Glutenfria recept

Grundrecept för ett glutenfritt bröd

2010-02-19 12:22 #0 av: storost

Den totala rismängden är 1 kilo (800 gram rundkorn rismjöl och 200 gram kokat rund eller långkorn ris)


Riskokning

200 gram rundkorn eller långkorn ris
300 gram vatten
2 gram salt
koka riset i cirka 25 minuter

Riset tar under kokningen upp ungefär samma vikt i vatten som motsvarar risets vikt. Efter kokningen häll riset i ett durkslag eller sil och skölj det ordentligt med kallt vatten.


Bröddeg

800 gram rundkorn rismjöl
400 gram kokat rund- eller långkorn ris
100 gram sojagranulat
100 gram ägg (motsvarar 2 ägg storlek L)
50 gram mjölkpulver
50 gram margarin eller mjukt smör
40 gram mörk eller ljus sirap
30 gram fruktkärnmjöl eller guarkärnmjöl
30 gram färsk jäst eller 1 gram torrjäst
22 gram salt
20 gram citronjuice
630 gram vatten


Gör så här

Knåda degen i cirka 8 minuter med hushållsassistenten. Häll i degen i en väl smord avlång bakform och låt degen vila i ungefär 60 till 90 minuter, till degen har jäst upp ordentlig. Degen ska ha en fuktig miljö.
Baka degen med ånga i 220 grader i 50-55 minuter.

källa Bageri Geisler i Tyskland

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-08-30 11:43 #1 av: [TrevorS]

Vart hittar man fruktkärnmjöl eller guarkärnmjöl?

Anmäl
2010-08-30 14:27 #2 av: Kalendula

jag kan ha helt fel, men innehåller inte gyttemjöl fruktkärnmjöl?

Uppskattar att bli tilltalad "Kalendula" när man svarar mig på inlägg.

"If you kill all my demons, maybe all my angels will die to. If you kill all my angels, my demons will survive"

Anmäl
2010-08-30 17:32 #3 av: DesK

Kanske i någon välsorterad hälsokostaffär

Désirée

Anmäl
2010-08-30 18:03 #4 av: [TrevorS]

#2. Ingen aning

#3. Var faktiskt en hälsokostaffär jag kollade i när jag letade, frågat på två ställen men de her inte ens hört talas om det. Men de värkar oerfarna de vet inte ens vad b-jäst eller seitan (muck duck) är trots att de säljer det.

Anmäl
2010-08-30 18:19 #5 av: Kalendula

Fruktkärn mjöl brukar vara johannesbrödträdets frön som dom maler, ofta används det som förtjockningsmedel i glass i livsmedelteknik.

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fruktk%C3%A4rnmj%C3%B6l

Bilder på johannesbröd frökapslar:

http://www.google.se/images?hl=sv&rlz=1T4SKPB_svSE364SE366&q=Johannesbr%C3%B6d&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=srt7TPL0KsPaOO_QsOUG&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CDgQsAQwAw

Min mamma kan dock inte använda det då johannersbröd tillhör baljväxter. Och vissa baljväxter innehåller gluten.

 

 

Uppskattar att bli tilltalad "Kalendula" när man svarar mig på inlägg.

"If you kill all my demons, maybe all my angels will die to. If you kill all my angels, my demons will survive"

Anmäl
2010-08-30 18:22 #6 av: [TrevorS]

#5. Tack för informationen, ska kolla på länkarna. Skrattande

Anmäl
2010-09-01 21:21 #7 av: storost

TrevorS, kolla hos din apotek. Möjligtvis har de guar- eller fruktkärnmjöl.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-09-01 21:36 #8 av: [TrevorS]

#7. Har hittat men tycker det var riktigt dyrt tyvärr. Men det finn ssäkert annat man kan ersätta det med.

Anmäl
2010-09-01 21:46 #9 av: storost

Möjligtvis går det också med vassleproteinpulver, men det är också rätt dyrt.

Men, prova med kesella i, det ska funka!

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-09-01 22:34 #10 av: [TrevorS]

#9. Jag tål inte vassla eller kesella, är proteinallergiker tål inga mejeriprodukter. Förutom get men det går inte att få tag på här. Vad har det för effekt?

Anmäl
2010-09-01 23:14 #11 av: storost

Kesella går i det hållet som gluten, att det håller ihop. Men prova istället med soja färskt ost (om sånt finns).

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-09-01 23:17 #12 av: [TrevorS]

#11. Klart det finns, Creame Spread, Tofutti, soyaffu har det. Så finns det även ett till som faktiskt heter sojafärskost.

Jag brukar göra egen, om du kollar på receptet på Veteknäcke. Soajfärskost kan man göra av soyghurt.

Anmäl
2010-09-01 23:40 #13 av: storost

Okej, då föreslår jag att du dra ner lite vatten (-30 gram) och tar till cirka 100 gram sojafärskost. Det är bara att prova.Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-09-01 23:53 #14 av: [TrevorS]

#13. Ska jag testa. Skrattande

Anmäl
2010-09-02 22:16 #15 av: storost

Ok, dela gärna med dig av din erfarenhet.Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-09-05 00:22 #16 av: [TrevorS]

Har äntligen hittat fruktkärnmjöl. De tar in det på apoteket efter förfrågan, men fick tjata lite och fick be en kompis att fråga så vi blev lite fler så de ska ta in. Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.