Surdegsbröd med äpple - Recept
Detta är ett mycket gott bröd som får en fin arom från äpplena. Det är också enkelt att baka.
2-3 bröd
700 gram vatten
350 gram uppfriskad vetesurdegsgrund
20 gram jäst
950 gram vetemjöl special eller Manitoba cream
200 gram durum mjöl
75 gram mörk- eller brödsirap
30 gram havssalt
1 rivet äpple
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom saltet i hushållsmaskin. Kör degen i 10 minuter. Tillsätt salt och äpple och kör ytterligare 5 minuter.
Låt degen vila 30 minuter i bunken.
Häll upp degen på mjölat bord och forma till 2 eller 3 bröd och lägg dem i väl mjölade jäskorgar med skarven nedåt. Låt jäsa cirka 1½ tim. Om du bara får plats med ett bröd åt gången i ugnen så sätt in de andra i kylen efter ½ timma övertäckta med en bakduk.
Sätt under tiden ugnen på 260º och sätt in plåten som bröden ska gräddas på så den blir varm.
Efter cirka 1½ timme vänder du försiktigt upp det först brödet på den varma plåten och spryar in rikligt med vatten i ugnen. Du kan också slå en kopp vatten i ett kärl på ugnsbotten. (Jag använder en vanlig folieform).
Sänk temperaturen till 200º efter 7-8 minuter när du ser att brödet börjat jäsa upp och fått lite färg.
Efter cirka 20-25 minuter vädrar du ut ånga och sätter i en termometer om du har en sådan. Fortsätt vädra ut ånga med jämna mellanrum resten av gräddningstiden.
Grädda cirka 40 minuter eller tills innertemperaturen är 97º. Har du ingen termometer kan du knacka på undersidan på brödet. Låter det ihåligt är det färdigt!
Höj värmen igen till 260º och fortsätt grädda de andra bröden på samma sätt.
Låt svalna på galler utan bakduk.
TIPS! Har du inga jäskorgar kan du ta durkslag eller vanliga brödkorgar som du lägger rikligt mjölade handdukar i.
Lycka till!
Detta brödet ska jag baka snart. Det låter jättegott och jag har ju alltid både surdeg och äpplen hemma
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Jag har gjort det idag faktiskt. Det blev två stora bröd. Det är jättegott!
Jag har ju bara rågsurdeg, det blir väl inte alls samma bröd med det antar jag?
Det går säkert alldeles utmärkt. Det går att skippa durumet också. Prova dig fram zissi så får vi höra hur det blev!