TEMA Vörtbröd
På begäran har vi nu matbröds eget bake-along! Första temat blir att baka ett vörtbröd efter recept du själv väljer och sen lägga ut både recept och bild här i tråden. Vill man får man gärna göra en bildserie från baket. Vill du baka flera olika vörtbröd är det också tillåtet. Allt är möjligt bara du presenterar recept och bild.
Tematråden är öppen fram till jul, 2010-11-23 - 2010-12-23.
Så kära vänner, sätt igång och baka! Vi vill se många härliga vörtbröd
Va spännande. Får baka värtbröd på måndag när jag får pengar.
Kann bitte mal Einer übersetzen, worum es in Mona's Posting geht. Übersetzungsprogramm liefert wieder Blödsinn. Allerdings soll wohl was gebacken werden vom 23.11. - 23.12., was ist egal, Rezept und Bilder sind allerdings Pflicht - mache ich eh immer.
Hälsningar Wolfgang
Hallo Wolfgang
Hier die Übersetzung von Monas Posting:
Auf Anregung Dritter haben wir nun matbrödets Back-Mach-Mit. Das erste Thema ist das Backen von einem "vörtbröd" nach einem selbstgewählten Rezept, wobei nach dem Backen das Rezept und ein Bild dazu in diesem Thread gepostet werden soll. Wenn man möchte, kann man auch gerne eine Bilderserie vom Backen machen. Es ist auch erlaubt, mehrere Brote nach verschiedenen Rezepten zu backen. Alles ist möglich, solange das Rezept und ein entsprechendes Bild dazu gepostet wird.
Der Tema-Thread ist vom 23.11.2010 bis zum 23.12.2010 für Postings geöffnet.
So, liebe Freunde, dann mal los! Wir möchten gerne viele schöne "vörtbröd" sehen.
Jag har översatt beskrivningen för Wolfgang. Han frågade efter innehållen.
Vänliga hälsningar Stephan
Danke Stephan für die Übersetzung. Was ist vörtbröd ? - ein frisches Brot oder ein typisches schwedisches Brot. Der Übersetzer sagt: 'frisch bleiben'
Wopa Vörtbröd ist ein besonderes Weihnachtsbrot, Du kriegst eine PN von mir gleich.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Har ni några bra favvorecept man kan börja med att kika lite på? Kan inte ens komma på när jag bakade vörtbröd senast så jag räknar mig som nybörjare på det.
/Anneli
Du får privat meddelande av mig med något recept
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Privat meddelande? Men då blir det väl lite svårt att diskutera olika recept?
Sökte lite på sajten och hittade den här tråden där ni diskuterade själva kryddningen. Utgår ni från "vanligt" brödrecept då eller har ni speciella vörtrecept?
/Anneli
#8 Nu finns det ytterligare ett vörtbrödsrecept här på sajten
Länk till det recept på Vörtbröd med frukt och nötter som Mona lade upp på sajten för några dagar sedan.
Än så länge har vi "oprövade" recept. Ni som bakat förut - har ni recept att dela med er av?
Mmmm, baksuget börjar klia ordentligt!
Nu ska här inhandlas ingredienser!
/Anneli
Kan inte alla recept med vörtbröd vara i den här tråden? Så man har allt sammlat på ett ställe?
Jag har bara gjort ett vörtbröd, och använde då receptet som står på baksidan av vörtbrödkryddpåsen, men det känndes som det saknades något i kryddväg och jag vet inte vad..
~ Anneli ~
Sajtvärd för: adopterade.ifokus
#11. Tips är att skriva massor av recept och göra ett inlägg med recept till alla.
#10 Jag kommer så snart jag hinner med ett beprövat recept. Hoppas du har tålamod att vänta Nu är jag för trött för att orka skriva in det
#12 Vad menar du? sk avi pm:a recepten till alla?
Är det inte bättre att lägga recepten i den här tråden så alla kan ta del av dem?
~ Anneli ~
Sajtvärd för: adopterade.ifokus
#14 Nej vi ska inte pm:a recepten, vi lägger in dem här. Senare kan vi Medarbetare samla recepten i en särskild tråd så som TrevorS föreslog. Men under tematiden samlar vi allt här så som jag skrev i första inlägget.
Det här är ett beprövat recept som brukar gå hem hos de flesta.
2 stora limpor
100 gram rumsvarmt smör
33 centiliter porter
33 centiliter julmust
75 gram jäst
1 dl brödsirap eller mörk sirap
1 deciliter honung
30 gram salt (1½ matsked)
1½ matsked malen ingefära
1 tesked malda kryddnejlikor
1 tesked mald pomerans
2 deciliter russin (kan uteslutas om man inte gillar russin)
cirka 1100 gram rågsikt
1 ägg till pensling
- Blanda ner alla ingredienser i degbunken utom saltet.
- Arbeta degen cirka 10 minuter på låg växel, häll i saltet och arbeta ett par minuter till.
- Låt jäsa cirka 1-1½ timma under duk.
- Stjälp upp degen på bakbordet och dela den i två delar. Arbeta försiktigt ihop degen och forma till två limpor. Låt jäsa på plåt cirka 30 minuter. Får du bara plats med en limpa i taget i ugnen så sätt in den ena i kylen efter 15 minuter. Sätt ugnen på 175º.
- Pensla bröden med uppvispat ägg och nagga dem med en gaffel och sätt in dem i nedre delen av ugnen. Grädda ca 50-60 minuter eller tills de har en innertemperatur på 98º.
OBS! Vill man ha ett mindre sött bröd kan man minska mängden honung.
[Receptet finns även i gruppen jästbröd](Det här är ett beprövat recept som brukar gå hem hos de flesta. 2 stora limpor 100 gram rumsvarmt smör 33 centiliter porter 33 centiliter julmust 75 gram jäst 1 dl brödsirap eller mörk sirap 1 deciliter honung 30 gram salt (1½ matsked) 1½ matsked malen ingefära 1 tesked malda kryddnejlikor 1 tesked mald pomerans 2 deciliter russin (kan uteslutas om man inte gillar russin) cirka 1100 gram rågsikt 1 ägg till pensling 1. Blanda ner alla ingredienser i degbunken utom saltet. 2. Arbeta degen cirka 10 minuter på låg växel, häll i saltet och arbeta ett par minuter till. 3. Låt jäsa cirka 1-1½ timma under duk. 4. Stjälp upp degen på bakbordet och dela den i två delar. Arbeta försiktigt ihop degen och forma till två limpor. Låt jäsa på plåt cirka 30 minuter. Får du bara plats med en limpa i taget i ugnen så sätt in den ena i kylen efter 15 minuter. Sätt ugnen på 200º. 5. Pensla bröden med uppvispat ägg och nagga dem med en gaffel och sätt in dem i nedre delen av ugnen. Sänk samtidigt värmen till 175º. Grädda ca 50-60 minuter eller tills de har en innertemperatur på 98º. OBS! Vill man ha ett mindre sött bröd kan man minska mängden honung.).
Idag provade jag att göra vörtbrödsbullarna, och det var inte så tokigt. Jag gjorde bullar av halva degen och en limpa av den andra halvan. Jag använde det här receptet. Sambon tyckte det var gott, men jag tyckte det var en aning för mycket av någon krydda. Kanske pomerans? Jag jämförde med receptet här ovan, och i det är det mindre pomerans, och inte lika beskt. Ska man ha så mycket som 2 matskedar pomerans som det var i bullarna bör man nog också ha mer sirap.
Vörtbröd blir alltid en kort deg, det vill säga att det inte blir så långa glutentrådar som till exempel surdeg. Det gjorde också att det sprack lite på ytan och inte blev så vackert.
Nästa gång ska jag blanda min rågsikt själv så man får ett starkt vetemjöl och därmed en bättre deg.
#8 Det var jag som tänkte fel
Här är ett lite äldre recept på vörtbröd
1 liter vört eller
1 flaska porter och
2 flaskor julmust (à 33 centiliter)
100 gram smör
100 gram jäst
1 matsked kinesisk soja
1 deciliter mörk sirap eller baksirap
2 matskedar malda pomeransskal
1 tesked malda nejlikor
1 matsked mald ingefära
2 deciliter russin
2 kilo (cirka) rågsikt
Smält smöret och värm vörten eller porter och julmust till 37 grader.
Smula ner jästen i degbunken och häll på degspadet.
Tillsätt kryddorna, sirapen och sojan.
Arbeta in cirka hälften av mjölet.
Tillsätt russinen och sedan resten av mjölet så att det blir en smidig deg.
Låt jäsa 20-30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet, knåda den lätt och forma 4 limpor.
Lägg limporna i långpannan.
Låt jäsa 30-40 minuter.
Pensla lite smält smör på limpornas långsidor, då går det lätt att dela dem när de är färdigbakade.
Grädda i 225 grader i cirka 30 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Satsen går bra att halvera.
Receptkälla: Stora julboken ICA förlaget.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Jag var och handlade igår och insåg min brist på allmänbildning! Jisses, porter, vad är det?
Nu ville jag minnas att jag läst "porter eller mörkt öl" i något av recepten, så jag gick bland hyllorna i ölsektionen i affären för första gången på flera år. Som ni förstår dricker jag inte öl och kan således inte mycket om det.
Nåväl, jag gick där och kikade efter porter men icke. Gick över till alternativet och konstaterade att varenda ölsort ju står i mörka flaskor! Hur ska man då veta vad som är mörkt och ljust?? Nog för att jag kan lusläsa innehållsförteckningar emellanåt, men jag kände inte för någon djupare studie av ölsortimentet…
Jag fick ta till "ring en vän" som försäkrade mig om att det visst borde finnas porter där och fick namnet på ett par mörka öl som alternativ (han trodde väl inte att jag hittade nånting eftersom jag fick ett PAR alternativ )
Full av förtröstan (det BORDE ju faktiskt finnas porter i butiken, speciellt såhär i vörtbrödstider - jag menar: bakar inte ALLA vörtbröd nu?? ) letade jag reda på en yngre kille i butikens arbetskläder som väl borde vara bevandrad både i butikssortimentet och i ölsektionen (inga fördomar här inte ) och anföll den kraken! Fast jag lovar att jag var snäll och vänlig, man får ju bäst hjälp då
Jodå, det borde visst finnas porter nånstans i hyllorna, frågan var bara var? Efter lite letande avancerade han till dagens hjälte! Längst ner i en trave backar fanns det minsann porter. JAAA!!
Så detta får baske mig bäst vara gott bröd!
/Anneli - med utökad allmänbildning (och trygg i förvissningen om att ha roat åtminstone en god vän och en butiksanställd)
#19 Nu har du gett mig dagens skratt också Tack för det
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#19 Ha ha, ja det är inte lätt att hitta porter i affären om man inte vet var den står eller ser ut. Själv har jag bara hittat halvlitersflaskor numera och man behöver oftast bara 33 centiliter. Det som blir över ger jag gubben! Jag är inte heller någon stor öldrickare, kanske får jag i mig en flaska om året om det vill sig väl. Sist jag var i England provade jag dock guinness som är är ett mörkt öl och faktiskt väldigt gott. Kan rekommenderas om man inte i vanliga fall gillar öl. Finns på välsorterade systembolag.
Lycka till med vörtbrödet nu och hoppas det blir gott
Det här julbrödsreceptet fick jag av en arbetskamrat för säkert 25 år sedan. Gjorde det varje jul ett antal år, men sen tyckte inte barnen så mycket om smaken så det har legat i glömska nu länge. Kanske dags att damma av .
**100 gram smör (smält och svalna)
**
**2 flaskor mörkt lättöl eller porter (37 grader)
**
**1 flaska julmust (37 grader)
**
1,5 deciliter mörk sirap
knappt 2 matskedar salt
1.5 deciliter russin
1 tesked kryddnejlika
2 matskedar ingefära
100 gram jäst
2 kilo rågsikt (lite i taget tills bra konsistens på degen)
Jäs 45 minuter. Gör 4 limpor och lägg i en bakpappersklädd långpanna. Jäs 30 minuter. Gräddas på första falsen i 200-225 grader 35-40 minuter.
Nu har jag bakat på min porter
Tog receptet i #16 här i tråden och jisses vilket gott bröd! Men det är inte fullt lika kryddstarkt som jag trodde det skulle vara, och lite ljusare. Men det här lär det bli fler av!
Nästa att ge sig på (för fler sorter lär det bli!) bli nog det med frukt och nötter som finns här i forumet. Men först ska jag nog göra mig en smörgås…
/Anneli
#22, ursäkta felstavningen
Den Sirpa jag känner är ljus …..
Zissi jag har fixat det nu
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#23 Roligt att du gillade brödet! Det är min favorit bland vörtbröd även om det finns kalorifattigare bröd. Men är det jul så är det, och då ska det vara gott
Jag håller på att baka vörtbröd just nu. Hade dock inte mörk sirap så det blev ljus istället.
Det där blev ju riktigt lyckat även om det ser ut att snart ramla ur bilden! Ser jättegott ut Formen är kanonfin
Vilket recept använde du?
#28 Ser fint ut!
#29 Kallas för KKV = KreativKameraVinkel
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#30 Ett nytt ord! Kul
#32 Vad skönt att du rätat upp det så det inte hamnar på golvet Vad har du använt för recept? Jag förstår ju att det var bra eftersom brödet redan är slut
#16 Det blev ett gott bröd. Mums
Hälsningar Gnidde.
Idag blev det dom klassiska vörtbröden (#16) förutom att jag försökte göra dom lite "smalare" och bytte ut 50 gram smör mot 100 gram Kesella och en del av rågsikten bytte jag mot grovt rågmjöl. Penslade dem med smält smör istället för ägg.
Såhär på temats sista dag kan jag konstatera att jag inte hann prova mer än ett recept. Men jag kommer å andra sidan att baka det för tredje gången idag. Det är ett favvobröd och perfekt som ge-bort-bröd också :)
Jag har helt enkelt inte kommit så långt att jag är redo att variera mig så mycket än. Men en ny omgång ska det bli idag, så det blir nåt till julbordet imorrn.
Jag tycker det har varit kul med tema, och bra att ha tips och recept samlade i en tråd. Är gärna med på flera teman om nån vill dra igång.
God jul på er alla och njut av goda vänner, lugn och ro och ett och annat gott bröd!
/Anneli
#36 Såg i ditt inlägg #23 att du tyckte det var lite ljust. Mina blir inte så ljusa. Vilken sirap använde du?
Vi får hoppas vi kommer att ha fler teman i fortsättningen, och att fler vill delta. Önskar dig och alla andra också en riktigt God Jul