2011-04-25 12:16 #0 av: Wopa

Recept för 1 vitt bröd eller 10-12 frallor

Surdeg

25 gram fint rågmjöl
20 milliliter vatten
5 gram surdeg

Blanda allt väl och låt stå i 28 grader i 18 timmar.

Fördeg

100 gram vetemjöl special
100 milliliter ca. 30 gradigt vatten

Blanda allt väl och låt stå i 23 grader i 3 timmar.

Bröddeg

45 gram surdeg
200 gram fördeg
275 gram vetemjöl special
100 gram vetemjöl
5 gram socker eller 7 gram honung
5 gram smör eller ister från gris
15 gram jäst
10 gram salt
160 milliliter 30 gradigt vatten ca.

Gör så här

Blanda alla ingredienser under Bröddeg till en smidig deg (knåda långsamt i cirka 10 minuter i maskin). Täck med lock eller plastfolie och låt jäsa i 20-30 minuter i 25-26 grader.

Frallor:

Forma brötchen som beskrivet i artikeln: ' Brötchen som man bakar dem i Tyskland' och låt jäsa cirka 45 minuter.

Grädda med ånga (se nedan) i 250 grader i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 210 grader och grädda färdigt bröden.

Vitt Bröd:

Vid behov väg eventuellt brödämnena. Forma sedan brödämena och lägg i en avlång form. Låt jäsa cirka 40-50 minuter i 28 graders värme. Snitta sedan bröden längs och ställ in i ugnen med ånga i 230 grader i 10 minuter. Baka sedan färdigt brödet i 210 grader.

Hälsningar Wolfgang