Jästbröd

Farmors potatisbröd - Recept

2010-01-20 21:41 #0 av: storost

500 gram vetemjöl
50 gram färskt jäst
8 gram salt
75 gram flytande smör
50 gram ägg (1 ägg)
125 gram mjölk
500 gram kokad och sen riven potatis (bäst är i saltvatten kokad potatis från dagen före)


Gör så här

Blanda alla ingredienser utom potatisen och knåda degen väl. Låt degen stå i 30 minuter. Knåda i riven potatis och häll degen i en väl smörad fyrkantig bakform.

Låt jäsa degen i ungefär 20 till 30 minuter.

Baka brödet vid 180°C omkring 60 minuter.


Variant

Ta 125 gram tärnat bacon och knåda i det tillsammans med potatisen.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-01-21 11:04 #1 av: DesK

Potatisbröd var längesen jag bakade. Tror jag gör detta nästa gång jag är baknödig  Glad

Désirée

Anmäl
2010-01-21 11:35 #2 av: storost

Gör det och berätta gärna Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-02-05 21:04 #3 av: storost

Jag är väldigt nyfiken...Oskyldig har du redan bakat brödet?

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-04-09 19:56 #4 av: Mainebusters

Mamma Mia!! Måste köpa en digital köksvåg tror jag om jag ska hänga med i svängarna på den här sajten! *skrattar*

När jag var liten åt jag Perunarieska (potatisbröd).. Finskt bröd är bäst!

Anmäl
2010-04-09 20:22 #5 av: DesK

Storost jo nu har jag bakat detta bröd och jag behövde mer mjölk än vad du anger i receptet. Det blev ett mycket gott ljust bröd, som ju också har fördelen att vara ganska snabbakat Glad

#4 Om du har eller hittar något recept på Perunarieska så blir jag jätteglad om du lägger indet här. Finskt bröd är också jättegott Tungan ute

Désirée

Anmäl
2010-04-09 21:46 #6 av: Mainebusters

Här fínns ett recept. Gör som jag: Googla på perunarieska och du får massor av förslag.

Lägger inte in något recept då det verkar finnas ett flertal av dem. Men jag ska minsann köpa hem kornmjöl och testa!

Anmäl
2010-04-09 21:52 #7 av: DesK

#6 När du har testat att baka är vi många som är tacksamma om du lägger in receptet här. Googles översättningar är tyvärr ofta mycket missvisande.

Désirée

Anmäl
2010-04-09 21:52 #8 av: Mainebusters

Självklart ska jag göra det! Glad

Anmäl
2010-04-09 23:07 #9 av: storost

Desk hur mycket möjlk använde du?

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-04-10 12:47 #10 av: Gnidde

Ska baconet vara stekt före inblandningen?? Tungan ute

Anmäl
2010-04-10 12:55 #11 av: storost

Om det är rökt bacon, då behövs det inte, men annars är det bättre.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-04-14 15:32 #12 av: salasso

För några år sen så bakade Jag nå´t som Vi kallade för Hissvålabröd. Hissvåla är en by som ligger mellan Leksand och Sågmyra,receptet fick Jag från människor som var uppvuxna i den byn och gick samman och bakade några gånger om året.

Det innehöll rågsikt och vetemjöl, mjölk vatten, potatis, anis och fänkål, sirap och jäst bland annat, det är vad Jag kommer ihåg direkt från minnet. Men Jag har receptet uppskrivet någonstans. Det är i allafall ett mycket gott och mycket lämpligt bröd att frysa.

Ditt bröd Stephan måste jag prova att baka, det låter så gott.

Man vill prova så mycket, problemet är ju att man måste hinna äta av det oxå, dygnet har ju bara 24 timmar - 1 timma som man förlorade vid månadsskiftet. Fast den får vi ju ´tebax´i höst, och DÅ kan man ta en extra macka Skrattande

Anmäl
2010-04-14 16:10 #13 av: storost

Sören, när du bakar den, titta att du har tillräcklig med mjölk. Desk behövde mer mjölk än det står i receptet.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-04-14 18:03 #14 av: salasso

Ibland önskar man att man hade en ladugård, med en ko så att man bara kunde gå ut och mjölka om de skulle fattas.Flört

Anmäl
2010-04-14 22:51 #15 av: storost

SkrattandeSkrattandeSkrattande

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-04-24 11:40 #16 av: Gnidde

#5 Hur mycket mer vätska behövde du?

Anmäl
2010-04-24 11:47 #17 av: DesK

Ursäkta jag har missat frågan! Skäms Vet inte riktigt men det var ganska mycket mer, cirka 60-70 gram var det nog.

Désirée

Anmäl
2010-04-24 12:43 #18 av: Gnidde

Du har absolut inte missförstått frågan, hållar på att baka detta bröd just nu och fick ta i ca ½ dl mer mjölk för att degen skulle bli något så när smidig

Hälsningar

Gnidde

Anmäl
2010-04-24 12:45 #19 av: DesK

Nej inte missförstått utan jag hade glömt att svara Skäms

Lycka till med baket och berätta gärna hur det blev Glad

Désirée

Anmäl
2014-04-22 19:14 #20 av: Gasoline

Hoppas att det är ok att jag skriver i en sådan gammal tråd?

Vill gärna testa detta recept! Men har en fundering. bakformen som brödet ska ligga i, hur stor ska den vara på ett ca?

Och vad jag fattade det som så ska man ha ca 1/2 dl mer mjölk?

Anmäl
2014-04-22 19:17 #21 av: Gasoline

Och en till sak, jag hade tydligen "bara" 250 g potatis att baka med, tänkte dela upp receptet men det känns som att ägget kan bli svårt att dela. Hur blir brödet om hälften av potatisen saknas tro? 

Anmäl
2014-04-22 21:39 #22 av: Gasoline

Provar nog receptet i länken nedan imorgon då jag har allt till det receptet, men jag ska absolut prova detta recept senare :-)

http://alltommat.se/recept/potatislimpa/

Anmäl
2014-05-04 23:06 #23 av: Imasy

Åh det där hisvålabrödet är jag intresserad av :)

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2014-05-05 18:07 #24 av: Gasoline

#23 Ja, det lät smaskens Glad

Anmäl
2014-05-06 13:24 #25 av: Snovit79

#21 Om Du vispar upp ägget, så kan Du dela. :)

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.