Mitt bästa vörtbröd - Recept
Det här är ett beprövat recept som brukar gå hem hos de flesta.
2 stora limpor
100 gram rumsvarmt smör
33 centiliter porter
33 centiliter julmust
75 gram jäst
1 dl brödsirap eller mörk sirap
1 deciliter honung
30 gram salt (1½ matsked)
1½ matsked malen ingefära
1 tesked malda kryddnejlikor
1 tesked mald pomerans
2 deciliter russin (kan uteslutas om man inte gillar russin)
cirka 1100 gram rågsikt
1 ägg till pensling
- Blanda ner alla ingredienser i degbunken utom saltet.
- Arbeta degen cirka 10 minuter på låg växel, häll i saltet och arbeta ett par minuter till.
- Låt jäsa cirka 1-1½ timma under duk.
- Stjälp upp degen på bakbordet och dela den i två delar. Arbeta försiktigt ihop degen och forma till två limpor. Låt jäsa på plåt cirka 30 minuter. Får du bara plats med en limpa i taget i ugnen så sätt in den ena i kylen efter 15 minuter. Sätt ugnen på 175º.
- Pensla bröden med uppvispat ägg och nagga dem med en gaffel och sätt in dem i nedre delen av ugnen. Grädda ca 50-60 minuter eller tills de har en innertemperatur på 98º.
OBS! Vill man ha ett mindre sött bröd kan man minska mängden honung.
Japp jag kan intyga att detta bröd går hem I år ska jag göra ett liknande recept men som är mindre sött. Lägger in det i tematråden när jag har gjort det.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Nu är det dags att baka vörtbröd igen. Kanske redan till helgen
Tackar. Ska jag baka, fast vetefritt förståss.
Kollar runt och letar vörtbröd som kan tänkas passa. Detta låter onekligen gott! :)
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
nu ligger vört-degen på jäsning nummer ett. Den smakar som pepparkaksdeg, i bröddegsform
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
och det är sjukt gott! De där två stora limporna kommer gå åt snabbt!
Dock får jag baka annat till dottern, då hon inte gilar "vårtbröd" Förklarade hon för mig.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Ida, visst är det gott! Börjar dra ihop sig för mig också att baka vörtbröd.
Jo får kanske baka jag med har en flaska porter kvar sen förra julen då jag aldrig hann baka står visserligen på flaskan att den blir godare med lagring men jag tror ju ändå inte den ska stå hur många år som helst i skafferiet.
(liten kul grej som hände förra året: Jag jobbar på systembolaget och det kom in en tjej som ville jag skulle hjälpa henne hon hade bakat vörtlimpor och de hade fått så konstig smak och ville jag skulle hjälpa henne hon trodde det var portern som var fel så jag följde med henne till hyllan med porter och hon utbrast men detta är ju öl och inte sånt hon hällt i limporna. Och jag frågade henne vad hon trott porter var och hon sa hon trodde det var samma sak som portvin. Måste blivit sött bröd med flera dl portvin + sirap i limporna)
#8 Muhahahaha, portvin o porter är ju inte i närheten av lika! Maken beställde porter i en hotellbar en gång, fick ett glas portvin. Han bara stirrade på bartendern som inte alls fattade vad som var fel. Han trodde oxo att porter var slang för portvin. Hur dumma får bartenders egentligen vara?
Visade sig sen att de inte hade några riktiga mörkare öl på det hotellet, hade nog Newcastle, som visserligen är mörk men ändå ale. Behöver inte säga att de inte hade nån torr cider heller, va? Och då ansågs det ändå vara en av de bättre hotellbarerna i en tämligen stor svensk stad…
Jag ska ge mig på portern nu, fast den ska ner i en vörtlimpa. Dax för första försöket… :)
I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet
Haha, portvin och porter.. Det är inte bra att inte veta skillnaden, jag tänker hur illa det skulle blivit med portvin i portergrytan. Hihi!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade