Råd & tips

få fin "yta" på brödet?

2011-03-07 11:07 #0 av: jossan007

hejsan!

hur brukar ni göra för att få fin yta på brödet? skulle inte nån kunna skriva en artikel om detta?

det jag menar är att man kan ju låta det vara som det är, man kan klippa på toppen, spruta vatten på när det precis tagits ut och så vidare? vad kan man mer göra för att brödet ska bli lite extra fint eller få ett speciellt mönster?

Anmäl
2011-03-08 08:34 #1 av: DesK

Jag ska gärna fundera över en artikel om hur man får olika sorters ytor på bröd Glad
Några förslag får du nu:

Klappa försiktigt på lite vatten strö över (grovt) mjöl, frön, kärnor eller grovt salt

Pensla brödet med uppvispat ägg

Ånga och sjunkande ugnstemperatur ger hård och knaprig yta

Désirée

Anmäl
2011-03-09 17:40 #2 av: jossan007

Okej, tack Glad

Anmäl
2011-03-09 21:31 #3 av: [TrevorS]

Har inte vi tagit upp det här tidigare? Jag har frågat precis samma fråga. Skrattande Det vore toppen DesK om du skrev en artikel om det.

Anmäl
2011-03-09 21:39 #4 av: DesK

Jo jag tror att vi har snackat om det lite här och där, så nu gäller det att samla ihop allt till en vettig artikel.

Fortsätt gärna här med att fylla på med era bästa tips på hur vi får fin yta på brödet.

Désirée

Anmäl
2011-03-10 09:18 #5 av: MonisN

Jag har en folieform med en skvätt vatten i på ugnsbotten och sprayar även in lite vatten samtidigt som jag sätter in brödet. Efter halva tiden vädrar jag ut ånga med jämna mellanrum tills brödet är klart. Jag gillar hård skorpa och det blir det med den här metoden. Det är också viktigt att ha hög ingångstemeratur så brödet lyfter sig. Jag brukar ha 270º och sänker till 200º efter cirka 5 minuter när jag bakar surdegsbröd.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.