Annons:
Etikettervetebrödkakorsöta-bakverk
Läst 4605 ggr
storost
1/29/10, 9:37 PM

ST:Nikolausbröd - "Grittibänz"

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I Schweiz är det en tradition att baka speciella bröd för ST: Nikolausdagen. De heter "Grittibänz". Rötterna av detta bakverk är hedniskt. Förr i tiden anno 1546 var originalbakverket en kvinna. Sen vid 1857 har de böjat att kalla bakverket för "Chriddibränz" och efter några år var det Grittibänz.

Ingredienser

270 gram ljummen mjölk
60 gram smält smör
500 gram dinkelmjöl
8 gram salt
5 gram socker
7 gram torrjäst eller 21 gram fräskt jäst
russin efter behov

Gör så här

Häll alla torra ingredienser i en bunke och blanda de väl. Smält smöret och värm mjölken till 40 grader och häll de i skalen med mjölet. Knåda allt till en smidig deg.

Låt jäsa degen omkring 60 till 90 minuter vid 26 grader.

Knåda degen en kort stund och forma ST: Nikolaus bakelse och garnera de med russin.

Baka vid 200 grader circa 20 minuter.

Variant

Istället av den traditionell formar bakar jag djur. Det är också någonting för en barnkalas.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Annons:
storost
1/29/10, 9:51 PM
#1

tillverkning av ST: Nikolausbröd och olika former i pdf

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

MonisN
1/30/10, 11:23 AM
#2

Vilka trevliga bröd! Roligt att du delar med dig av andra länders traditioner. Schweiz har fin brödkultur.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


storost
1/30/10, 11:26 AM
#3

Tack Mona! Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

MonisN
1/30/10, 11:52 AM
#4

Mycket bra beskrivning i pdf-en. Jag ser fram emot att se dina lussekatter i decemberGlad

Vår egen svenske bagarmästare Jan Hedh fick utbildning i bland annat Luzern där han gick kurs att baka kantonbröd. Jag vet inte riktigt vad det är, kanske du vet?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


storost
1/30/10, 1:21 PM
#5

En Kantonbröd det är ett bröd från en av de olika kantoner. En kanton motsvarar en län här i Sverige. I kanton Luzern är utbildningscentralen för bagar- och konditormästare i Schweiz.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Cristine
1/30/10, 11:37 PM
#6

Så roligt att ni delar med er av både bröd och historiaGlad

Det blir något nytt att prova på!

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Annons:
storost
1/30/10, 11:42 PM
#7

Hej Cristine

Ja, gör det gärna och berätte vilken djur eller form du har bakat.Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

[TrevorS]
9/7/10, 1:30 AM
#8

Hur har jag missat detta, var ju jättefint. Ska jag testa någongång. Skrattande

storost
9/7/10, 8:18 PM
#9

Dela gärna med dig av dina former du har bakat, när du gjort dem.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

[TrevorS]
9/7/10, 9:23 PM
#10

#9. Det ska jag göra, dock ska jag inte baka idag men snart så. Skrattande

Mitralis
12/6/10, 11:19 AM
#11

Nämen vilka fina! Kyss
Har aldrig sett bröd formade som snigar och sköldpaddor förutGlad



storost
12/6/10, 7:47 PM
#12

Det finns inga gränser när det gäller brödformer. Kolla också gärna pdf-filen (inlägg 1). Där finns en steg för steg beskrivning hur man gjör en älg.Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

DesK
4/18/11, 7:43 PM
#13

Detta bröd passar också bra till påsk, men då format till påskharar, kaniner och fåglar - kanske med ägg i Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
storost
4/18/11, 8:32 PM
#14

Absolut!

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Upp till toppen
Annons: