Jästbröd

Vörtbrödsbullar - Recept

2010-11-25 19:46 #0 av: MonisN

Jag hittade det här receptet där man antingen kan gör två hela brödlimpor eller 30 bullar. Ovanligt med vörtbullar, men något jag absolut tänker prova.

50 gram jäst

33 centiliter julmust eller svagdricka

33 centiliter mörkt öl eller porter

250 gram Kesella

1 deciliter brödsirap

4 teskedar salt

1 matsked mald ingefära

2 matskedar malda pomeransskal

½ tesked malda kryddnejlikor

2 deciliter russin

1200-1320 gram rågsikt (20-22 deciliter)

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt kall julmust och öl, det mesta av mjölet samt kesella och kryddorna, utom saltet. Kör degen helst i assistent cirka 8-10 minuter och häll i saltet. Kör ytterligare några minuter tills saltet är blandat. Jäs övertäckt cirka 2 timmar.
  2. Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Forma 2 limpor och lägg dem på plåt. Täck med bakduk och låt jäsa cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200º.
  3. Bullar: Dela degen i 2 delar och rulla till 2 längder, skär varje längd i 15-16 bitar. Forma till bullar och lägg på plåt och låt jäsa cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 225º.
  4. Grädda de stora bröden i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills innertemperaturen är 98º.
  5. Grädda bullarna mitt i ugnen 12-15 minuter. Låt bröden svalna på galler.

Källa: Ica.

 

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-11-27 11:33 #1 av: DesK

Vad roligt jag har aldrig tänkt på att man skulle kunna göra vörtbrödsbullar Glad

Désirée

Anmäl
2012-11-20 18:10 #2 av: Anterrabae

Puttar, så jag hittar tillbaka :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-12-19 18:48 #3 av: CelsiusT

Min sambos familj brukar göra vört"kakor". Alltså tunnbrödskakor av vörtbröd. Och dom steker det i vedeldad ugn ;P

I år var jag med hos svärmor och bakade, men nästa år tror jag att jag kommer att prova att bara hemma själv istället. Har fundering på att prova både tunnbrödskakor, bullar och limpor. Men är på jakt efter att bra recept, skulle vilja hitta ett och "provbaka" redan i år. Dock är jag mjölkallergiker så kesella funkar inte här.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2013-12-19 18:55 #4 av: DesK

Kesella kan man hoppa över och ta lite mer vatten och kanske ett ägg Glad

Désirée

Anmäl
2013-12-19 19:18 #5 av: CelsiusT

#4 Ja i lussekatterna så bytte jag ut mot ett ägg, fungerade bra.

Någon som har tips på hur man får en vörtlimpa fluffig? När min syster bakat så har det blivit ihopfallet och stenhårt. Så tänkte om det är någon som har bra tips?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.