Vörtbrödsbullar - Recept
Jag hittade det här receptet där man antingen kan gör två hela brödlimpor eller 30 bullar. Ovanligt med vörtbullar, men något jag absolut tänker prova.
50 gram jäst
33 centiliter julmust eller svagdricka
33 centiliter mörkt öl eller porter
250 gram Kesella
1 deciliter brödsirap
4 teskedar salt
1 matsked mald ingefära
2 matskedar malda pomeransskal
½ tesked malda kryddnejlikor
2 deciliter russin
1200-1320 gram rågsikt (20-22 deciliter)
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt kall julmust och öl, det mesta av mjölet samt kesella och kryddorna, utom saltet. Kör degen helst i assistent cirka 8-10 minuter och häll i saltet. Kör ytterligare några minuter tills saltet är blandat. Jäs övertäckt cirka 2 timmar.
- Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Forma 2 limpor och lägg dem på plåt. Täck med bakduk och låt jäsa cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200º.
- Bullar: Dela degen i 2 delar och rulla till 2 längder, skär varje längd i 15-16 bitar. Forma till bullar och lägg på plåt och låt jäsa cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 225º.
- Grädda de stora bröden i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills innertemperaturen är 98º.
- Grädda bullarna mitt i ugnen 12-15 minuter. Låt bröden svalna på galler.
Källa: Ica.
Vad roligt jag har aldrig tänkt på att man skulle kunna göra vörtbrödsbullar
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Puttar, så jag hittar tillbaka :)
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Min sambos familj brukar göra vört"kakor". Alltså tunnbrödskakor av vörtbröd. Och dom steker det i vedeldad ugn ;P
I år var jag med hos svärmor och bakade, men nästa år tror jag att jag kommer att prova att bara hemma själv istället. Har fundering på att prova både tunnbrödskakor, bullar och limpor. Men är på jakt efter att bra recept, skulle vilja hitta ett och "provbaka" redan i år. Dock är jag mjölkallergiker så kesella funkar inte här.
Medarbetare på westernridning.ifokus
Kesella kan man hoppa över och ta lite mer vatten och kanske ett ägg 🙂
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#4 Ja i lussekatterna så bytte jag ut mot ett ägg, fungerade bra.
Någon som har tips på hur man får en vörtlimpa fluffig? När min syster bakat så har det blivit ihopfallet och stenhårt. Så tänkte om det är någon som har bra tips?
Medarbetare på westernridning.ifokus