Bröd med russin och nötter - Recept
Det här blir ett mycket gott och saftigt bröd som ger mersmak. Yoghurten ger ett mjukt och smidigt inkråm.
Fördeg:
10 gram jäst
200 gram vatten
**100 gram grovt rågmjöl, eller Saltås mellangrova
**
100 grahamsmjöl
100 gram russin
Blanda på kvällen alla ingredienser utom russinen i en bunke och lägg på plast och låt stå till nästa dag. Lägg russinen i blöt och låt dem också stå över natten.
Dag 2:
25 gram jäst
200 gram turkisk yoghurt
75 gram rumsvarmt smör
75 gram honung
75 durum mjöl
400 gram vetemjöl special eller manitoba
15 gram salt
75 gram grovhackade valnötter (kan uteslutas)
- Börja med att hälla av vattnet på russinen.
- Blanda fördegen med alla ingredienser utom salt, russin och nötter och knåda i maskin 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge.
- Lägg i russin och salt och kör 4 minuter till. Lägg därefter i nötterna och kör 1 minut till.
- Låt degen vila i bunken 30 minuter.
- Tag upp degen och dela den i två delar och forma till limpor genom att vika och rulla degbitarna. Lägg dem på plåt och låt jäsa 1 timme.
- Sätt under tiden ugnen på 250º. Snitta bröden med en vass kniv och sätt in dem i ugnen plus en skvätt vatten i ett kärl på ugnsbotten och sänkt temperaturen efter ett par minuter till 180º.
- Grädda bröden tills de har en innertemperatur på 98º, cirka 40 minuter.
- Vädra ut ångan efter halva tiden genom att öppna och stänga ugnsluckan med jämna mellanrum samtidigt som du eventuellt sätter in en termometer.
Låter spännande, måste testas framöver!
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Det både ser jättegott ut och låter jättegott… Frågan är bara hur man allergianpassar det hela utan att hjärtat i brödet går förlorat.. ?
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#2 Ja du, det kan jag inte svara på, men du verkar väldigt duktig på att anpassa recept, så jag är säker på att du kommer att lyckas ta fram en variant
Tack!
Jag känner att det skulle vara svårt att byta filen just och inte få syran förlorad. Men till nästa vecka eller så får jag hem min yoghurtmaskin, då kan jag göra riktig yoghurt, fast mjölkfri, och då kommer det nog att funka bätte.
Ditt bröd verkar hur som helst jättegott..
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#4 Ja, det är jättegott och en favorit just nu. Spännande om du provar att göra en variant som kan passa allergiker. Jag gjorde två stycken utan nötter igår och det blev också jättebra, så nötterna kan man skippa om man inte vill eller tål det. Russinen kan man ju också strunta i, men då får man tillsätta lite mer yoghurt eftersom russinen ger lite vätska. Hur mycket vet jag inte, men det är inte så mycket så det är bara att prova sig fram.
russin och nötter lär jag behålla i alla fall, annars känns det som jag tappar hela karaktären utan vare sig samma mjöl eller yoghurt
Ska testa, och återkommer med resultat när det blir så dags!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Russinen ger ju lite god sötma om man gillar det, men att utesluta bådadera spelar inte så stor roll för karaktären i stort, inkråmet blir lika gott och saftigt utan. Men visst är det gott med nötter i bröd! Man kan även ha hasselnötter, lingon, tranbär eller aprikoser. Man tar helt enkelt det man gillar och har hemma.
Ser fram emot ditt test
Tänkte ett tag att jag skulle testa med mandel oxå, ända tills jag kom på att det tål ju inte barnen här hemma Ibland glömmer man fort.. heh
Ja.. Jag ska nog baka i morgon igen så då kan jag ju prova detta. Fast jag gör det nog med lite surdeg också då jag märkt att de glutenfria bröden jäser bättre då. Blir stabilare jäsning på något vis.
Frukt och nötter i bröd är toppen!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade