Surdegsbröd

Skillnad?

2011-01-08 12:07 #0 av: Tiliting

Säkert är det här en dum fårga, men jag är ju nybörjare vad gäller bakning och är sugen på att testa surdeg. Vad är det för skillnad bak- och smakmässigt på vete- och rågsurdeg? Kan man till exempel använda vetesur i ett rågbröd eller tvärsom?

Anmäl
2011-01-08 13:11 #1 av: DesK

Rågsurdeg är vanligen något starkare i smaken än vetesurdeg. Egentligen kan man använda vilken surdeg man vill till alla sina bröd, oavsett vilka mjölsorter man har. Däremot rekommenderar jag att du är konsekvent när du matar din surdeg - alltså om du har gjort en vetesurdeg så mata den bara med vetemjöl och helst samma sorts vetemjöl som du satte den på. Gör likadant med rågsurdegen.

Tiliting det finns inga dumma frågor Glad

Désirée

Anmäl
2011-01-10 15:02 #2 av: MonisN

Det går också bra att använda flera surdegar i ett bröd. Jag tar ibland både råg och vetesur, hälften av varje i mina bröd.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.