Bakprat

Fibrex = äckligt?

2012-02-09 20:59 #0 av: [TrevorS]

Jag köpte hem den här för inte länge sedan. Testat att baka på den haft den i muffins och i ett bröd men de blev äckliga och man fick bitarna av fibrex i munnen. Står på paketet "Fibrex gör att alla bröd blir saftigare och håller sig färska längre". Testade även att göra färsbullar eftersom det stod att de gjorde "köttbullar" saftigare men de blev groteskt äckliga så jag fick kasta dem. Står på paketet "Till 1/2 kg färs tillsätter du 1/4 dl Fibrex plus 1/4 dl extra vatten". Testade även sista förslaget att ha det i müsli, men de bitarna var så långt ifrån goda. Obestämd

Frågor som fortfarande jag inte fått svar på eller förstått.

Måste man mixa ner dem till ett pulver innan man använder det?
Måste den förvällas innan man använder den?
Låta den svälla i vätska innan man använder den?

Det står ju ingenting på paketet så man blir ju lite sne när det inte medföljer recept.

Anmäl
2012-02-09 21:09 #1 av: Primulan

ha ha, jag slängde mitt paket för ett tag sen.

Bakade bullar med sånt i och de smakade pecka....

Anmäl
2012-02-09 21:27 #2 av: [TrevorS]

Skönt att det inte bara är jag som tycker det är äckligt! Frågade i butiken och de kände tydligen folk som använde detta och det blev så gott och toppen. Men tror det var mer för att man inte vill låta negativ om någon produkt man säljer.

Kanske borde kasta paketet också, tänkte se om någon annan hade något tips så man kanske hittar något som de är goda i.

 

Anmäl
2012-02-09 22:46 #3 av: ilsebilse

Jag har några "bagerirecept med fiberex 595 och en del av dem skall svälla i vatten. Jag har nog inte testat något själv men här är receptet:

Fiberex-fralla

1000g Vatten

1500g vetemjöl special

80g Jäst

50g Fiberex

40g Salt

30g Margarin

20g Socker

30g Brödförbättrare tex nyponmjöl

 

Anmäl
2012-02-09 22:49 #4 av: ilsebilse

Mia-maria snurror

1L vatten

150g Jäst

15g Salt

100g Margarin

1dl Sirap eller 140g Socker

75g fiberex

2 msk timjan

1900g vetemjöl

tillsätts efter gluten bildats

80g soltorkade tomater

100g fetaost

2 färska vitlöksklyftor

Anmäl
2012-02-09 22:52 #5 av: ilsebilse

Rågruta

1000g vatten

40g fiberex

låt fiberexet svälla i vattnet

1200g vetemjöl

600g fint rågmjöl

2dl gil sirap

100g Jäst

50g margarin

30g Salt

20g Hjorthornssalt

25g rågflingor

10g kummin

3-5g fänkål

Anmäl
2012-02-09 22:55 #6 av: ilsebilse

Desa är ju för bageri så det blir mer än ett bröd. Jag brukar väga bröden mellan 400 och 600. Så jag brukar lägga ihop alla ingredienser och sen dela på hur mycket jag vill att bröden skall väga och sen ta det talet och dela alla ingredienserna med det. Lite jobbigt men tyvärr så orkar jag inte omvandla alla själv. Hoppas du lyckas bättre med dom här Glad

Anmäl
2012-02-10 09:40 #7 av: [TrevorS]

Hur länge ska de svälla i vattnet då? Eller är det 10 minuter som fiberhusk? Samma sak när man gör färs och berikar gröt som müsli att de ska blötläggas?

Anmäl
2012-02-10 09:45 #8 av: DesK

Jag rekommenderar att du alltid kör sönder Fibex i mixer eller matberedare.

Désirée

Anmäl
2012-02-10 10:02 #9 av: [TrevorS]

#8. Låter bra, men hur länge ska de blötläggas? Skrattande

Anmäl
2012-02-10 10:03 #10 av: DesK

Vet inte, men jag brukar alltid blötlägga sånt som ska blötläggas dagen innan jag bakar.

Désirée

Anmäl
2012-02-10 10:04 #11 av: [TrevorS]

Aha, ska testa då, lägger jag lite nu kan jag ha i ikväll, blir det inte gott kastar jag nog paketet. Glad

Anmäl
2012-02-10 11:54 #12 av: ilsebilse

När vi har gjort det i bageriet skall det bara ligga en stund, kommer inte ihåg men jag skulle gissa på 10-15 min.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.