Bakprat

Brödkultur i Sverige?

2011-07-09 09:04 #0 av: storost

Tidigare hörde jag från olika håll, att man i Sverige inte har haft en verklig brödkultur. För två dagar sedan gick jag lite runt i en andrahandsaffär och upptäckte matlagnings- och bakböcker. Jag köpte de flesta (som vanligt Skrattande) och åkte hem. Igår tittade jag i mina skatter och var absolut förvånad, att det fanns faktiskt en jättefin brödkultur i Sverige under 1970 och i början av 1980-talet. Men varför försvann alla de goda och mångfaldiga recept? Jag tycker att det är extremt synd att så mycket vetenskap har försvunnit. Möjligtvis gick det i samband med att så många små bagerier försvann?

Jag kommer att baka det ena eller andra receptet och visa resultatet här, men på grund av min speciella matlagning är det inte så jättemycket.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-07-09 09:12 #1 av: Linnea

Jag tycker inte vi har nån bra brödkultur. Mest vitt svampigt bröd och även många andra bröd som sägs vara saftiga är faktiskt bara svampiga eller degiga. Som om man haft dom för kort tid i ugnen..

Har lärt mig att förr då man bara åt fullkornsbröd så var det surdeg som gällde. När bakterierna i degen växer så äter dessa skalet på kornen så dessa blir lättsmälta. Nuförtiden "fuskar" man med jäst vilket gör att degen blir stor men skalet på kornen (som är grejen med fullkorn) går inte att smälta. Så många av de fullkornsbröd som säljs idag är lite fusk, man tror att man får i sig nyttiga grejer men egentligen så åker de bara rakt igenom.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2011-07-09 09:19 #2 av: DesK

Sverige har en lång och fin brödkultur som har förändrats en hel del genom åren. Under lång tid var det de sötade matbröden som dominerade, men denna trend har tack och lov gått tillbaka. Numera är det väl surdegsbakning som är det mest trendiga, men särskilt på landsbyggden och bland den äldre generationen dominerar nog de klassiska recepten med lite sirap i fortfarande. Titta på mitt recept på Klassisk svensk limpa, så ser du just ett klassiskt svenskt recept, som jag har anpassat efter hur jag själv bakar. Rågsikt är ju annars den allra vanligaste svenska mjölblandningen, som ofta används till denna typ av recept. Andra klassiska svenska bröd är hålkakor, tunnbröd och knäckebröd Glad

Désirée

Anmäl
2011-07-09 09:29 #3 av: storost

#1 skalen går inte att smälta med eller utan surdeg. Surdegen har inget att göra med det. Men mag-tarmsystem behöver fibrer för att matsmältningen går bättre och det är grejen med skaldelen. Läs gärna på den här sidan.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-07-21 09:30 #4 av: Emo

Ursäkta en fråga, men jag undrar.

Ni, som bakar så mycket, skriver om recept. Varför?

Det blir roligare variation utan. FlörtOskyldig

När jag bakade det mesta vi åt så använde jag recept tills jag blev van och hade lärt mig baka bullar och matbröd, sedan tog jag alltid utan att mäta eller väga. Om någon frågade hur mycket jag tog, kunde jag bara svara: "lagom"

När jag någon gång nu bakar matbröd, gör jag likadant.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel 
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2011-07-21 17:35 #5 av: DesK

Emo- jo de flesta av oss bakar nog på en höft, men det är ju knepigt om alla recept här på sajten skulle ha en ingredienslista so ser ut ungefär så här:

lagom mycket rågmjöl
lagom mycket vetemjöl
lagom mycket vatten
lagom mycket surdeg
salt och eventuellt socker efter behag (Då kan det gå som det gick för farbror Melker på Saltkråkan Flört )
Grädda lagom länge

När jag bakar och lagar mat så höftar jag i stort sett allt, men när jag lägger in recept här eller på Matlust så kollar jag av mängderna efter hand jag bakar eller lagar mat Glad

Désirée

Anmäl
2011-07-21 17:53 #6 av: Emo

Tack DesK. Denna hade passat på Humor, för den är bättre än de flesta historierna där.

Jag skrattar fortfarande och det händer så sällan numera.

Nu har jag läst igenom det en gång till och funnit det alldeles utmärkt. Skrattande

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel 
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2011-07-21 18:04 #7 av: DesK

Emo du får gärna lägga in det receptet på Humor om du vill Skrattande

Désirée

Anmäl
2011-07-21 18:52 #8 av: Emo

Jaaa, det gjorde jag. Skrattande

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel 
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2011-07-21 19:00 #9 av: DesK

Kul! Glad

Désirée

Anmäl
2011-07-21 21:48 #10 av: storost

Om din fråga Emo-  Jag vill till exempel ha samma resultat vid bakningen och då gäller det att väga ingredienser. Ett vanligt vetemjölsbröd eller bullar gör jag också på en höft. Men när det gäller olika ingredienser som olika mjölsorters som hirs, amarant, bovete och så vidare då är jag mycket nogrannare.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-07-24 15:11 #11 av: [TrevorS]

Mycket har försvunnit tack vare halvfabrikat och folk har blivit lata och bakar inte själv längre. Fick en fråga för några dagar sedan vart jag köpt brödet jag bjöd på. Då berättade jag att jag bakade det själv, fick en blick tillbaka och frågan "Men kan man baka sådanahär bröd själv?".

Anmäl
2011-07-24 15:53 #12 av: storost

#11 Sånt är delvis otrolig, att folk inte vet, att det går att baka bra och gott bröd själv. Funderar om jag skulle ge brödbakkurser här i Siljantrakten.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-07-24 16:06 #13 av: [TrevorS]

Låter som en bra idé, men det är inte bara bröd, det finns fler saker, även folk som tror man inte kan lägga in saker själv heller utan köper allt brist av okunskap, tänk om det skulle hända en världskattastrof och alla skulle bli utan el och få göra allt från grunden själva då det inte finns halvfabrikat då, inte många skulle överleva med brist på kunskap. (lät lite överdrivet, men många kan inte baka eller laga mat idag)

Anmäl
2011-07-24 17:42 #14 av: MonisN

#12 Får man komma även om man inte bor vid Siljan? Flört Låter som en väldigt rolig grej så gör det Stephan!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-07-24 18:52 #15 av: storost

Det stämmer helt och hållet TrevorS. Men då har jag ingen problem med det. Det finns lyckligtvis många sätt att laga mat eller baka Skrattande. Och det är så jättekonstigt, jag köper många av mina böcker här i Sverige från en andrahandsaffär - böcker från 1930talet till och med 2000talet. Det verkar att folk är inte intresserad att göra någonting själv - det går att köpa. Köpte nyss min näst äldst kokbok och den är från 1931 "Prinsessornas Kokbok". Mycket gamla recept med helt fantastiska information.

Javisst Mona kan man komma även om man inte bor i Siljantrakten. Jag tänkte bara att jag inte skulle åka var som helst för att ge kurser inom brödbak. Tungan ute

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-07-24 20:47 #16 av: MonisN

#15 Tack! Det är ett jättebra initiativ du tar om du förverkligar din tanke. Nu vet jag inte hur du eventuellt tänkt att lägga upp kursen. Många surdegsbagerier har 1-2 dagarkurs för att man ska kunna baka brödet från start, men då krävs det en del utrustning. Du kanske tänker i andra banor, typ kvällskursidén med en träff i veckan i några veckor. På många skolor kan man också hyra köket om man är några stycken och vill baka ihop.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-07-24 21:27 #17 av: storost

Min tanke är att ge helgkurser - altså 2 - 3 dagarkurser - och just nu vet jag inte, hur der är att hyra tex. ett skolkök. Men det är något som jag tar steg i efter sommaren. Att ge kurser är inte ovanlig för mig, redan i Schweiz har jag undervisat folk inon olika område Glad. Men jag återkommer med det.

Och övernattningar är inte heller ett problem, för vänner har jag alltid ett gästrum.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-07-24 22:01 #18 av: MonisN

Du är mycket duktig och det ska bli kul att höra vidare om dina kurserGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-07-25 16:43 #19 av: storost

Jag håller er uppdaterat.Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-07-25 17:02 #20 av: MonisN

Spännande!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.