Vetebröd, kakor och söta bakverk

Stollen - recept (Tyskt julbröd)

2010-11-30 19:49 #0 av: Wopa

Hos oss i Tyskland är det vanligt att baka och äta Stollen. Själva brödet ska påminna om och symbolisera det lindade jesusbarnet. Här finns många olika varianter av Stollen.

En riktigt bra Stollen innehåller mycket smör och eftersom det är en tung deg tar den längre tid på sig att göra. Ofta görs det en hel del fel vid degframställningen som gör att brödet inte blir bra utan tungt och knalligt.

Denna gång vill jag visa er ett recept som ger en bra Stollen. Det är mycket viktigt att försöka hålla temeraturangivelserna, så att inte smöret rinner ut ur degen. Förklaring följer i receptet.

 

Deg:

375 gram Vetemjöl eller Vetemjöl special
188 gram Smör
110 milliliter mjölk
30 gram jäst
46 gram socker
6 gram salt

Krydda:

1/2 struken matsked muskotblomma
1/2 struken matsked kardemumma
1 tesked vaniljsocker
Skal av en halv citron
lite skal av en apelsin
5 droppar bittermandelarom
(Wer hat kann noch eine kleine Prise geriebene Tonka-Bohne zufügen.)

Fruktblandning:

70 gram suckat
50 gram kanderade apelsinskal
100 gram hackad mandel
250 gram russin
50 gram korinter
60-70 milliliter rom

Sockerblandning utanpå brödet:

smält smör
strösocker
florsocker

Så här förbereder du fruktblandningen:

Blanda all frukt med rommen i ett tättslutande kärl och låt stå 1-2 dagar. Under denna tid tar frukten upp romsmaken.

Degberedning:

Gör en fördeg av mjölken, jästen och 175 gram vetemjöl, låt jäsa vid 30 grader. Det är viktigt att degen får jäsa på tillräckligt varm plats för att den senare ska bli bra.

Gör sedan en deg av övriga ingredienser och fördegen, degen ska bli fast men inte hård. Låt nu denna deg jäsa i 40-45 minuter i 24 graders värme. Info högre temperatur gör att smöret smälter i degen, vilket inte är bra, hellre lite lägre temperatur och längre jästid.

Blanda nu in frukten i den jästa degen, observera detta bör ske snabbt och jämnt. - Info om man arbetar degen för länge här blir degen gråbrun.

 

 

Forma nu degen först till en rund boll och gör denna sedan anvlång. Lägg nu denna helst i en stollenform annars i en avlång vanlig brödform. Om du bakar ut degen utan form, jäser den lätt ut på bredden. Låt jäsa vid 24 grader i 20 minuter. Info hos oss knådar många gärna in marsipan i degen, detta ger i sådana fall en smör-marsipan-stollen.

Baktiden är cirka 70 minuter för denna storlek på brödet.

Baktemperatur: 200 grader i 20 minuter och övrig baktid 190 grader.

Varning på grund av den höga andelen smör i degen blir brödet lätt för mörkt. Täck det därför med aluminiumfolie.

Direkt när brödet kommer ur ugnen pensla det med smält smör och strö över strösocker och låt kallna. Till sist när den är helt kall pudra den rikligt med florsocker.

Önksar er alla ett smakligt bröd!

Hälsningar Wolfgang


Anmäl
2010-11-30 22:26 #1 av: MonisN

Dessa fruktkakor är väldigt goda. Jag hoppas kunna baka dessa före jul. Jag undrar hur länge ska fördegen jäsa?

Tack Wolfgang för att du visar en sån fin beskrivning.

Diese Art von Früchtekuchen sind sehr lecker. Ich hoffe dass ich es schaffe so was vor Weihnachten zu backen. Wie lange soll der Vorteig gehen?

Wolfgan vielen Dank dass Du uns so eine gute /scchöne beschreibung zeigst.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-11-30 22:37 #2 av: Wopa

Vänligen översätt Monas fråga, översättningsprogrammet leverarar inget vettigt.

Bitte die Frage von Mona übersetzen, kann sie nicht verstehen - wieder Schrott vom Übersetzer. Alles andere habe ich verstanden, da kein Übersetzungsprogramm nötig..

Anmäl
2010-11-30 22:49 #3 av: Wopa

#1

40 minuter Mona

Hälsningar Wolfgang

Anmäl
2010-11-30 23:10 #4 av: MonisN

Tack WolfgangGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.