Senast bakade brödet #8
Eftersom tråden blev lite lång på senast bakade brödet #7 så startade jag en ny tråd här.
Jag gjorde hela fyra satser rågkakor igår. Lite tråkigt att baka samma sak så ofta, men är det vad familjen vill ha så… Nu blir det dock till att skriva hemtentor hela veckan, så det lär inte bli något mer bak den här veckan för mig…
Mvh Stephanie
#6. Nu fick jag precis tillbaka ett minne jag har bakat av det receptet förr (fast med sojamjölk), började näta och insåg snart att jag tänkte helt galet tog i 13 matskedar fänkål, skulle vart 1 sådan och 13 deciliter rågsikt.
#7 13 matskedar fänkål!? Det kan inte ha varit gott..! Hur fick du ens ihop 13 msk?
Mvh Stephanie
#8. Jag köpte på kryddlagret man kan köpa kilovis av kryddor, köpte 1 kilo oregano till exempel det är en stor påse kan jag säga. Tyvärr finns inte kryddlagret kvar, de hade internetbutik tidigare.
Rågkakor idag, vetebullar igår. :D Smaskens för frysen!
Med Vänliga hälsningar
Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler
#1 Ser gott ut och har en härlig form. Får man fråga vilket recept du använt? Har du gjort degen i bakmaskinen?
#11. Jag gjorde degen i bakmaskinen det stämmer, gör all deg i bakmaskinen numera.
300 gram vatten
500 gram vetemjöl
1 matsked olja
1 tesked socker
1 kryddmått salt
1 ½ tesked torrjäst
Dom såg goda ut! Var det receptet i #12 Som du använde?
Mvh Stephanie
Dom ser riktigt goda ut. Har du bakat dem i vanlig ugn?
#15. Det är nattjästa baguetter, det receptet jag publicerade i #12 är mitt "standardrecept" jag utgår nästan alltid från det som grund. Jag ska publicera receptet, fick inspiration av Vegetariska kokboken och Pain De Martin att baka det inatt.
#16. De är bakade i en vanlig ugn, körde de rätt högt upp för att få så fin färg som möjligt. Har en vän som äger stenugn så min dröm är att få åka till deras sommarstuga och låna den.
Stenugn skulle jag också gärna vilja prova. Jag har en pizzasten i den vanliga ugnen, men det är långt ifrån samma sak, men ger ändå fin undersida.
Vi bakade tunnbröd i stenugn när jag var liten. Vilka minnen! Nybakt tunnbröd med smör som smälter. Blir inte bättre!
Med Vänliga hälsningar
Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler
#18. Jag tror det beror lite på vad det är för sten, jag har bakat på pizzasten en gång tidigare och det blev lite annorlunda smak. Fast den stenen gick sönder när jag råkade tappa den.
Hur är det med rökarom? Jag fick tips om att blanda flytande rökarom med vatten och slänga in när man gräddar. Testat med salt med rökarom i brödet men rökaromen försvinner. Kanske om man blandar saltet med rökarom med vattnet?
#19. Tunnbröd som är så gott. Det är något jag saknar, mormor gjorde väldigt goda, dock hade hon receptet på minnet och inte i text, men det var väldigt speciellt och gott, det var i för sig alla bröd hon bakade.
Våra kompisar får alltid vara försökskaniner så i dag blev det ett nytt recept på äppelkaka. Cirka 4 grovrivna äpplen i smeten + 150 gram riven mandelmassa över kakan till sist. God men lite mastig kanske.
Innan de fick njuta av äppelkakan fick de äta sig mätta på vanliga gammaldags rågkakor och sen ett surdegsbröd med massa grovt i (Martins Rågbröd från nya boken). Blev inspirerad av er här att göra rågkakor, länge sedan jag bakade det. Riktigt gott när de är nybakade.
Wow, det ser verkligen läckert ut!!
Vänliga hälsningar Stephan
Vad ni frestar så här på nattkröken med både baguetter, rågbröd och äpplekaka Det blir att baka i veckan nu för frysen börjar skrika precis som magen av era fina bilder
Igår blev det brunkans surdegsbröd med äpple. Receptet innehåller även russin, men det tog inte jag. Tyvärr har jag ingen bild, men det blev väldigt gott och saftigt. Detta kommer jag att baka många gånger. En ny favorit
Ja det ser gott ut, tycker jag det mesta ser ut här.
#24. Surdegsbröd med äpple är väldigt gott, har du något bra recept att dela med dig? Jag har rivit ner äppel och även mixat med vätskan för att få det saftigt.
Bakade surdegskanelbullar de blev precis klara, har inget direkt grundrecept, jag körde det på måfå, de fick jäsa under natten och idag vika med 30 minuters mellanrum några gånger, pensla på blandningen och vika ihop skära upp, snurra och låta jäsa i lite mer än 1 timme och grädda i ugnen.
#27 Göta Petter alleredan
#28. Bara för att det inte är jul än kan det vara roligt att få försmak av det. Jag firar inte dessa högtider, så för mig är lussekatter bara en vanlig bulle för mig med saffran i.
Så fina Trevors! Nu blev jag hungrig *rusar till köket*
Här har det bakats banankaka… förutom matbröd då som nu mera bakas varje dag, eller till varje morgon ska jag väll säga.
Har hittat ett recept med havregryn i, och nu har jag bytit ut en del av mjölet mot lite mera havregryn. Så vill ungarna inte äta havregryns gröt så kan de ju äta havregryns bröd ;)
Även banankakan är slut… det är ju så läskigt gott.
~ Anneli ~
Sajtvärd för: adopterade.ifokus
Anneli vill du dela med dig av receptet på din banankaka?
Idag har jag bakat mitt vanliga surdegsbröd som jag nu får vakta så att inte far skär i det innan det har kallnat, far är helt betagen i bröddoften som spridit sig i huset
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Rågkakor i ugnen!
Med Vänliga hälsningar
Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler
#33 Ett enkelt recept jag hittat på nätet…
Första gången gjorde jag det enligt receptet i ugnen. Men sen va jag tvungen att testa i bakmaskinen och det blev super!
3st ägg
2dl strösocker
1 dl mjölk
100 g smält smör eller flytande margarin
4 välmogna bananer ( delade i mindre bitar) (fungerar med två bananer med)
5 dl mjöl (300g)
1krm salt
1tsk kanel (fungerqar bar med lite mera)
2 tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
Häller i allt i bakmaskinen sen på degprogramet för pasta deg, för det knådar bara och jäser inte. knådar i 15-20 min tror jag.
Sen när det har knådats klart så sätter jag det på gräddning i ca 50 min. Och låter kakan få stå en stund i formen före jag tar ur den.
I det vanliga receptet ska man först vispa ägg och socker.
tillsätta vaniljsocker, bakpulver,kanel och salt. Röra till en jämn smet.
mosa bananerna med gaffel och tillsätt dem i smeten samt smälta smöret, vetemjöl och mjölk. Röra till en jämn smet.
Hälla smeten i en smörad och bröad form Grädda mitt i ugnen 175grader i ca 45 min
Super god som den bara är, eller med vaniljsås eller glass!
~ Anneli ~
Sajtvärd för: adopterade.ifokus
I dag blev det två rejäla surdegsbröd med rivet äpple. Väldigt goda
#36 Vad gott det såg ut!
Mvh Stephanie
Oj, va goda de såg ut.
Receptet kommer!
#41 Wow, vilken härligt tårta!
Vänliga hälsningar Stephan
Trollhassel vilka fina småfrallor och underbar tårta!
Igår bakade jag pumpernickel för första gången på väldans många år. Far gillar brödet så det är bara att baka mer
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Vilka fina bröd och härlig tårta! Gott
Oj, oj, oj, va mycket gott!
#42 43 44 45 Tack!
Tårtan blev väldigt bra. Choklad och marängbotten med mörk chokladmousse och passionsfruktmousse. Min karl fyllde år :)
Med Vänliga hälsningar
Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler
#46 Himmel och pannkaka vad gott det låter Snälla snälla, vill du dela med dig av receptet?
#4 Javisst, det gör jag gärna.
Valfritt tårtbottenrecept + 2 msk kakao i smeten.
Dela bottnen i 3 delar.
Fyllning 1: Chokladmousse. Smält 100g mörk choklad. Separera 2 ägg. Tillsätt 1 äggula i taget under kraftig omrörning. (smeten kommer tjockna). Rör ner 2 msk kallt kaffe. Rör till slät gegga. Ställ på svalning Vispa 2,5 dl grädde ganska hårt. Rör ner chokladen tills moussen är jämn. Låt stå i kyl i 1 timma.
Fyllning 2: Passionsfruktmousse. Gröp ur 3 passionsfrukter. Låt dem, 3 msk koncentrerad tropisk juice + 2 msk floursocker puttra en liten stund. Sila bort passionsfruktskärnorna. Rör ner 2 äggulor, kyl och blanda ner i 2,5 dl hårt vispad grädde. Låt stå i kyl 1 timma.
Fyllnng 3: Bananmos. Mosa 2 bananer, blanda med 1dl vispad grädde.
Lägg ihop tårtan max en timme innan den ska ätas så marängen överlever.
Botten
Chokladmouse
Botten
Passionsmousse
Marängbotten
Bananmos
Botten
Smeta grädde i ett tunnt lager på toppen och riv över mörk choklad. Spritsa grädde längs kanterna och garnera med tex. physsalis, passionsfrukt eller bär och chokladflarn.
Med Vänliga hälsningar
Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler
#48 Jösses!! Det lät inte så tokigt det där..
~ Anneli ~
Sajtvärd för: adopterade.ifokus
Det var ingen dåligt tårta med fyra bottnar och smarriga fyllningar. Dom smakerna passar mig, choklad, banan och passion! Vilken ljuvlig blandning. Passionsmousse har jag aldrig gjort, men det ska provas
Tack för receptet
#50 Ja, det var en perfekt 40-årstårta och den blev mycket omtyckt av alla. Speciellt de som gillar när det inte är för sött för den är inte så söt.
Med Vänliga hälsningar
Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler
#51 Låter perfekt för mig som inte heller gillar när det är för sött.
Idag har jag bakat pitabröd och nu står det 2 poolishlimpor i ugnen.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Idag har frysen fått påfyllning. Morotsbröd med grahamsmjöl, vetekli, solrosfrö och linfrö. :D
Med Vänliga hälsningar
Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler
#54 Det brödet lät väldigt gott! Jag gillar morötter och frön i bröd.
Idag har jag bakat ett bröd som serveras på ett av stadens caféer. Det blev lite trixande för att få det att jäsa med bara surdeg, men tack vare min ångugn så gick det till sist. Det var verkligen ett av de godaste bröden jag bakat på länge
Oj, va gott allt ser ut som ni bakar.
#56 Vilka härliga katter, mums mums Det var en väldigt bra form på dom som jag ska härma, fast det blir inte förrän nästa år, i år har jag redan gjort mina katter. Nästa saffransdeg blir till en butterkaka med vanilj i fyllningen samt saffransbullar med apelsin.
MonisN:s Vörtbröd är det sista, det blev gott.
Hälsningar Gnidde.
#59 Roligt att du tyckte om det
Häromdagen gjorde jag en ny sats pepparkakor. Fattar inte vart dom tar vägen
Mona: Jag var tvungen att gömma mina längst in i skafferiet !
Här en bild på mitt senaste bak, mormors-mammas julskorpor med stött kanel på. Tror jag fick extra hård kanel i år (köpte storpack på Netto) för den var så svårstött så jag fick snåla på den och dryga ut med malen kanel också. I vilket fall som helst så verkar de gå åt i år med.
Vilka smarriga skorpor! Vad har du i mer än kanel? Om kanelen är svårstött kanske man kan göra nån form av kanelströssel med socker? Bara en tanke
Nu fick jag lust att göra biscotti!
Det är vanlig vetedeg men lite mer smör och socker än vanligt bara. Ingen kanel i degen alltså. Men det ska vara mycket kanel och strösocker ovanpå, och då stött kanel förstås (som jag tjatar om i alla trådar här snart ). Blir en helt annan smak än med malen kanel.
Men vad menar du med kanelströssel? Strösocker och malen kanel blandat, eller…?
#64 Förlåt zissi att jag missat din fråga Jag tänkte bara att man kanske kunde blanda kanel och socker och använda det som strössel.
Nu var det äntligen dags för lite vanligt gott surdegsbröd igen efter julens söta vörtbröd. Inget går upp mot surdegsbröd, det är säkert
Surdegsbröd, mums. Ska sätta en ny surdeg när allt lugnar ner sig.
I går gjorde jag mozartkulor (har bild på dem någonstans här förut tror jag) och två lingon- och apelsinpajer till nyårsknytiset. Glömde ta bild på pajerna och nu är det inte mycket att ta kort på längre. En liten slabbig snutt till kvällsfikat kvar bara.
Dina Mozartkulor har du lagt in här någonstans och dom såg förföriska ut. Dom där pajerna låter himmelskt goda. Ja, du förstår säkert var jag vill komma?!!
Jag förstår Mona , så småningom kommer det nog.
I dag blev det ett nytt recept på rågkakor från Buffé-tidningen nummer 11 år 2003. Tips från nätet. Men det blev 40 rågbullar i stället för 12 rågkakor som det skulle bli. Brödkryddetipset var malen koriander och jag tog 2 matskedar koriander till 17 deciliter vatten och 75 gram jäst. Kokte en välling i går kväll på en massa grovt som jag blandade i de övriga ingredienserna sen idag. En grov saftig bulle, men degen var lite kladdig hela tiden fast jag hade mjöl så det räckte. Syns på ytan på bullarna att de blev lite skrovliga, men jag tror de går åt ändå . Gott vardagsbröd.
Mona, ditt bröd ser jättefint ut och dina rågkakor zizzi också!
Vänliga hälsningar Stephan
#70 Tack
Tycker också zissis bullar ser smarriga ut
Årets första surdegsbak avklarat. Kul! Blev grova rågfrallor från Brunkebergsboken. Blev inte många kvar när vi provsmakat liiiiiite…
Åh, dom är så goda! Ett tag bakade jag dom varje vecka. Vad fina dom blev zissi
Oj, oj, oj va gott det är.
Jag har bakat en Snoddas till idag, men denna gången gjorde jag en fördeg och fick ett ännu godare och större bröd, en halv meter blev det! Gick med nöd och näppe in på tvären i ugnen. Jag gjorde två flätor och lade den ena ovanpå den andra.
Jag bakade Monas snoddas igår, med fördeg, men jag hade inte tid att göra en fläta så jag vred bara brödet innan jag la det på plåten.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#77 Då antar jag att du fick ett luftigt och fint bröd när du inte jobbade så mycket med degen? Man kan ju också vika ihop degen och lägga den i form om man inte känner för att forma den. Vill minnas att det var så jag gjorde med min största formfranska. Kände du någon skillnad i smaken om du jämför med det utan fördeg?
Japp alla tycker att brödet med fördegen har ättre smak
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Mycket gott här på senaste. Själv har vi haft lite dåligt med mjöl hemma så jag har bakat med hälften mjöl och hälften havregryn och massor av vatten och fått till några bröd.
Tråden har blivit väldigt lång så den fortsätter här: