Annons:
Etikettsurdegsbröd
Läst 5174 ggr
storost
9/8/11, 6:13 PM

Dinkelbröd med rågsurdeg - recept

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Trestegssurdeg med korta syrningstider

1. Steget

20 gram rågsurdeg
20 gram rågmjöl från Saltåkvarn
50 gram handvarmt vatten

Ståtid i 3 timmar i rumstemperatur

2. Steget

90 gram rågsurdeg
20 gram rågmjöl från Saltåkvarn
40 gram handvarmt vatten

Ståtid i 3 timmar i rumstemperatur

3. Steget

150 gram rågsurdeg
25 gram rågmjöl från Saltåkvarn

Ståtid i 3 timmar i 30°C - 32°C.

Huvuddeg

175 gram rågsurdeg
125 gram grovt rågmjöl
250 gram dinkelmjöl 1050
50 gram grahamsmjöl
50 gram pumparkärnor
250 gram handvarmt vatten
7 gram salt
10 gram färskt jäst
1 tsk brödkrydda

Gör så här

Knåda degen bra och låt stå i rumstemperatur i 90 minuter.

Smörj en avlång bakform med 1.9 liters innehåll med smör eller margarin.
Knåde degen en kort stund, forma den avlång och lägg in i bakformen. Låt jäsa degen ungefär i 60 till 90 minuter – det beror på temperaturen.

Slå på ugnen vid 200°C.

Baka brödet i 30 till 35 minuter i mitten av ugnen. Stäng av ugnen. Om du har en baksten, ta brödet ur formen och lägg den i 5 minuter direkt på bakstenen.

Låt brödet svalna på ett galler under bakduk.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Annons:
MonisN
9/8/11, 6:20 PM
#1

Detta ska jag baka av mitt tyska dinkel. Tack Stephan för receptet!

En fråga! Räcker degen till två normalstora formar som på bilden?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


storost
9/8/11, 6:23 PM
#2

Det här receptet är för en form. Men det är bara att göra en dubbelsats.Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

MonisN
9/8/11, 6:26 PM
#3

Jag har en STOR tysk form, kanske den kan passa att göra ett jättebröd i?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


storost
7/2/12, 9:36 PM
#4

Har du bakat detta någon gång Mona?

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

MonisN
7/2/12, 9:45 PM
#5

Jag har följt trestegssurdegen som är toppen! Just detta brödet med dinkel har jag inte bakat eftersom jag aldrig köper dinkel. Mitt tyska blev för gammaltSkäms Tack att du påminde mig, jag ska lägga det på todo listan och köpa dinkel, men jag byter nog ut pumpakärnorna mot solroskärnor som jag gillar bättreGlad

Just nu är jag inne i en baksvackaGråter

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


storost
7/2/12, 9:49 PM
#6

Jag ser fram emot Skrattande

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Annons:
MonisN
7/2/12, 10:13 PM
#7

Ska bara få tillbaka baklusten…Tungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


storost
7/3/12, 8:45 AM
#8

I dalarna finns den kvar Skrattande

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

[TrevorS]
7/9/12, 11:57 PM
#9

Oj oj oj, va gott det ser ut! Skrattande

storost
7/10/12, 10:39 AM
#10

Och det smakar jättegott Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

storost
7/11/12, 9:12 PM
#11

Och nu Mona, baklusten är tillbaka eller hur…. Skrattande

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

MonisN
7/11/12, 10:42 PM
#12

Jo, lite är den nog det! Insåg efter dagens rågbullar med surdeg att det inte går att leva på rostbrödGuld i mun

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


MonisN
7/14/12, 3:27 PM
#13

Nu har jag köpt dinkelsikt! Jag är på GSkrattande

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Annons:
storost
7/14/12, 8:26 PM
#14

Kul Glad - jag har också matad surdegen. Imorgon blir det bak!

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

MonisN
7/14/12, 10:52 PM
#15

Om man gör steg 3 sent på kvällen, kan man då göra huvuddegen nästa morgon även om surdegen inte är lika aktiv efter att ha stått hela natten?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


storost
7/15/12, 1:00 PM
#16

Ja det går bra. Egentligen är surdegen inte mycket mindre aktiv om den får stå vid lite högre värme.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

MonisN
7/15/12, 1:45 PM
#17

Så bra, då slipper jag baka på nattenSkrattande

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


storost
7/15/12, 7:35 PM
#18

Japp - jag bakade idag dinkel-graham-surdegsbröd, så jag bytte ut rågmjölet mot graham. Bakningen skedde på spisen Skrattande. Smaken var superbra!!

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

MonisN
7/15/12, 7:43 PM
#19

Tog du samma mängd graham som det ska vara råg?

Det står dinkel 1050 i receptet, funkar det med Saltå Kvarns dinkelsikt och samma mängd?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


storost
7/15/12, 7:55 PM
#20

Ja, jag tog följande mjöl

175 gram rågsurdeg
150 gram grahamsmjöl och
275 gram dinkelfullkornsmjöl från Bete Qvarn

Ja, det går utmärkt med annat dinkelmjöl. I de nyare recept skriver jag från vilken kvarn mjölet är. Det finns alltid skillnader hur mycket vätska olika mjöl kan ta upp.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Annons:
Upp till toppen
Annons: