbröd.
Bojkotta!

Anmäl
2012-07-25 12:55 #8 av: MonisN

#7 Är det den nya produkten i kyldisken du menar? På vilket sätt är den i så fall död?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-07-26 21:45 #9 av: [GunillaArt]

Tack för era kommentarer.

DesK, 20 år!!! Oj oj oj då. Jag blir verkligen imponerad och nyfiken. Har visst en del att lära här märker jag. Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.