Bakprat

Största brödet du bakat?

2011-01-15 01:17 #0 av: [TrevorS]

Hur stort och vad vägde det största brödet du någonsin bakat?

Mitt största bröd blev enormt och vägde 2 kg, då att de råkade svälla lite förmycket och gick ihop när var i ugnen.

Anmäl
2011-01-15 10:35 #1 av: MonisN

Oj, jag har bakat många stora bröd och oftast glömmer jag att väga dom. Mitt största surdegsbröd vägde nog också runt två kilo. Den största formfranskan vägde 1250 gram och en av de största snoddasbröden var 50 centimeter långt, men jag glömde väga det, men det var ganska tungt, säkert 1700-1800 gram skulle jag tro.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-01-15 19:23 #2 av: [TrevorS]

#1. Spännande. Kanske borde ha en tävling baka det största brödet. Flört

Anmäl
2011-01-15 20:34 #3 av: MonisN

Ja, det hade varit kul! Undrar vad medlemmarna tycker om det?Glad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-01-16 01:00 #4 av: storost

Mitt största bröd som jag bakade vägde över 2.8 kilo och var ett fullkornssurdegsbröd. Jag bakade alltid två av de samtidigt.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-01-16 01:03 #5 av: MonisN

Hur fick det plats i ugnenFörvånad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-01-16 01:05 #6 av: storost

Tvär över....Skrattande... degen vilade i höga specialformer som vi har fåt från svärfar för några år sedan.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-01-16 01:09 #7 av: MonisN

Aha, då förstår jag! Min sista snoddas fick jag ha på diagonalen, men nuddade ändå väggen!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-01-16 01:25 #8 av: storost

Min fru hade en gång ett bröd i ugnen som hon måste lägga på diagonalen, men det gjorde vi aldrig igen. Efter det delade vi upp degen så att den fick plats på tvären i ugnen.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-01-17 13:33 #9 av: DesK

Jag får ofta till rätt stora bröd, nästa gång jag bakar ska jag väga brödet.

Désirée

Anmäl
2011-01-17 13:49 #10 av: MonisN

Jag måste också försöka komma ihåg att vägaGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-01-17 14:07 #11 av: [TrevorS]

Väga är alltid kul, något jag glömmer är att ta kort på maten när man lagat den för att ha till recept. Skrikandes

Anmäl
2011-01-28 13:17 #12 av: Mairi

Väga kommer jag mig aldrig för att göra, lite synd i efterhand.

Det största bröd jag bakat, mätt i volym, limmade fast locket i min gigantiska lergryta och jag fick skära i skarven med en kniv.  Grytan rymmer 3,7 liter i bottendelen, så jag bedömmer att brödet nog blev i alla fall 5 liter stort.

Orsaken var att jag bedömde min gamla surdeg vara i det närmaste död, den visade inte mycket till livstecken efter matning och vanlig tid i rumsvärme, och istället valde att baka med torrjäst, för att impulsivt ändå slänga i surdegen för smakens skull.
Som sagt, 5 liter färdigt bröd istället för 3 som jag gissat att det skulle bli!
Numer smörjer jag alltid grytan noggrannt i skarven också, även om det kan droppa fett i ugnen.

Foton har jag inga heller. Det blir inte så snygg yta på bröden i en oglaserad lergryta som i diton med icke-porösa ytor, men det smakar lika gott och jag upplever det som en mindre fysisk ansträngning att baka.

Anmäl
2011-01-28 13:50 #13 av: MonisN

#12 Lergryta lär vara bra att baka i, fast jag har aldrig själv provat. Däremot har jag bakat i gjutjärnsgryta där brödet blir väldigt gott, om lite kompaktare än att lägga det fritt i ugnen. Om du tar av locket dom sista 10 minuterna kanske du får en snyggare yta? Vilket jättebröd du fick!!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-01-28 15:53 #14 av: Mairi

Lergrytan är bra för att den avger vattenånga från alla håll samtidigt under gräddningen, den fula ytan är den yta som legat i direktkontakt med grytväggarna... dvs största  ytan!
Det blir liksom ljusbrunt och och matt och synbart perforerat av alla småbubblor som varit. Det är ändå knaprigt när det svalnat, det ser bara inte så snyggt ut att man vill ta fram kameran. Skrattande

 

Jag brukar låta en jättelös deg jäsa i grytan i  ett ganska varmt vattenbad (för sen måste ju grytan värmas upp med ugnen för att inte spricka, och min ugn är ganska snabb) och då håller sig degytan fuktig och begränsar inte jäsningen.
Mina lergrytebröd brukar bli höga men med en ganska slät vågrät yta upptill, och jag tror att det har mer med luftfuktigheten än den lösa degen att göra.

Anmäl
2011-01-28 16:27 #15 av: MonisN

#14 Intressant att höra hur du gör med grytan och jäsningen. Kanske kan du också prova att sätta in grytan i ugnen så den blir varm och sen lägga i degen. Det kan kanske bli mer färg på sidorna då. Då funkar det kanske lite som en varm baksten.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-01-28 17:22 #16 av: Mairi

Jag är nog lite för rädd att temperaturchocka lergrytan och för att bränna mig på den heta vattenångan när jag öppnar locket och så är jag ju stolt ägare av en gjutgärnsgryta som jag också gillar att baka i.

En del av tjusningen med lergrytan är att det blir färre lyft och mindre stress för min trasiga kropp, jämfört med att baka med förvärmd gjutgärnsgryta.

Att baka med surdeg i lergryta är väldigt handikappvänligt jämfört med alla andra metoder jag provat och jag hittade ett gammalt foto ändå.

Jag gillar verkligen hela konceptet med ett jättestort bröd!

Anmäl
2011-01-28 18:36 #17 av: MonisN

Ja, då förstår jag ditt tillvägagångssätt med lergrytan. Tur att du har hittat ett sätt som fungerar för dig, för visst är det härligt med stora bröd. Roligt att du hittade en bild. Även om det inte har så mycket färg på sidorna så ser det fint ut på insidanGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-01-28 18:50 #18 av: DesK

#16 Härligt att du hittat en bakmetod som passar dig Glad Vi blir alltid glada för fler recept här Oskyldig Ditt bröd ser fint ut! Tungan ute Nu gjorde du mig sugen på att baka bröd i lergryta, så jag ilar ut i köket och friskar upp min surdeg, får se vad det blir för bröd imorgon Glad

Désirée

Anmäl
2011-02-27 20:27 #19 av: zissi
advent-och-jul-2010-580-stora-februaribrodet-he.

Stora februaribrödet från Martin Johanssons blogg blev det idag, som jag skrev om förut här på forumet.

Tror det är mitt största bröd. Det vägde 1998 gram. Tänk vad det kan bli av enbart 50 gram rågsurdeg och lite vatten, mjöl och salt Cool!

Anmäl
2011-04-16 14:12 #20 av: Anterrabae

Innan jag kom på att jag inte tål säd så bakade jag ofta sirapslimpa, och på ett paket jäst en liter mjölk, 200g kesella och 2-2,5 kg mjöl blev det ganska mycket. Dessutom skulle dessa långjäsas. Först 2 h i bunken, sen två timmar på plåt. Det blev 4-6 st limpor i storlek Skogaholmslimpa.

Vid ett tillfälle orkade jag inte göra 4-6 limpor så jag gjorde  två stora och la på längden på plåten. Det blev till att skura ugnen sen, de jäste ihop, och fastnade även i ugnsväggen. Limpan fick skäras i lagom limpor sen Skäms.. Det gjorde jag bara en gång. Vägde dem aldrig.

En gång fick jag för mig att göra dubbel sats, hur jag nu tänkt att det skulle få plats en sån deg i min assistent. Tänkte inte alls där. Då hade jag deg i hela köket.

 

Det är nog en av de godast limporna jag ätit!! Älskat av alla som smakat det, äkta svenskt söt"mat"bröd. hehe.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.