Glutenfria recept

Vetefritt Majsbröd - recept

2011-04-15 19:38 #0 av: [TrevorS]

Hade lite problem med mängden av majsmjölet, men här är receptet.

Ingredienser:
1 deciliter quinoamjöl (kan malas själv i kaffekvarn)
1 deciliter solrosmjöl (kan malas själv i kaffekvarn)
1 deciliter rismjöl
2-4 deciliter majsmjöl
1 deciliter sojamjöl
1/2 deciliter potatismjöl
1 matsked linfrömjöl eller krossat linfrö
1 krydmått salt
1 teskedar socker
1 matskedar olja
2 1/2 deciliter vatten
1 tsk torrjäst

Gör så här:
Mixa vit quinoa till fint mjöl och solrosfrön. Blanda ihop quinoamjölet, solrosmjölet, rismjölet, sojamjölet, potatismjölet, jäst och linfrökrosset och blanda. Tillsätt sedan salt, socker, olja och vatten till en jämn smet. Ta i 2 deciliter majsmjöl och blanda ihop det väl, tillsätt 1/2 deciliter majsmjöl åt gången tills du fått en bra och smidig deg (inte kompakt eller för kompakt, men hanterbar). Knåda degen i cirka 10 minuter (det är lite annorlunda än till vetemjöl). Smörj form och lägg i degen, låt gärna kalljäsa i kylen under natten och grädda i 200°C tills brödet är klart, känn med sticka.

Anmäl
2011-04-16 12:08 #1 av: Anterrabae

Spännande Glad

Måste testas!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-04-16 12:12 #2 av: [TrevorS]

Jag gjorde två, den ena blev toppen den andra blev lite väl kompakt, tror man ska ha degen lite kladdig i alla fall. Skrattande

Anmäl
2011-04-16 12:14 #3 av: Anterrabae

Ja, det brukar man behöva, särskillt om man bara ska jäsa det en gång. Det är i alla fall min erfarenhet. Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-04-16 12:29 #4 av: [TrevorS]

Quinoamjöl och potatismjöl i kombination är toppen att göra bröd på som sockerkaksmet utan socker och vanilj. Skrattande

Anmäl
2011-04-16 12:33 #5 av: Anterrabae

GladDet är bra att veta, så man har något att snabbt ta till om det skulle krisa, inga 12-timmarsjäsningar där inte!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-05-10 08:45 #6 av: Ekomamman

Hej!

Detta recept blev mitt första försök till glutenfritt bröd. Den första blev VÄLDIGT kompakt, jäste inte och blev nästan lite torrt. Mitt andra blev likadant Glad Ska det vara så?

Om inte, vad kan jag gjort för fel?

När du skrivit knåda, så knådade jag förhand men det kanske ska knådas i maskin i 10 min?

Jag "jäste" båda gångerna i kylen innan jag stoppade det i ugnen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.