Vetebröd, kakor och söta bakverk

Munkar med vaniljkräm - Recept

2010-02-15 11:54 #0 av: DesK

Att göra egna munkar är inte så svårt. Särskilt inte om man har en fritös Glad

2.5 deciliter mjölk
25 gram smör
25 gram jäst
1/2 deciliter socker
1 tesked vaniljsocker
1 kryddmått salt
5 deciliter vetemjöl cirka

Smält smöret och häll på mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i matberedaren, monterad med knådblad eller knivarna.
Häll över mjölken och kör maskinen så att jästen löser upp sig.
Tillsätt salt, socker och vaniljsocker.
Blanda ner så mycket vetemjöl att du får en mjuk men inte kladdig deg.
Lägg över degen på bakbordet, täck med handduk och låt jäsa i 30-40 minuter.
Gör under tiden vaniljkrämen.
Knåda degen lätt på bakbordet ch rulla ut en längd och dela i  jämnstora 12 bitar.
Rulla bitarna till runda bollar.
Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
Värm under tiden oljan i fritösen. Om du inte har fritös ta en tjockbottnad kastrull med lock att fritera i. Du kan använda friteringsolja eller kokosfett att fritera i.
Lägg ner 2-3 bullar i taget och fritera i cirka 1 1/2-2 minuter per sida. De ska bli gyllenbruna runt om.
Tag upp bullarna och rulla dem i strösocker och låt dem svalna litet innan du försiktigt trycker i vaniljkrämen med en sprits.

Du kan fylla bullarna med sylt eller äppelmos istället. Denna bör då läggas i bullarna innan friteringen.

Désirée

Anmäl
2010-02-15 18:44 #1 av: MonisN

Mums vad gott detta låter! Smakar det som vaniljbullar eller parisare som det också kallas? Eller är det som de munkar som man ibland kan köpa i stånd där de friteras ute på gatan, om du förstår vilka jag menar? De ser ut som bagels och är rullade i socker.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-02-16 12:17 #2 av: DesK

De smakar mer som de munkar man ibland kan köpa på gatan. Vaniljbullar eller parisare gräddar man ju i ugnen.

Oj jag glömde visst skriva in ett recept på vaniljkräm ovan!  Skäms

Vaniljkräm

1 ägg
2 matskedar socker
2 matskedar smör
2 matskedar potatismjöl
3 deciliter mjölk
2-4 teskedar vaniljsocker

Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull och sjud på svag värme under ständig omrörning till krämen tjocknat. Ta kastrullen av värmen, låt svalna och blanda i vaniljsockret.

Tips! Du vet väl att man kan göra vaniljsocker av en använd vaniljstång? Lägg den använda vaniljstången i en glasburk och häll på strösocker, efter några dagar har sockret tagit åt sig vaniljsmak och kan användas som äkta vaniljsocker  Glad

Désirée

Anmäl
2010-02-20 16:36 #3 av: Wopa



Edit storost: översättning

Jag har bakat de munkar i dag. Gjorde 5 stycken, men åt upp 2 stycken med lingonsylt när de ännu var varma. Smakade gott. Ett trevligt recept, tack för det.

Hälsningar Wolfgang


Habe sie heute nachgebacken. Hatte ursprünglich 5 Stück, allerding 2 noch warm gleich mit Lingon-Marmelade verzerrt. Haben mir gut geschmeckt. Ein schönes Rezept, danke.

Hälsningar Wolfgang

 

 

Anmäl
2010-04-19 10:09 #4 av: DesK

Igår gjorde vi syltmunkar och de blev lika bra som vaniljmunkarna Tungan ute

Désirée

Anmäl
2010-04-20 17:22 #5 av: [Asta]

Alltså de är jättefina, men jag har väldigt svårt för munkar. Det är oljan. Jag har svårt för friterad mat överhuvudtaget. Tycker det luktar illa. Och tycker inte om smaken av oljan.

Men de ser väldigt fina ut.

Anmäl
2013-11-17 18:54 #6 av: Snovit79

Man har i sylten/vaniljkräm direkt efter friteringen. I bageri har vi en speciell spruta (som en pigg  man sätter munken på och en pump), sedan i sockret.

Hemma tar man den långa tyllen till spritsen, som går in i munken. Att rulla i kanel-socker är så gott för vanlig ringmunk. 

Till jul är det så gott med saffransmunk med aprikos/persikosylt. 

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl