Dinkelbröd med rågsurdeg - recept
Trestegssurdeg med korta syrningstider
1. Steget
20 gram rågsurdeg
20 gram rågmjöl från Saltåkvarn
50 gram handvarmt vatten
Ståtid i 3 timmar i rumstemperatur
2. Steget
90 gram rågsurdeg
20 gram rågmjöl från Saltåkvarn
40 gram handvarmt vatten
Ståtid i 3 timmar i rumstemperatur
3. Steget
150 gram rågsurdeg
25 gram rågmjöl från Saltåkvarn
Ståtid i 3 timmar i 30°C - 32°C.
Huvuddeg
175 gram rågsurdeg
125 gram grovt rågmjöl
250 gram dinkelmjöl 1050
50 gram grahamsmjöl
50 gram pumparkärnor
250 gram handvarmt vatten
7 gram salt
10 gram färskt jäst
1 tsk brödkrydda
Gör så här
Knåda degen bra och låt stå i rumstemperatur i 90 minuter.
Smörj en avlång bakform med 1.9 liters innehåll med smör eller margarin.
Knåde degen en kort stund, forma den avlång och lägg in i bakformen. Låt jäsa degen ungefär i 60 till 90 minuter – det beror på temperaturen.
Slå på ugnen vid 200°C.
Baka brödet i 30 till 35 minuter i mitten av ugnen. Stäng av ugnen. Om du har en baksten, ta brödet ur formen och lägg den i 5 minuter direkt på bakstenen.
Låt brödet svalna på ett galler under bakduk.
Vänliga hälsningar Stephan
Detta ska jag baka av mitt tyska dinkel. Tack Stephan för receptet!
En fråga! Räcker degen till två normalstora formar som på bilden?
Det här receptet är för en form. Men det är bara att göra en dubbelsats.
Vänliga hälsningar Stephan
Jag har en STOR tysk form, kanske den kan passa att göra ett jättebröd i?
Har du bakat detta någon gång Mona?
Vänliga hälsningar Stephan
Jag har följt trestegssurdegen som är toppen! Just detta brödet med dinkel har jag inte bakat eftersom jag aldrig köper dinkel. Mitt tyska blev för gammalt Tack att du påminde mig, jag ska lägga det på todo listan och köpa dinkel, men jag byter nog ut pumpakärnorna mot solroskärnor som jag gillar bättre
Just nu är jag inne i en baksvacka
Jag ser fram emot
Vänliga hälsningar Stephan
Ska bara få tillbaka baklusten…
I dalarna finns den kvar
Vänliga hälsningar Stephan
Oj oj oj, va gott det ser ut!
Och det smakar jättegott
Vänliga hälsningar Stephan
Och nu Mona, baklusten är tillbaka eller hur….
Vänliga hälsningar Stephan
Jo, lite är den nog det! Insåg efter dagens rågbullar med surdeg att det inte går att leva på rostbröd
Nu har jag köpt dinkelsikt! Jag är på G
Kul - jag har också matad surdegen. Imorgon blir det bak!
Vänliga hälsningar Stephan
Om man gör steg 3 sent på kvällen, kan man då göra huvuddegen nästa morgon även om surdegen inte är lika aktiv efter att ha stått hela natten?
Ja det går bra. Egentligen är surdegen inte mycket mindre aktiv om den får stå vid lite högre värme.
Vänliga hälsningar Stephan
Så bra, då slipper jag baka på natten
Japp - jag bakade idag dinkel-graham-surdegsbröd, så jag bytte ut rågmjölet mot graham. Bakningen skedde på spisen . Smaken var superbra!!
Vänliga hälsningar Stephan
Tog du samma mängd graham som det ska vara råg?
Det står dinkel 1050 i receptet, funkar det med Saltå Kvarns dinkelsikt och samma mängd?
Ja, jag tog följande mjöl
175 gram rågsurdeg
150 gram grahamsmjöl och
275 gram dinkelfullkornsmjöl från Bete Qvarn
Ja, det går utmärkt med annat dinkelmjöl. I de nyare recept skriver jag från vilken kvarn mjölet är. Det finns alltid skillnader hur mycket vätska olika mjöl kan ta upp.
Vänliga hälsningar Stephan