Smörgåstårtor och mackor

ENKEL SMÖRGÅSTÅRTA - recept

2010-10-14 20:19 #0 av: zissi

6 halvor hönökaka (eller polarkaka)

4 deciliter lättcreme fraiche (eller vanlig)

1½ deciliter salladsdressing

½ deciliter chilisås (het går också bra)

1 liten finhackad lök (oftast använder jag gul lök)

3 burkar tonfisk i olja (ej Euro Shopper eller andra lågprismärken), häll av oljan dock.

1 tesked salt

½ tesked citronpeppar

klippt dill

Garnering:

3-5 tomater, 3-5 färsksaltade saltgurkor (Brinks). Lite citronpeppar och dill strös över till sist.

Rör ihop alla ingredienserna och fördela på tre lager hönökaka ett dygn innan du ska äta den. Den blir saftigast och godast då.

Precis innan serveringen dekorerar jag tätt med tomatskivor (inte för tunna) och skivad färsksaltad saltgurka eller annan inlagd gurka med lite smak på. Strö lite citronpeppar och dill över till sist. Vi har provat med ägg, räkor och lite annat att garnera tårtan med, men godast tycker vi tomat- och gurkvarianten är. Men smaken är ju så olika så ni får prova er fram vad ni tycker är godast.

Den här smörgåstårtan gjorde vi mycket när jag var ung men den har fått en renässans nu. Receptet har dock moderniserats lite vartefter.

Anmäl
2010-10-14 20:37 #1 av: DesK

Tack för receptet, det låter jättegott tror att jag testar denna till helgen. Hönökakor - är det de stora platta bröden? Vad kan man använda om man inte hittar Hönökakor?

Désirée

Anmäl
2010-10-14 20:42 #2 av: MonisN

Låter jättegott, jag gillar tonfisk. Tyvärr är jag ensam om det i min familj så det får bli en tårta till mig självTungan uteSkrattande

DesK! Jag tog polarkakor och det verkade som det funkade bra! Droppade också över lite lite mjölk så det skulle gotta till sig och inte bli torrt.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-10-31 17:00 #3 av: zissi
kvarnakershamn-gotland-v-31-o-32-2010-1599-smo.31-o-32-2010-1599-smo

Javisst går det lika bra med polarkakor.

Här kommer äntligen en bild på smörgåstårtan också. Vi gör ju en väldigt enkel garnering men huvudsaken är ju att man tar det man själv tycker bäst om, eller det gästerna tycker bäst om kanske ännu hellre Flört

Anmäl
2010-10-31 21:52 #4 av: [TrevorS]

Salladsdressing var något nytt kanske man borde testa. Skrattande

Anmäl
2010-10-31 22:26 #5 av: MonisN

Det tårtan ser riktigt smarrig ut. Den skulle jag gärna satt tänderna i nuTungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.