Pirogdeg - recept
Det här är ett fantastiskt gott pirogbröd. Prova det nästa gång du bakar piroger! Piroger passar bra som mellanmål, till matlådan eller utflykten. Perfekt att ha i frysen.
Gör en fyllning som du gillar och låt svalna, innan du fyller pirogerna.
10-12 stycken
50 gram jäst
500 gram mjölk, 3% fetthalt
400-420 gram vetemjöl
300 gram vetemjöl special fullkorn
50 gram rumsvarmt smör
15 gram socker
15 gram havssalt
ägg till pensling
- Blanda ut jästen i den kalla mjölken och tillsätt sen de övriga ingredienserna. Kör degen cirka 10 minuter i maskin, längre för hand.
- Lägg degen i en stor bunke och låt vila i rumstemperatur i 20 minuter. Ställ sedan in bunken i kylen 30 minuter.
- Häll upp degen på bakbordet och dela den i 10-12 bitar. Kavla varje bit till runda eller rektangulära plattor.
- Lägg på fyllning på den ena halvan av plattan och pensla med upvispat ägg på kanten av den andra halvan. Vik över ena halva och nyp ihop kanten så den inte går upp.
- Lägg pirogerna på plåt och låt jäsa ytterligere 20 minuter. Pensla dem med ägget.
- Grädda dem cirka 12-15 minuter i 225ºC.
Å piroger var längesen jag gjorde. Jag gjorde ofta piroger när tjejerna var små, det är så praktiskt att ha i frysen och värma till mellanmål eller när matlagningsfantasin inte vill infinna sig. Några piroger med en rejäl sallad till blir en trevlig måltid.
Mona din pirog ser jättefin ut Vad har du för fyllning i den?
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Jag fick 12 stora piroger och hade två olika fyllningar. En med köttfärs, bacon, lök, chilisås och kryddor. I den andra hade jag fräst färsk spenat, bacon och kryddor blandat med ricottaost. Jättegoda båda två
Det här skall testas. Kanon att det går att frysa in också.
mvh Martin
Kul att du vill prova Martin! Dom är lätta att lyckas med och väldigt goda
Det låter verkligen jättegott. Det ska jag skriva upp på efterbakslistan. Ojojoj och den är redan så lång…..
Vänliga hälsningar Stephan
Glömde säga att om man fryser dom så blir dom som nybakade om man värmer dom sakta på låg värme i vanlig ugn!
#6 Tack!
mvh Martin
jag undrar jag… Undrar om de håller ihop på glutenfritt mjöl. Jag VILL att de ska det
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#8 Prova! Gör dom inte så får du sy ihop dom
Det jag är lite rädd för är det att man måste ha en deg som går att knåda/kavla.. De brukar inte vilja jäsa för det är för lite gluten () i. Blir så lätt kompakt och degigt, eller kompakt och torrt. (samma problem med bullar)
MEN jag ska fundera. man kanske kan göra en halvfast deg, trycka ut den med mjölade fingrar och fylla och sen kladda ihop Gäller bara att hitta rätt koncistens och baka med störst andel potatismjöl.. Jaja, jag återkommer om jag vågar. Det kan ju alltid få hamna i den misslyckade tråden
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Man ska tänka positivt!! Tur vi har den där andra tråden Du fixar nog till det på nåt sätt. Det går säkert att trycka ut degen försiktigt med fingrarna. Det är ju inget måste att använda kaveln.
nu måste jag ju testa.. hehe. Om inte nnat för att se om det FAKTISKT kan gå!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Ja, det måste du Ta det som en utmaning