OT- Off Topic

Värdefullt vetande

2011-07-17 16:55 #0 av: MonisN

Tänkte vi kunde dela med oss av lite nyttiga och värdefulla tips i den här tråden. Det behöver inte bara handla om bröd, utan skriv om vad du vill och det du tycker är bra att veta!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-07-17 16:56 #1 av: MonisN

Surdegsbröd är gott! Men det är också nyttigare än andra bröd. Det underlättar kroppens upptagningsförmåga av järn, zink och andra mineraler och höjer inte blodsockret lika mycket som annat bröd.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-07-17 18:32 #2 av: DesK

Bra idé, Mona! Glad

Diska degbunkar i kallt vatten, men om du har haft fett i degen bör du så klart diska med varmt vatten när alla degrester är borta.

Désirée

Anmäl
2011-07-17 20:19 #3 av: MonisN

Får man mot förmodan jordgubbar över så kan man marinera dem i lite strösocker så håller dom sig goda längre. Man kan även tillsätta lite limesaft eller någon god likör.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-07-18 06:57 #4 av: DesK

Vitt vin är också gott att marinera jordgubbar i Glad Det är lätt att styckfrysa jordgubbar och bär och sen använda dem istället för isbitar i saft, juice och vin Tungan ute

Désirée

Anmäl
2011-07-18 09:38 #5 av: MonisN

För att tårtan inte ska glida omkring på fatet när man skär kan man droppar några sirapsdroppar på fatet.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-07-18 12:24 #6 av: storost

I en verkligt bra choklad ska bara följande ingredienser vara:

Kakaomassa, kaksosmör, socker och vanilj - det är tillåtet att använda sojalecitin för att den förkortar concheringstiden.

När en choklad innehåller arom då har tillverkaren använt billigaste kakaobönor, som nästan inte har en egen smak (90% av världsproduktion).

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-07-18 19:45 #7 av: MonisN

Jag älskar choklad och försöker köpa bra kvalité, men ibland köper jag även den lite billigare. Lindts till exempel. Vet inte om den är bra, men den duger som vardagschoklad. Ska jag lyxa till det så kostar en kaka runt 50-60 kronor, men det blir mer sällan.

Vad är concheringstiden för något?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-07-18 21:56 #8 av: storost

Under concheringstiden rör man den råa chokladmassan och håller en jämn temperatur över hela processen. För en choklad utan lecitin ligger den omkring 72 till 90 timmar. Ju längre man rör (choncherar) desto smidigare, mjukare och smakrikare blir chokladen.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-07-18 22:27 #9 av: MonisN

Tack Stephan, då förstår jag!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-07-19 15:22 #10 av: storost

Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-07-22 08:18 #11 av: Linnea

Jag brukar låta degresterna torka i bunken, då blir de lätta att skrapa ur och det blir inget degklet.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2011-07-22 10:08 #12 av: MonisN

#11 Skrattande

Om man har ost som är svår att skära så klipper jag en remsa bakplåtspapper och viker runt skäret, sen går det lätt att skära osten.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-07-28 20:25 #13 av: MonisN

Kroppen behöver 2,5 liter vatten om dagen, eller 1,5deciliter i timmen. Jag är mycket dålig på att dricka så mycket, men idag har jag tagit mig i kragen och skall försöka. Tror man mår mättre då Glad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-08-05 12:46 #14 av: Anterrabae

Det är nyttigare att dricka en mugg kaffe om dagen än ingen. Lika så är det nyttigare att dricka ett glas rött vin om dagen än att inte göra det.Skrattande

Antioxidanter.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-08-05 13:55 #15 av: MonisN

#14 Jag är väldigt nyttig, dricker många koppar kaffe om dagen! Fast mindre nyttig med vinet...

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-08-05 17:29 #16 av: Linnea

Jag dricker varken kaffe eller vin, jag verkar klara mig ändå =)

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2011-08-05 17:42 #17 av: storost

Om man har en baksten i ugnen då får man ett annorlunda resultat med brödet. Värmen föderlas mycket jämnare och brödet blir vanligtvis lite luftigare. Skorpan på undersidan blir lite knaprigare och man kan stänga av ugnen 10 minuter innan baket är klart.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-08-05 19:03 #18 av: MonisN

Baksten är superbra. Funderar på att köpa en riktig, helst i granit. Den jag har nu är bara en simpel pizzasten, men funkar trots allt bra.

Stephan, ser att du satt  ihop flera stenar. Vad är det för sorts sten?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-08-05 23:07 #19 av: [TrevorS]

#17. Vart har du köpt dem? Letat som en dåre, fick en länk tidigare men de har lagt ner.

Anmäl
2011-08-05 23:41 #20 av: MonisN

#19 På bland annat Hus-modern kan man köpa stenar.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-08-06 00:07 #21 av: [TrevorS]

Just det, glömt bort deras sida, den borde finnas under länkar här tycker jag.Skrattande

Anmäl
2011-08-06 00:22 #22 av: MonisN

Det får vi fixa! Det är en bra shop.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-08-06 01:15 #23 av: Anterrabae

Åh, så granit är bra? Måste den ha en viss tjocklek? Har släta granitskivor över från tomten, Borde kanske kunna användas? Det vore ju super att kunna använda en till det. Annars får den funka som bänk till det kommande uteköket Flört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-08-06 09:41 #24 av: MonisN

#23 Vilken tur du har som har sten överGlad Om du tittar på sidan jag länkar till så är deras 3 centimeter tjocka.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-08-06 11:07 #25 av: storost

Det är chamottsten eller eldfast sten. Jag köpte dem hos Karl Hedins - det är en bygghandel för proffs. De skar till stenarna som jag behövde ha dem och jag betalade för 6 stenar 192 Kronor.

Mona, jag skulle inte byta mot granitsten - det kostar bara mycket pengar och de är inte bättre än kalksten eller sånt.

Tjockleken på stenar skulle vara minst 15 mm för att de ska hålla värmen bra sen. Bättre är 20 - 25 mm.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-08-06 18:28 #26 av: MonisN

Chamottsten, är det kalksten? Den gotlänska kalkstenen lär också vara bra. Men att köpa till exempel klinkers som en del gör rekommenderar jag inte. Där kan finnas massor av giftiga ämnen som inte lämpar sig att baka på.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-08-06 19:16 #27 av: Anterrabae

Med de måtten borde tomtgraniten funka, den är nog runt 3 cm tjock.  Skrattande

Jo det känns lyxigt Mona, med egen sten så där till övers Flört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-08-06 19:20 #28 av: MonisN

Jag måste nog skaffa en riktig sten snart..

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-08-06 21:39 #29 av: storost

Nej, chamottsten är egentligen ingen sten. Det är en typ av keramik med en speciell lera i som man sedan använder i stenugnar.

Anterrabae, ju tjockare en sten är, ju längre behövs att värma upp den! 3 cm tycker jag är för tjockt - då behövs för mycket energi för att få en jäm värme.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.